Uganda je krajina obľúbená cestovateľmi a milovníkmi prírody, ale aj hudobníkmi, ktorým ponúka rozmanité hudobné inšpirácie, tradičné aj veľmi osobité nástroje a množstvo talentovaných muzikantov. V Bratislave sa vám šesť z nich predstaví na koncerte African Percussions už 23. apríla v Ateliéri Babylon.

Známymi osobnosťami, ktoré sa hudbou Ugandy inšpirovali, boli aj skladatelia John CageSteve Reich, ktorí komponovali hudbu pre nástroj amadinda (drevený xylofón). Medzi tými, ktorí Ugandu osobne navštívili, bol napríklad aj známy americký hráč na bendžo Béla Fleck, ktorý strávil väčšiu časť svojej kariéry otváraním nových možností pre bendžo, nástroja zaradeného do "južanského amerického a bluegrassového stereotypu". So svojou skupinou Flecktones prenikal do hudobných žánrov, ktoré si normálne nespájate s bendžom. V projekte Throw Down Your Heart sa vybral opačnou cestou. Vycestoval do Afriky preskúmať dávne korene bendža. Sprevádzal ho dokumentarista Sascha Paladino, ktorý jeho púť po Ugande, Tanzánii, Gambii a Mali zachytil.

Vznikol tak unikátny filmový dokument o jamovačkách a nahrávkach s miestnymi hudobníkmi, ktorí dovtedy bendžo nikdy nevideli, napriek tomu výsledok vyžaruje muzikalitu a obojstranné potešenie z hudby. Film Throw Down Your Heart bol oficiálne uvedený na filmovom festivale South by Southwest (SXSW) v roku 2008. Tento príjemný, cenami ovenčený film predstavuje nielen cestu amerického hudobníka, ktorý sa vybral nájsť pôvod jedného hudobného nástroja, ale predovšetkým lásku k hudbe a ľudí, ktorí zdieľajú radosť z nej, od hviezd world music ako Bassekou Kouyate a Oumou Sangare až po úplne neznámych obyčajných ľudí, ktorých hudba sprevádza celý život.

Čierna perla Afriky

Názov afrického štátu Uganda je odvodený z mena tradičného kráľovstva Buganda, ktorého súčasťou je južná časť krajiny, vrátane hlavného mesta Kampala. Uganda, ktorá bola do roku 1962 britským protektorátom, je republikou na čele s prezidentom v rámci Britského spoločenstva. Bola obľúbená aj premiérom W. Churchillom, ktorý ju v roku 1908 navštívil a nazýval "Čiernou perlou Afriky".

Uganda patrí medzi desať krajín ležiacich na rovníku, na jej území sa nachádza väčšina afrických jazier, vrátane toho najväčšieho Viktóriinho, z ktorého vyteká rieka Níl pri meste Jinja. Táto krajina plná zelene a prírodných zaujímavostí ponúka savany a dažďové pralesy s veľkou koncentráciou zvierat (napr. horské gorily v NP Mgahinga/Bwindi známe z kníh antropologičky Dian Fossey), ale aj pohorie Ruwenzory s ľadovcami vo výške 5000 m.n.m., či kráterové jazerá s množstvom vodopádov. V Ugande žije vyše 30 miliónov ľudí a pestrá je aj ich kultúra, jazyk, tradície a hudba.


Tradičná Afrika v Európe 

O popularitu nástroja amadinda sa postaral kráľ Muteesa I. v 19. storočí. Na jeho kráľovskom dvore v Bugande zohrávala hudba významnú úlohu. Sám kráľ bol vášnivým hudobníkom a hráčom na tento nástroj. Hudobníci a skladatelia mali odvtedy dôležité postavenie na kráľovskom dvore. Uganda a nástroj amadinda sa stala inšpiráciou aj pre súčasnú hudbu a skladateľov. Maďarská skupina Amadinda (áno, jej meno je skutočne odvodené od tohto ugandského hudobného nástroja) sa stala synonymom a najlepším predstaviteľom tejto hudby v Európe. Spomínaní avantgardní a minimalistickí skladatelia ako John Cage, Steve Reich a ďalší písali skladby inšpirované týmto nástrojom a jeho zvukom priamo pre túto skupinu. Skupina Amadinda z Maďarska sa predstavila v Bratislave v roku 2013 v rámci Bratislavských jazzových dní a samozrejme zaznela v jej podaní aj ukážka tradičnej ugandskej hudby.

Slováci majú už o týždeň jedinečnú príležitosť vidieť originálny nástroj amadinda a hudobníkov z Ugandy, ktorí predstavia tradičnú hudbu a tanec tejto košatej hudobnej scény. "V Ugande máme 52 kmeňov a rôznych etník, ktoré pochádzajú z rôznych oblastí, čo sa prejavuje veľkou rozmanitosťou hudobných nástrojov rozličných typov. Náš program bude venovaný predovšetkým nástroju amadinda, ktorý sa vyskytuje u množstva kmeňov, predovšetkým pestovateľov plodín, ktorí neputujú so stádami, a preto nemusia tento ťažký nástroj prenášať. I tak, máme v repertoári množstvo skladieb viacerých etník. Pokúsime sa v Bratislave predstaviť, čo najviac hudby, v ktorej sa amadinda využíva," hovorí umelecký šéf skupiny Amadinda UgandaLawrence Okello. "Samozrejme priniesli sme so sebou aj iné nástroje podobné flaute, harfám, rôzne perkusie. Afričania nerozlišujú žánre, pre nás k hudbe neodmysliteľne patrí aj tanec a rozprávanie príbehov. V skupine máme aj ženy, ktoré okrem hrania predvedú aj tradičný tanec. Tešíme sa na Slovensko a pozývame vás. Príďte - hudba je terapia, univerzálny jazyk, ktorému všetci rozumieme bez ohľadu na rasu, farbu, postavenie, výšku či váhu."

Za jedinečnou hudbou Ugandy už Slováci nemusia cestovať. Vynikajúca skupina profesionálnych hudobníkov Amadinda Uganda vystúpi už 23. apríla v Ateliéri Babylon v jarnej edícii populárneho Festivalu perkusií - World of the Drums. Predkapelou bude slovenská skupina Jamadan.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autorka: Jarmila Vlčková