V bratislavskom Ateliéri Babylon bude 12. júna rezonovať malé výročie - značka Wilsonic má už 15 rokov. Fanúšikovia festivalu si na oslave môžu okrem iného pripomenúť, akú hudbu táto akcia prinášala v minulosti. Organizátori veria, že ďalšie skromné klubové vydanie bude štartovacím mostíkom k návratu viacdňového festivalu.

Heslom festivalu stále zostáva "reflecting future", ale 15 rokov existencie si zaslúži aj pohľad späť. Preto v programe večera nesmú chýbať dlhoroční neoficiálni maskoti Wilsonicu - veselé francúzske duo Nôze, ktorí boli v najsilnejších ročníkoch festivalu miláčikmi publika. V piatiok 12. júna ich v Ateliéri Babylon doplnia štyri ďalšie zahraničné mená, ktoré prinesú súčasnú elektronickú hudbu do tanca i na počúvanie.

Veľkým lákadlom je šéf labelu Nonplus records vystupujúci pod menom Boddika. Do prvej ligy medzinárodnej klubovej scény sa dostal koncom minulej dekády ako člen už nefungujúceho experimentálneho drum&bassového dua Instra:mental, ktoré spolu s dBridge-om pod hlavičkou tzv. Autonomic soundu búralo žánrové hranice a konvencie. V posledných rokoch Boddika pôsobí sólovo a vo svojej tvorbe sa orientuje na temné beaty spájajúce vplyvy oldschool techna a acid housu so súčasnou bass music. 

Boddika - Live At I AM - Sub Club, Glasgow

Tanečnú podobu elektronickej hudby v Ateliéri Babylon ukáže aj Berlínčan Redshape ukrytý pod neodmysliteľnou červenou maskou. Subtílnejšiu elektroniku s akustickým klavírom predstaví známa nemecká dvojica Grandbrothers a na polámané beaty určite príde v dídžejskom sete mladého Rakúšana, ktorý si hovorí Sun People alebo Simon/off. Publikum na úvod rozohreje mladá slovenská dídžejka Ivana Pesekyová alias Kevi Anavi, ktorej EP vydala rešpektovaná značka KMS records z Chicaga. O live vizuály sa postará grafický dizajnér Ján Šicko.

"Tento večer by sme radi videli ako takú dvojbodku za uplynulými pätnástimi rokmi. Od budúceho ročníka sa chceme vrátiť k verzii festivalu rozloženého do niekoľkých dní s  viacerými pódiami. Dúfame, že sa nájde dostatok nadšencov, aby sme naše plány mohli uskutočniť v čo najlepšej možnej podobe," vraví riaditeľ festivalu Tibor Holoda.


Wilsonic 2015 bude zároveň oficiálnou afterparty Bratislava Design Week, ktorý sa koná v Bratislave od 8. - 12. júna 2015. Návštevníkom oboch podujatí je určená zvýhodnená vstupenka kombinujúca vstupy na obe podujatia (12 eur v limitovanom množstve). Festival vychádza v ústrety aj fanúšikom, ktorí majú radi komfort - takzvaná premium vstupenka za 18 eur im umožní vychutnať si atmosféru večera na balkóne s niekoľkými bonusmi. Festival podporili partneri Jeep, Rádio_FM, Ministerstvo kultúry SR, Ars Bratislavensis, Bratislava Design week a Rakúske kultúrne fórum.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Veronika Boríková. Všetky podrobnosti nájdete na webe www.wilsonic.sk.