Slovenský spevák Martin Harich, ktorý sa u nás zviditeľnil po prvýkrát prostredníctvom speváckej súťaže SuperStar, dosiahol nedávno veľký úspech v britskom X Factore, kde sa stal doposiaľ historicky najúspešnejším umelcom z východnej Európy. Okolo jeho pôsobenia v súťaži sa však vynára niekoľko zaujímavých otáznikov.

Rovnako ako predchádzajúce ročníky britskej speváckej šou X Factor, aj tentoraz sú jednotlivé epizódy súťaže s týždňovým odstupom postupne vysielané aj v jednej zo slovenských televízii. Pozornosť v našich končinách vzbudilo zistenie, že v X Factore UK súťaží aj Slovák Martin Harich. Okamžite mi v hlave vyskočila otázka, či môže súťažiť hudobník, ktorý už má vonku oficiálne albumy, a teda nie je amatérom bez zmluvy s hudobným vydavateľstvom, ale profesionálnym muzikantom.

Fanúšikovia chcú vidieť vystúpenia. Kde ich nájdu?

Už onedlho nato sa začala medzi divákmi X Factoru UK a Martinovými priaznivcami vynárať ďalšia nezodpovedaná otázka. Prečo nebolo jeho vystúpenie z kola zvaného Six Chair Challenge odvysielané? V zákulisí medzi ostatnými súťažiacimi z kategórie chlapcov sa jeho tvár niekoľkokrát objavila, no spomedzi šestnástich súťažiacich nebolo jeho vystúpenie, ako jediné, odvysielané. Na stránke Wikipedie The X Factor (UK series 12) je pri danej epizóde pri mene Martina Haricha uvedené, že bol vylúčený. To, že nepostúpil medzi šesť najlepších vo svojej kategórii je v poriadku, ale skutočnosť, že jeho vystúpenie akoby neexistovalo vyvoláva naozaj nepochopenie.

Účinkovanie a úspech speváka v súťaži vzbudil o jeho osobu záujem zo strany fanúšikov i médií. Nedávno absolvoval pre istý slovenský portál online rozhovor, v ktorom sa o fanúšikovia pýtali, okrem iného, na neexistujúce videá z účinkovania v súťaži a prečo neboli odvysielané. Tu uviedol, že jeho vystúpenie bolo odvysielané iba v programe Xtra Factor, ktorý na Slovensku nevysielajú a nemá ani svoj Youtube kanál. Následne niekoľkokrát zdôraznil, že problém môže byť v tom, že je Slovákom v britskej šou, čo ma však ako dôvod nepresvedčilo. Nie je jediným cudzokrajným súťažiacim v tejto šou.

Neodvysielané vystúpenie ma teda opäť vrátilo k mojej úvahe, či predsa len nebude jeho zmluva s vydavateľstvom prekážkou v účinkovaní v tejto súťaži, k čomu sa v oficiálnej tlačovej správe pre médiá vyjadril otec a manažér Martina Haricha. "Napriek tomu, že už pred prvým kastingom prebehla ústna dohoda oboch subjektov, britská strana sa zrejme rozhodla vysielanie upraviť týmto spôsobom. Zatiaľ však nemôžeme tieto domnienky potvrdiť," upresnil Ladislav Harich.

Skúsenosť, na ktorú sa nezabúda

Napriek nepríjemným okolnostiam je Harich so svojím účinkovaním v súťaži spokojný: "Som šťastný, že som sa mohlo zúčastniť tejto nesmierne zaujímavej hudobnej udalosti. Celý X Factor bol pre mňa úžasnou skúsenosťou. Teší ma, že som mohlo vidieť, ako táto súťaž funguje a ako intenzívne ju Briti prežívajú. Spievať pred zaplnenou Wembley arénou v jednom z posledných kôl X Factoru by som prial každému spevákovi. Splnil sa mi tým môj ďalší sen. Nechcem túto vec nijak preceňovať. Je predo mnou mnoho ďalšej práce."

"V tomto roku som vďaka X Factoru nazbieral obrovské množstvío cenných skúseností, spoznal som veľa zaujímavých ľudí a už teraz viem, že táto etapa je pre mňa zdrojom ďalšej energie," dodal Martin.

Podporu fanúšikov odmení koncertom

Pred pár dňami zverejnil spevák novú pieseň Chocolate, ktorá v podstate "zavinila" jeho účasť v spomínanej speváckej súťaži. A už o niekoľko dní, konkrétne na 21. október, má Martin pre svojich priaznivcov pripravené ďalšie príjemné prekvapenie. S kapelou W.A.F., s ktorou vystupuje v Čechách, odohrá koncert v pražskom klube Radost FX.

"Veľmi si vážim podporu, ktorú som v posledných dňoch cítil od fanúšikov zo Slovenska i z Čiech. Preto sme sa rozhodli usporiadať koncert, ktorý nenájdete v žiadnom predchádzajúcom pláne vystúpení. Viem, že je to narýchlo, ale príďte, teším se na vás. Určite nezabúdam ani na slovenských fanúšikov. I pre nich plánujeme s mojou domácou kapelou Musitany Hope niekoľko vystúpení. Moc sa na koncerty teším," prezradil Harich.


Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj citácií: tlačová správa z FYI Prague)
Foto: FYI Prague

Súvisiaci interpreti: Martin Harich