Akustické turné kapely Hex v utorok večer odštartovalo špeciálnym koncertom, na ktorý bolo v predaji len 50 vstupeniek. Vypredali sa za hodinu, ďalšie mohli fanúšikovia získať v súťažiach. Na premiéru nového programu sa tak skutočne dostali len skalní. Tomu zodpovedala aj atmosféra, ktorú sme pre vás zachytili na fotkách aj na skrátenom zázname koncertu.

Skupina Hex je stálicou slovenskej hudobnej scény, no na prvé akustické turné v kariére si Ďuďo, Fefe, Yxo a Tybyke trúfli až po vyše dvoch dekádach svojho spoločného fungovania. Ich pesničky sú pritom pre túto komornejšiu polohu ako stvorené, čo potvrdili aj včera v bratislavskom Gorila.sk Urban Space. Úvodný koncert Keď sme sami acoustic tour 2014 spočiatku pripomínal generálku, najmä počas prvých pár pesničiek bolo cítiť istú opatrnosť a neistotu. Neskôr sa však kapela spoločne s publikom uvoľnila a fanúšikovia si prišli na svoje.

Rastúcu krivku obľúbených hitov a hudobných výkonov podporili aj spontánne humorné situácie, napríklad keď hudobný hosť turné Michal "Veslo" Veselský (akordeón, klávesy) nechal svoj klobúk poslať do publika, aby doňho fanúšikovia vkladali dary pre Hex. Yxo totiž uviedol, že v niektorých mestách plánujú prekvapiť obyvateľov na námestiach ako pouličná kapela, a zavtipkoval, ze pritom budú zbierať peniaze do klobúka, aby na turné niečo zarobili. V Bratislave tento pokus vyšiel, hoci kapela finančné dary odmietla. Fanúšikovia zapojili fantáziu, a tak sa neskôr klobúk vrátil na pódium plný rôznych drobností od gastráčov a vizitiek, cez prezervatív a vlastnú podpis kartu Hexu s bozkami od rúžu na zadnej strane, až po veľkonočné vajíčko (viď záver nášho videozáznamu).

Vstupenky na vybrané koncerty Hexu:  Predpredaj.sk



Akustický koncert je výzva, priznáva Yxo

"Priznám sa, že som mal po veľmi dlhom čase trému. Pre mňa ako človeka, ktorý na pódiu komunikuje s divákmi, je akustický koncert výzvou. Fanúšikovia sú úplne blízko a sledujú všetko. Ale podarilo sa nám ich získať a interakcia bola výborná. Takže môžeme vyraziť na koncerty po Slovensku," zhodnotil utorkový krst ohňom basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský. "Veľa sme cvičili a teda som bol z toho procesu nabudený. Unplugged koncert je náročnejší. Snažil som sa viac intonovať a lepšie frázovať. Idea akustického hrania mi napadla koncom roka 2013, po tom, čo sme si to s chalanmi párkrát vyskúšali. Páčila sa mi tá voľnosť, možnosť meniť piesne za jazdy a iné tempo koncertu," prezradil spevák Peter "Ďuďo" Dudák.

"Pre mňa akustické hranie  znamenalo tvrdú prípravu, pretože na akustickej gitare všetko dokonale počuť. Mal som teda väčší rešpekt a musel som sa viac sústrediť. Teším sa na ďalšie koncerty turné," hovorí gitarista Martin "Fefe" Žúži a štvrtý člen, bubeník Tibor "Tybyke" Szabados, dodáva, že ani preňho táto zmena nie je jednoduchá. "Hrať na cajone je niečo úplne iné. Musím si na to zvyknúť a zosúladiť pravú a ľavú ruku. Mozole zatiaľ nemám, ale napuchol mi malíček. Keďže sme stále skúšali, nemal čas odpuchnúť."

Skupina Hex si v utorok prevzala platinovú platňu Zdroj: Marko ErdHexáci prevzali platinovú platňu - pozrite si celý fotoreport

Platinový Hex

Krátkym predelom bratislavského koncertu bolo avizované prevzatie platinovej platne za predaj výberového albumu Všetko najlepšie 2013–1992. Kompilácia vo forme knihy plnej raritných fotografií je zhrnutím doterajšej cesty Hexu s textom z pera Janka Trstenského. Za úspechom nahrávky je však najmä mehagit Keď sme sami, ktorý sa stal najhranejšou slovenskou skladbou roka 2013. Popularita piesne sa potvrdila aj na koncerte, kde na ňu fanúšikovia reagovali s rovnakým ohlasom ako na dlhoročné hity V piatok podvečer, Som on (snežný pluh), Maťo a Linda, či Nikdy nebolo lepšie.

"Z vysokého predaja knihy a dvoj-CD sa teším. Znamená to, že ľudia o nás stále majú záujem a že oslovujeme aj nových mladších fanúšikov. Jednoducho Hex žije!" teší sa Ďuďo. "Platinová platňa pre nás znamená veľmi veľa. Znamená to, že naši fanúšikovia sú ochotní aj v týchto časoch sťahovania hudby, kúpiť si naše CD. Hudba nás stále nesmierne baví, je to náš život. Veríme, že to aj ľudia cítia s nami. Vždy sme boli normálni chalani a to nám aj zostalo. Tešíme sa na turné a na ľudí, ktorí majú radi naše pesničky a nás," dodal Yxo.

Keď sme sami acoustic tour 2014 bude pokračovať po Veľkej noci v Banskej Bystrici, Žarnovici a Leviciach a potom v druhej polovici mája v ďalších mestách. Kapela si na turné berie aj tričká, CDčka a knihu Všetko najlepšie, ktorú bude fanúšikom po každom vystúpení podpisovať.

24. apríla - Banská Bystrica, Hotel LUX 
25. apríla - Žarnovica, Alžbetka 
26. apríla - Levice, Miami Club 
21. mája - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note 
22. mája - Poprad, Cafe Razy 
27. mája - Brezno, Sirius Club 
28. mája - Košice, Ges Club
29. mája - Michalovce, Veľká sála MsKS

Vstupenky na turné sú dostupné v sieti Predpredaj.sk a v miestnych pokladniach.

Text: Patrik Marflák/Hudba.sk (prvá časť článku) + Nora Krchňáková/Propaganda House (text pod videom)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Hex