V bratislavskom krematóriu sa dnes rozlúčili so slovenským hudobníkom Jurajom Černým, ktorý zomrel v piatok 26. februára vo veku 54 rokov. Na pohrebe sa okrem rodiny a známych zosnulého zúčastnili aj jeho kolegovia z hudobnej brandže a fanúšikovia.

Na úvod smútočného ceremoniálu zaznela skladba Niekto ťa má rád od Tublatanky. Súčasťou bolo aj premietanie hudobníkových fotografií z detstva a z kapiel, v ktorých účinkoval ako bubeník. Na jeho počesť mali príhovor Maťo Ďurinda z kapely Tublatanka či Sveťo Korbeľ z formácie Slobodná Európa.

Bubeníkov brat, herec Vladimír Černý, pustil prítomným smútiacim video, na ktorom sa Juraj Černý smeje. "Áno, Ďuro mal vždy veľký zmysel pre humor, tak by mu neprekážalo, že som zaradil toto video na jeho rozlúčku," povedal. Na obrade bol prítomný aj spevák Paľo Drapák či textár a producent Martin Sarvaš a herci, ktorých Černý režíroval v dabingu.

Posledná rozlúčka s Jurajom Černým sa uskutočnila o týždeň neskôr ako bol naplánovaný pôvodný termín. Jeho brat pohreb plánoval na 7. marca. Musel ho však posunúť pre problémy s prevozom pozostatkov. Hudobník, ktorý býval v maďarskom Dunaszigete, skonal v nemocnici v maďarskom Mosonmagyaróvári.

Juraj Černý vyštudoval dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Bol spoluzakladateľom kapely Tublatanka, s ktorou vydal albumy Tublatanka (1985), Skúsime to cez vesmír (1987), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo - peklo - raj (1990), Volanie divočiny (1992), Poďme bratia do Betlehema (1993) a Znovuzrodenie (1995).

So skupinou Slobodná Európa nahral štúdiovky Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994) a Štvorka (2014). Venoval sa tiež písaniu scenárov či réžii. V 90. rokoch bol závislý od drog. Zomrel na následky dlhodobého ochorenia čriev, tzv. syndrómu dráždivého čreva.

Zdroj: SITA (Topky.sk, archív)
Foto: Jozef Barinka

Súvisiaci interpreti: Tublatanka