Mladá speváčka a skladateľka Sima Martausová už v prvom ročníku na Akadémii umení v Banskej Bystrici – odbor Divadelné umenie zistila, že má dosť času na to, aby popri štúdiu robila aj niečo iné. Kúpila si gitaru a po večeroch skúšala hrať a tvoriť pesničky. Svoj prvý veľký úspech zaznamenala so skladbou Normálny život.

So svojou hudbou však Simona Martausová dokázala zaujať už predtým. V treťom ročníku štúdia svoju pieseň Nádherný Svätý prihlásila do súťaže Gospeltalent 2009. Súťaž vyhrala a rýchlo zistila, aké je krásne deliť sa o radosť z pesničiek s inými ľuďmi. Krátko po úspešnom ukončení Akadémie umení sa prihlásila do konkurzu Radošinského naivného divadla na spievajúcu herečku. Vyšlo to a momentálne hrá a spieva v divadle, ale jej srdce stále z veľkej časti zamestnáva vlastná hudba.

Cesty osudu ju spojili so známym hudobným manažérom Jožom Šebom a následne aj so skúsenými muzikantmi, vďaka ktorým sa jej tvorba posunula ďalej. Od ich zoznámenia neubehli ani dva mesiace a z pôvodného nahrávania "na skúšku" začali nahrávať kompletne nové CD, ktoré vyjde už čoskoro pod názvom Dobrý deň, to som ja. Autorským piesňam Simy dodali konečnú podobu muzikanti Igor "Ajdži" Sabo (bicie), Martin Zajko (gitary, mandolíny, ukulele), Pišta Lengyel (gitara, steel guitar), Martin Gašpar (kontrabas, basa). Ako hostia na album prispeli Juraj Bartoš (trumpeta), Miško Šimko (akordeón), Erich "Boboš" Procházka (ústna harmonika). Na kvalitu zvuku dohliadal Maťo Čema zo štúdia Cobra Sound.

"Chalani sú nielen skvelí hudobníci, ale aj ľudia. Obľúbila som si ich a keď so mnou hrali na jednom pódiu, tak to bolo krásne. V hudbe, ktorú sme všetci do tohto CD vložili, je pre mňa niečo viac, ako len tóny a zvuky. Stretli sa v nej predovšetkým srdcia každého jedného, ľudskosť, nadšenie a radosť z hudby," hovorí sympatická speváčka o spolupráci s muzikantskou špičkou na Slovensku.

Spieva o tom, o čom sa jej ťažko rozpráva

Všetky texty a hudbu na album okrem jednej výnimky napísala Sima sama. O svojej tvorbe prezrádza: "Keď tvorím, tak nejak špeciálne nad niečím nerozmýšľam. Mám pocit, že pesničky prichádzajú akoby samé od seba, a ja sa tomu len tak prizerám. Sú však aj prípady, keď potrebujem zo seba dostať niečo, čo prežívam, vtedy napíšem text a hudbu doladím podľa momentálnej nálady. Najčastejsie ma to chytá o polnoci. Tvorím o svojom vlastnom živote, vzťahoch, prírode, láske – o všetkom, čo je okolo nás. Hudba je pre mňa taký malý zázrak. Je mojím liekom, kofeínom, sú to moje druhé ústa, ktorými spievam o tom, o čom sa mi ťažko rozpráva. Najkrajšie, čo sa dá hudbou dosiahnuť, je to, že poteší okrem mňa aj srdcia iných ľudí." 

Prvým singlom, ktorý už rotuje v niektorých slovenských rádiách, je pieseň Normálny život. Pozrite si aj videoklip, ktorý Simona natočila ešte v roku 2011 ku skladbe Sama. Nám v nej aj v ďalších piesňach, ktoré môžete počúvať na jej oficiálnej stránke Simonamartausova.sk, dosť pripomína Janu Kirschner v jej začiatkoch. Možno aj vďaka tomu zaujala Jožka Šeba... A čo Vy, páči sa Vám Sima a jej tvorba?


Informácie pre Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša.

Foto: Karolína Čemová - ocarujuca.sk