Hudobníka Isaiaha Owensa, ktorý spolupracoval s Jackom Whiteom či formáciami The Mars Volta a Free Moral Agents, našli v mŕtveho. 38-ročný hudobník zomrel v Mexiku počas turné, ktoré absolvoval ako súčasť Whiteovej kapely. Príčina jeho smrti zatiaľ nie je oficiálne potvrdená, podľa niektorých správ by ňou mal byť infarkt.

"S obrovským smútkom oznamujeme svetu, že úžasný hudobník Isaiah "Ikey" Owens zomrel. Bude milovaný svojou rodinou, priateľmi, fanúšikmi a kolegami z kapely naveky," uvádza sa na oficiálnych stránkach Whiteovho vydavateľstva Third Man Records.

"Ikey Owens bol úžasným hráčom na klávesy v kapele Jacka Whitea. Taktiež hral s The Mars Volta, Free Moral Agents a s mnohými ďalšími skupinami. Z rešpektu k nemu sú všetky zostávajúce koncerty v rámci mexickej časti turné zrušené. Všetkým nám chýbaš, Ikey. Bol si a si skvelým umelcom," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.


Už o mesiac vystúpi White vo Viedni aj v Prahe

Jack White by sa mal v rámci aktuálneho turné predstaviť aj neďaleko Slovenska. Organizátori koncertov v okolitých krajinách zatiaľ neinformovali, že by nečakaná smrť člena jeho koncertnej kapely mohla ohroziť nadchádzajúce koncerty vo viedenskom Gasometri (11. november), v poľskom Krakove (12. november) a v pražskom Forum Karlín (13. november). White je známy tým, že obsadenie jeho sprievodnej kapely býva rôzne, dokonca niekedy hráva aj s čisto ženskou zostavou. Je preto nepravdepodobné, že by pred začiatkom európskej časti turné za zosnulého hudobníka nenašiel náhradu.

Bývalý člen dnes už neexistujúceho dua The White Stripes v Rakúsku, Poľsku a Českej republike predstaví svoj nový album Lazaretto. Podľa setlistov jeho tohtoročných vystúpení sa však fanúšikovia môžu tešiť aj na kúsky z Whiteovho sólového debutu Blunderbuss, ktorý vyšiel v roku 2012. Chýbať by nemali ani notoricky známe hity The White Stripes ako Icky Thump, Hotel Yorba, Ball and Biscuit a Seven Nation Army.

Jack White počas svojej bohatej kariéry získal už osem hudobných cien Grammy a obe jeho sólové nahrávky sa dostali na prvú priečku amerického rebríčku Billboard. Spomínaná albumová novinka Lazaretto bola na trh uvedená 10. júla v klasických formátoch, ale aj v limitovanej edícii vinylových platní. Tých sa hneď v prvý týždeň od vydania predalo viac ako 40 000, čo je podľa štatistík najväčší počet predaných kusov albumu na vinylovej platni od roku 1991.


Zdroj: Nme.com, Consequenceofsound.net, archív Hudba.sk
Foto: Mary Ellen Matthews

Súvisiaci interpreti: Jack White