Slovenská rocková kapela Aya sa pustila do projektu, v rámci ktorého obchádza slovenské školy s výchovnými koncertami. Ich cieľom je šíriť protidrogovú osvetu a naučiť slovenskú mládež ako sa rozhodnúť na križovatke dobra a zla.

Skupina Aya dokončuje nový singel a chystá vianočné koncerty. Napriek pracovným povinnostiam sa však rockeri rozhodli motivovať slovenskú mládež. Od októbra totiž intenzívne koncertujú a šíria protidrogovú osvetu na základných a stredných školách. Ich vystúpenia nesú názvy Vzdušné zámky a Pesničky z vrecka pre veselé decká.

"Protidrogové a výchovné koncerty organizujeme počas školského roka na celom území Slovenska. Mládež základných a stredných škôl spolu so svojimi pedagógmi absolvuje 90-minút rockovej hudby, projekcie a hlavne motivačného slova. Sme veľmi radi, že publikum po koncerte reaguje absolútne pozitívne so slovami, že im silné motivačné témy podané s nadhľadom a humorom zmenili pohľad na seba a na život," teší sa spevák Boris Lettrich.

O Vzdušných zámkoch aj Pesničkách z vrecka

Lettrich je sám vyštudovaným pedagógom a dokonca učil na strednej škole v Dolnom Kubíne. Aj preto považuje za povinnosť dospelých upozorňovať mladých ľudí na nástrahy života. "Som pedagóg a hlavne otec, ktorému záleží na tom, aby raz naši potomkovia chodili po uliciach plných zdravých, čestných ľudí. A nie džunglou plnou tieňov, podvodov a tmy. Pri našich aktivitách, ktoré robíme so skupinou Aya už 13 rokov, sa riadime myšlienkou - poďme dnes zapáliť aspoň malé svetlo, aby sme zajtra nemuseli nadávať na tmu," dodal.

Multimediálny protidrogovo-motivačný koncert Vzdušné zámky vykresľuje silné príbehy zo života a pády ľudí, ktorí začínali nevinným pokúšaním a dnes skúšajú prežiť peklo, ktoré po páde nastane. Myšlienkou koncertu je vysvetliť mladým ľuďom, že zážitky, ktoré sľubujú drogy a všetky závislosti, sú ako vzdušné zámky, ktoré raz určite prasknú ako balón v stratosfére.

Pesničky z vrecka pre veselé decká je výchovno-motivačný koncert pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Program s humorom a nadhľadom deťom vštepuje zásady dobra v bežnom živote s hlavným mottom - čo dáš, to raz dostaneš. Počas koncertu si deti vypočujú množstvo príkladov o tom, že najväčším pokladom každého človeka nie je plný mešec, ale vzdelanie, pracovitosť, česť a ľudskosť.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Aya