Po videách, na ktorých v uliciach Prahy hrali na klavíri bezdomovec či policajt, prichádza nový objav! Tentokrát ide o Libanonca hrajúceho na letisku Beethovenovu skladbu Pre Elišku.

Video s cudzincom sa stalo absolútnym hitom internetu. Za prvý týždeň od zverejnenia si ho pozrelo viac ako sedem miliónov ľudí, ktorí pod ním zanechávajú nadšené komentáre. Video si všimli aj veľké zahraničné médiá ako napríklad Huffington Post, Daily Mail, Mashable.com či Npr.org, ktoré pomohli jeho šíreniu a opäť vo svete pozitívne zviditeľnili hlavné mesto našich západných susedov.

Aj samotný Libanonec Maan Hamadeh sa tak aktuálne teší veľkej mediálnej pozornosti. Ako prezradil v rozhovore pre Daily Star, hre na klavír sa venuje už 21 rokov. "V Európe som strávil dvanásť dní bez toho, že by som hral, a tak mi to naozaj chýbalo. Keď mi môj kamarát na letisku ukázal klavír, okamžite som sa k nemu rozbehol. Bolo to, ako keď matka nájde svoje stratené dieťa," uviedol s úsmevom Maan.

Jeho interpretáciu notoricky známej Beethovenovej skladby Pre Elišku a piesne My Heart Will Go On od Céline Dion si na pražskom letisku vychutnala skupinka ľudí čakajúcich na svoj let. "Keď som hral klasickú verziu Pre Elišku, príliš si ma nevšímali. Spozorneli až po tom, čo som začal s rôznymi obmenami tej piesne," dodal talentovaný klavirista.


Z Prahy spravil mesto atypických klavírnych hviezd

Klavíre sa v uliciach Prahy objavili v rámci projektu Piána na ulici, za ktorým stojí kaviarnik Ondřej Kobza. Jeho aktivitu už ocenili mnohí zahraniční návštevníci Prahy, ktorí vyzdvihujú najmä fakt, že zbližuje ľudí rôznych kultúr a národností. "To nie je ako na amerických letiskách, kde sa policajti tvária ako buldogovia, ktorí v každom vidia teroristu," uvádza sa v jednom z komentárov pod videom s libanonským klaviristom.

Piána na ulici sa už v minulosti stali predmetom úspešných virálnych videí. Prvýkrát išlo o video, v ktorom bol zachytený jeden z miestnych policajtov. Jeho vystúpenie si od novembra 2013 pozrelo takmer dva a pol milióna užívateľov Youtube. Druhýkrát sa stal v českých a slovenských médiách senzáciou bezdomovec, ktorý v blízkosti budovy Českej filharmónie zahral na klavíri krátku pasáž zo Smetanovho diela Vltava. Ani jedno z týchto videí však nemalo taký medzinárodný ohlas ako Libanonec na letisku.

Medzičasom sa úspešný projekt rozšíril aj do ďalších českých miest, podľa webu Metro.cz je ich už približne tridsať. Kobza tiež vyvolal živú verejnú diskusiu o tom, ako spríjemniť ľuďom život v uliciach miest a podporiť ich stretávanie. Od budúceho týždňa by sa napríklad v uliciach Prahy mali objaviť šachové stolíky. "Ja vyzývam každého, aby robil niečo podobné. Mesto je biele maliarske plátno, do ktorého môžeme svojou kreativitou kresliť," hovorí Kobza.

Prečítajte si: Klavíry v uliciach hitom už aj na Slovensku: Spoznajte talentovaného Martina Kráľa!


Zdroj: Metro.cz, Dailymail.co.uk, archív Hudba.sk
Foto: Dailymail.co.uk (Youtube)