Česká manželská hudobná dvojica Dva vydá 25. februára svoj dlho očakávaný tretí štúdiový album s názvom Nipomo. Po medzinárodnom úspechu soundtracku k hre Botanicula to bude prvý album skupiny, ktorý bude vydaný aj v USA. Kapela tento týždeň zverejnila prvý singel Mulatu spolu s videoklipom, ktorý si môžete pozrieť v článku.

Album Nipomo sa na trh dostane 25. februára. V USA vyjde prostredníctvom vydavateľstva Northern Spy Records, v Európe na vlastnej značke Label Home Table, pričom v Česku ho bude exkluzívne distribuovať domovské vydavateľstvo skupiny - Indie Scope

Na tvorbe videoklipu k singlu Mulatu, ktorý kapela ponúka na voľné stiahnutie, sa podieľal Jaromír Plachý zo štúdia Amanita Design, autor počítačovej hry Botanicula, ku ktorej Dva vytvorili medzinárodne oceňovaný soundtrack. Pieseň svojou náladou reprezentuje celý album. "Nipomo bude veselá a letná platňa. Dali sme jej preto podtitul Hœw te survik Winter (Ako prežiť zimu)," prezrádza duo, ktoré po vydaní albumu pripravujú marcové turné po Spojených štátoch, aprílové koncertovanie v Česku a na Slovensku a ďalšie koncerty po celej Európe.

Album je rovnako ako predošlé nahrávky otextovaný vo vymyslenom jazyku, ku každej piesni však existujú preklady do češtiny a angličtiny. A o čom je teda pilotný singel? "Mulatu má vlastne sociálnu tému, čo nemávame často. Je o nezamestnanosti a nutkaní to v živote vzdať," hovoria Dva a autor klipu Jaromír Plachý dopĺňa: "Možno nie som ten pravý, kto by mal interpretovať konflikty a katastrofy okolo nás. Na čo som si ale trúfol, je vložiť tam tú neistotu, ľahostajnosť a apatiu, ktorú v nás najrôznejšie hrozné udalosti spôsobujú. Je to moja výpoveď o šťastí, ktorým sa raz udusíme."

"Na albume je použitých množstvo zvukov z terénnych nahrávok - Tichý a Atlantický oceán, ping pong, desať druhov chôdze v snehu alebo päť druhov chôdze v tráve. Nahrávanie sa striedalo s každodenným zberom a zaváraním húb, a tiež rúbaním, rezaním a sekaním dreva na kúrenie," dodávajú Dva o vzniku albumu.


Najoriginálnejšia česká kapela

Pre skupinu Dva majú hudobní kritici vyhradenú škatuľku "nezaraditeľné". Dvojica v zložení Jan Kratochvíl (On) a Bára Kratochvílová (Ona) zhmotňuje svoje hudobné vízie vskutku originálne. Manželia čerpajú aj z estetiky kabaretu a cirkusu, hrajú sa s nástrojmi i hudobnými žánrami a príbehy popisujú vlastným vymysleným jazykom. Najtrefnejším opisom hudby Kratochvílovcov pri vydaní debutu bolo spojenie "folklór neexistujúcich národov", kým druhý album mal nemenej príznačný podtitul "pop z neexistujúcich rádií".
  
Tým debutom bol pred piatimi rokmi rokmi album Fonók (recenzia). V Českej republike bol nominovaný na cenu Anděl, videoklip k pesničke Nunovó Tangó zase vyhral hlavnú cenu na festivale Anifilm. V roku 2010 vydali Dva album HU, ktorý opäť produkoval berlínsky producent Jayrope. Šnúra k albumu obsahovala vyše 100 koncertov po celej Európe. Rok 2012 sa niesol v znamení soundtracku pre počítačovú hru Botanicula pre firmu Amanita Design, tvorcov hier Machinárium a Samorost. Za svoj počin dostali hlavnú cenu na Independent Game Festival v San Franciscu. 

Napriek vynikajúcim nahrávkam je príťažlivosť skupiny Dva  dokonalá až na živých koncertoch, na ktorých dvojicu zvyčajne doprevádza originálna projekcia výtvarníčky Markéty Lisej. Koncerty charakterizuje predovšetkým hravosť a kreativita. Ona a On na pódiu s prirodzenou samozrejmosťou striedajú hudobné nástroje: v rukách sa im objavujú gitary, sláky, saxofón, klarinet, megafón, a rôzne hudobné hračky.


Zdroj: Indies Scope, archív Hudba.sk, viac na www.2dva.cz

Súvisiaci interpreti: DVA