Veľkolepá hudba a jedinečný umelecký zážitok. Už v pondelok 20. júna čaká fanúšikov Tolkienovej trilógie Pán prsteňov spojenie projekcie oscarového filmu a koncertu v podaní viac než 250-členného telesa.

100-členný symfonický orchester a 150-členný zbor sa v Bratislave po vystúpeniach velikánov Ennia Morriconeho a Hansa Zimmera postará o ďalší veľkolepý koncert filmovej hudby. Americká produkcia koncertu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa si pre jeho interpretáciu u nás vybrala Plzenskú filharmóniu, ktorá je známa vysokou kvalitou, rovnako ako Kühnov detský zbor a Vysokoškolský zbor Karlovej univerzity.

"Zboristi sú fanúšikmi Tolkienovej trilógie, preto im nerobili problém ani texty v jazykoch Stredozeme," hovorí Jana Tuhá, PR manažérka projektu. Skladateľ Howard Shore si za hudbu k filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa odniesol najprestížnejšie ocenenie - sošku Oscara. Jeho kompozície z trilógie vlani už po šiesty raz po sebe zvíťazili v ankete britskej rozhlasovej stanice Classic FM o najlepší filmový soundtrack.

Pán prsteňov s orchestrom Zdroj: PR
 
Unikátny koncertný projekt videli po celom svete milióny divákov, hlavné mesto Slovenska privíta toto veľkolepé spojenie po prvý raz. Sólistkou koncertu bude Clara Sanabras, známa napríklad zo soundracku k trháku The Hobbit. V minulosti spolupracovala s Jamesom Hornerom, autorom filmovej hudby k Titanicu, ale aj s Jarvisom Cockerom - lídrom kapely Pulp.

Počas trojhodinového koncertu uvidia diváci celý film so slovenskými titulkami v HD kvalite na nadrozmernom plátne veľkosti 150 štvorcových metrov. "Inštalovať ho bude špeciálny tím, ktorý je nielen zvyknutý na výškové práce, ale najmä má skúsenosti z iných koncertov. Dokopy bude na prípravách pracovať približne 80 ľudí," dodáva Jana Tuhá. 

Obsadenie bratislavského koncertu Pán prsteňov - Spoločenstvo prsteňa:

Clara Sanabras, sólový spev
Plzenská filharmónia, dirigent David Reitz
Kühnov detský zbor, zbormajster Petr Louženský
Vysokoškolský umelecký zbor Karlovej univerzity, zbormajster Jakub Zicha

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vypočujte si soundtrack prvého dielu Pána prsteňov na Deezeri:

 
O hudbe z Pána prsteňov

Hudba z trilógie Pán prsteňov sa radí medzi najkomplexnejšie diela na poli filmovej hudby. Jej koncertné prevedenie umožňuje hudbe niesť váhu rozprávania a vytvoriť tak úplne nový a dramatický koncertný zážitok. Shoreova hudba zachytáva nielen rozsiahle emócie, ktoré je možné vo filme nájsť, ohromné výhľady a dlhé cesty, ale zároveň pripomína samotnú konštrukciu Stredozeme od Tolkiena.

Štýly a nástroje z rôznych kútov sveta poskytujú jednotlivým prvkom Tolkienovho sveta unikátnu hudobnú stopu. Pre vidieckych a jednoduchých hobitov sú typické melodické keltské tóny a pre mystických elfov éterické východné zafarbenie. Trpaslíkov, Tolkienových drsných lámačov kameňa, hudobne reprezentujú hrubé mužské zbory. Industrializované hordy ohyzdov zase sprevádzajú tie najagresívnejšie bubnové zvuky vrátane japonských taiko bubnov a kovových zvonov a reťazí, ktoré bijú o struny klavíra, zatiaľ čo svet ľudí, zranených, ale hrdých dedičov Stredozeme, sa prezentuje tvrdými a bádavými prvkami plechových nástrojov. Tieto hudobné svety miesia a občas spájanú sily a vždy sa tvarujú podľa zlovestnej vôle Jedného Prsteňa.

Obrovský hudobný rozsah preto priam volá po prevedení symfonickým orchestrom, vyžaduje zmiešaný zbor, chlapčenský zbor a inštrumentálnych a vokálnych sólistov spievajúcich v Tolkienových jazykoch Quenya, Sindarin, Khuzdul, Adûnaic, Čierna reč Mordoru, ale samozrejme zbory spievajú aj v angličtine. Shoreovo skladanie ráta so zemitým a pevným tónom, ktorý sa opiera o robustné orchestrálne štruktúry a líniu, ktorá je jednak plynulá a taktiež je zbavená nadbytočného zdobenia. Ako hovorí Howard Shore: "Moja prvá hudba k trilógii Pán prsteňov, ku Spoločenstvu Prsteňa, bola začiatkom mojej cesty do Tolkienovho sveta a vždy budem mať k tejto hudbe a samotnému zážitku zvláštny vzťah."

Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Habodászová z usporiadateľskej agentúry XL Promotion.

Súvisiaci interpreti: Howard Shore