Od dnešného dňa už moravskosliezska metropola ožíva koncertami, divadlami, gurmánskymi špecialitami či netradičným športom a turistikou. Ostrava sa tento týždeň stáva centrom kultúry v Českej republike a celé to vyvrcholí už od štvrtka do nedele festivalom Colours of Ostrava, na ktorom sa predstavia Robert Plant, The National, ZAZ či John Newman.

SÚŤAŽ: Ak chcete vyhrať dve vstupenky na Colours of Ostrava, zapojte sa do našej súťaže na Facebooku.

Ešte predtým než vypukne trinásty ročník jedného z najlepších českých festivalov, uskutoční sa priamo v centre Ostravy séria rôznorodých akcií pod názvom Festival v ulicích. Obyvateľov a návštevníkov mesta čakajú koncerty špičkových domácich aj zahraničných hudobníkov, desiatky jamujúcich muzikantov, pouličné divadlá, bubeníci, tanečníci, výtvarníci, básnici, živý jukebox, hudobná ulička, festivalový sprievod, workshopy, program pre deti alebo vonkajšia telocvičňa. Súčasťou predfestivalového programu pre širokú verejnosť je aj Gastro festival s krajskými špecialitami, rozsiahly športový areál Barvy v pohybu s tradičným aj netradičným športom, cyklodráhy po Moravskosliezkom kraji, plavby po Ostravici aj hudobné showcase konferencie Czech Music Crossroads nielen pre domácich a zahraničných odborníkov, ale aj širokú verejnosť.

To všetko pripravili organizátori Colours of Ostrava v spolupráci s viacerými partnermi a sponzormi od utorka 15. júla do dní pred aj počas festivalu. "Celému farebnému týždňu oživujúcemu centrum Ostrave hovoríme Colours Week," hovorí riaditeľka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Počas dneška a zajtrajška vystúpi napríklad Vašo Patejdl a Ewa Farna s Rozhlasovým Big Bandom Gustava Broma, ďalej Ondřej Brzobohatý, Adam Mišík, Michal Hrůza, Pavel Helan, Hentai Corporation, Pipes and Pints, Fanfarai z Francúzka, Vołosi a Orkiestra sv. Mikołaja, súbor nového cirkusu Cirk La Putyka, japonský bábkoherec Nori Sawa aj španielsky pouličný performer Joan Catala a veľa ďalších.

"Veríme, že vďaka posunutiu pred Colours of Ostrava budú mať ľudia možnosť navštíviť obidva festivaly a poriadne si ich užiť," hovorí riaditeľka Festivalu v ulicích Petra Hradilová. Všetko bude prebiehať vo Fóre Nová Karolína, v priestoroch Trojhalí a na voľných plochách medzi týmito budovami. "Návštevníci budú mať opäť možnosť vyskúšať si ArcelorMittal Tanec pro život. Za svoj tanečný výkon získajú body, ktoré prevedieme na peniaze a tie venujeme trom konkrétnym projektom neziskoviek z náško kraja," hovorí Tapas Rajderkar, generálny riaditeľ Arcelor Mittal Ostrava, ktorá je partnerom oboch festivalov. Viac Informácií a program nájdete na www.festivalvulicich.cz.

Zaz Zdroj: Zazofficial.comZAZ sa opäť vráti na Colours of Ostrava

Deň pred Colours aj 1. ročník "českých hudobných križovatiek"

Pre hudobných fajnšmekrov začína veľmi zaujímavý program už v stredu 16. júla, kedy obsadí priestory Gongu a klubov Cooltour a Marley prvý ročník showcaseového festivalu a konferencie Czech Music Crossroads. Ponúkne večerné showcase koncerty popredných českých kapiel a hudobníkov ako sú Beaty Bocek, Bezobratři, Clarinet Factory, Čankišou, DVA, Jitka Šuranská, Kittchen, Milokraja, Nylon Jail, Vertiga a Vložte Kočku. Predtým sa počas dňa uskutočnia dopoludňajšie prezentácie a diskusie o histórii a súčasnosti českej a východoeurópskej hudby, stretnutia so zahraničnými publicistami, organizátormi alebo agentmi. Všetko dianie na Czech Music Crossroads je otvorené nielen zahraničným a domácim odborníkom, ale za nízke vstupné aj širokej verejnosti. Viac info

Samotný festival Colours of Ostrava ponúkne od štvrtka cez 200 programových bodov na minimálne dvanástich openair a krytých scénach. Medzi nimi sú napríklad koncerty Roberta Planta s jeho projektom the Sensational Space Shifters, The National, ZAZ, MGMT, Bastille, John Newman, Angélique Kidjo, Trentemøller, Seasick Steve, Emilíana Torrini, Jamie Woon, Ólafur Arnalds, MØ alebo Hidden Orchestra. Miestom konania festivalu sa stane už po tretíkrát úchvatný industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý opäť popri hudbe oživia aj výtvarné a svetelné inštalácie, nová WTF (What the Fashion) Market and Art Zóna s dizajnovými stánkami a streetartovými umelcami. Návštevníci sa opäť stretnú s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, s veľkoplošnou projekciou pri hale Gong alebo s vinárňou v betónovom bunkri. 

Informácie foto pre Hudba.sk poskytol Zdenko Hanout, PR manažér festivalu pre Slovensko.

Súvisiaci interpreti: Robert Plant