Slovenský multimediálny umelec Panáčik chystá vydanie svojho piateho štúdiového albumu O. Tento týždeň odpremiéroval druhý singel Po chodníku skáče, ku ktorému zároveň vznikol aj videoklip v spolupráci s experimentálnym divadelným spolkom ZDRUHESTRANY.

V hlavnej úlohe v ňom účinkuje postava menom Teasink. Tú predstavil ešte v lete formou teasingového videa, ktoré malo premiéru koncom júla na niekoľkých svetových pornoserveroch. "Teaser je vábnička, jej úlohou je prilákať ľudí. Súvisí to s prvou postavou tohto konceptuálneho albumu, ktorej meno je Teasink, čo je spojenie dvoch slov, 'tease' a, ' ink ', pretože v závere klipu dievča pracuje s atramentovým perom. Je to vlastne vystihnutie podstaty funkcie teaseru. Postava je tiež súčasťou galerijne-divadelnej inštalácie," vysvetľuje Tomáš Moravanský alias Panáčik.

Nový album s názvom O plánuje prepojiť s divadelným konceptom a performance. Meno postavy určuje jej význam, funkciu a materiál. Zároveň má každá k sebe priradené nejaké médium, rovnako aj jednotlivé skladby. Prvý singel Román bol spojený s rozhlasovým médiom a do svojich rotácií ho zaradilo okrem slovenského Rádia_FM a aj české Radio Wave.


Médiom pre singel Po chodníku skáče je zase video, ktoré Panáčik zverejnil na svojom Youtube kanáli v pondelok. "Ako hlavný hudobný nástroj mi poslúžila šnúra na bielizeň.. Veľa ľudí si myslí, že moja hudba je elektronika, ale vytváram si vlastné zvuky, nepoužívam zvukové banky a pracujem často akusticky," približuje Panáčik hudobnú zložku nového singla.


Umelecká skupina okolo albumu O je zložená prevažne zo žien, či už ide o kapelu alebo o divadelnú skupinu, pričom jej členky sa zároveň na albume podieľajú aj hudobne. Vedľa ústrednej postavy Teasink sa postupne objavujú nové. V dejovej linke albumu sa zatiaľ predstavujú, aby sa mohli neskôr rozvinúť.

Spolok ZDRUHESTRANY oficiálne vznikol tento rok v lete, ale funguje už štyri roky. So skupinou tvorenou absolventami Difa JAMU, ktorá sa zameriava na fyzické divadlo, spolupracuje Panáčik dlhodobo. Koncertná verzia nového materiálu opäť zaujme vizuálnou stránkou, jej súčasťou bude živá kapela aj divadelno-tanečné choreografie v popredí. Nový klip je lákadlom na koncerty, ktoré Panáčik plánuje nasledujúci rok. Momentálne hľadá vydavateľstvo, ktoré sa albumu ujme.

V rovnaký deň ako nové video ponúkol Panáčik aj jeden zo svojich experimentálnejších albumov. Jeho názov je Take a vyšiel ako príloha českého hudobného časopisu Full Moon.

Zdroj: Panáčik