Spevák Miro Šmajda na Youtube zverejnil svoj najnovší videoklip, ktorý mal včera premiéru aj vo vysielaní hudobnej TV Óčko. White Black bude jedinou anglickou skladbou na jeho novom albume. Zaujímavý je však aj fakt, že nad Šmajdovým "eurovíznym" alter egom Max Jason Mai sa akoby zľahla zem. Pobral sa Max do predčasného dôchodku?

Rýchla a energická skladba White Black s punkrockovým nádychom je odklonom od spevákovej doterajšej tvorby, no fanúšikovia túto zmenu vítajú. Príčinou nového zvuku je zrejme spolupráca s projektom Poison Pen Projects. Ide o neobvyklý koncept kapely, ktorá skladá a produkuje hudbu, no nemá vlastného speváka či speváčku - namiesto toho spolupracuje s rôznymi menami z iných kapiel.

Výsledkom bude autorský album s názvom R-evolution s dvanástimi skladbami z dielne skladateľa a textára, ktorý používa pseudonym El Míňo. Malo by ísť o rôznorodé CD s dvanástimi rôznymi vokalistami a hudbou v štýloch ako rock, grunge, rap-core, či pop. "Chceme ukázať, že hudba je stále hudba a nie je potrebné ju škatuľkovať," uvádza sa na oficiálnej Facebook stránke projektu.

Pieseň White Black naspievaná Mirom Šmajdom je prvým singlom z albumu Poison Pen Projects, no vyjde aj ako bonus na pripravovanej spevákovej štúdiovke. Tá by sa mala na hudobný trh dostať už vo februári. Skladby na nej Šmajda označil za "zhudobnenú poéziu" a podľa jeho slov fanúšikov na nahrávke prekvapí viacerými úletmi do iných polôh, než sú uňho zvyknutí. Po vydaní albumu chystá jarné česko-slovenské turné, ktorého termíny zverejní počas tohto týždňa na svojom Facebooku.


Aj vy sa pýtate, čo sa stalo so Šmajdovým ambicióznym dvojníkom, ktorý pod menom Max Jason Mai reprezentoval Slovensko na Eurovízii? Je otázne, či ho po neúspechu a kritike vôbec bude ďalej používať - minimálne pri nahrávkach určených pre domáci trh určite nie, keďže väčšina Slovákov z jeho anglického pseudonymu nikdy moc nadšená nebola. Svedčí o tom aj fakt, že sa nový album rozhodol vydať ako Miro Šmajda, hoci pred necelým rokom tvrdil niečo iné: "Miro Šmajda je minulosťou, ukončil som jeho kariéru a začal som sa naplno venovať projektu Max Jason Mai."

Netrvalo však dlho a karta sa obrátila - teraz to pre zmenu vyzerá na ukončenie Maxovej kariéry. Stránka Maxjasonmai.com je momentálne nefunkčná a posledný príspevok na oficiálny MJM Facebook spevák napísal koncom októbra. Informoval v ňom o pripravovanom albume pre český a slovenský trh, no uviedol tiež, že počas roka 2013 by chcel pokračovať aj v práci na svojom anglickom projekte. Či to bude pod menom Max Jason Mai alebo vymyslí niečo iné zatiaľ neprezradil.

So "značkou" Max Jason Mai však nemá ideálnu východiskovú pozíciu ani doma ani v zahraničí - na Facebooku má len niečo cez 5-tisíc fanúšikov oproti vyše 21-tisíc na oficiálnom profile "Miro Šmajda", kam od novembra 2012 úspešne presunul všetku svoju komunikáciu. Navyše na Youtube spätne zmenil meno interpreta eurovíznej skladby Don't Close Your Eyes z MJM na Mira Šmajdu. Aj to svedčí o tom, že o Maxovi Jasonovi Maiovi možno už nikdy počuť nebudeme. Ale asi by to nikoho príliš netrápilo, veď podstatná je hudba, nie meno. Možno na to prišiel už aj on sám.

Páči sa vám Šmajdova novinka White Black?

Text: Hudba.sk (zdroj: Facebook, TV Óčko)
Foto: Facebook.com/mirosmajdaofficial

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai, Miro Šmajda