Už len tri noci zostávajú do momentu, kedy sa svetoznámy britský spevák, klavirista a šoumen Jamie Cullum predstaví v bratislavskej Aegon aréne NTC. Pôjde pritom o jeho premiérové vystúpenie na Slovensku.

O 18:00 sa otvoria brány NTC, o hodinu neskôr sa na pódium dostane predskokan Ondřej Brzobohatý a po 20:00 už bude stage patriť 34-ročnému Angličanovi. Všetci návštevníci koncertu sú zároveň pozvaní na oficiálnu afterpárty, ktorá sa bude konať v klube LOFT! na Továrenskej ulici. Na vstup im bude stačiť lístok z koncertu.

V LOFT!e ich čaká vystúpenie Davida zo Senca a koncert kubánskej skupiny Deja-vu, ktorá už dnes priletí do slovenskej metropoly. Na afterpárty príde aj niekoľko významných hostí, okrem iných britský producent Danton Supple, ktorý produkoval album X&Y od Coldplay, Angličan Ducan Mills, ktorý pracoval na nahrávkach Jakea Bugga i Florence and the Machine, a tiež hollywoodsky skladateľ a textár Alan Roy Scott, ktorý dlhé roky pracoval v slávnom vydavateľstve Motown.  

Cesta na jazzpopový trón

Jamie Cullum sa na scéne pohybuje od konca 90. rokov. Svojpomocne, len za pár stovák libier, v roku 1999 vydal prvý album Heard It All Before. Pri druhej nahrávke Pointless Nostalgic (2002) si ho už pod svoje krídla vzalo vydavateľstvo Candid. Čerstvý absolvent vysokej školy na nej stavil na jazzové štandardy, no pridal aj dve vlastné kompozície.

Nasledujúci album Twentysomething (2003) vydal mladý muzikant vo veľkom vydavateľstve Universal a vo Veľkej Británii s ním dosiahol trojnásobnú platinovú platňu. Nahrávka sa stala nejpredávanejším jazzovým albumom roka v krajine. Už koncom roka 2003 bol Cullum najpredávenejším britským jazzovým umelcom v dejinách. Odvtedy uviedol na trh ďalšie tri štúdiovky - Catching Tales (2005), The Pursuit (2009) a Momentum (2013).

Počas 15 rokov na scéne stihol charizmatický muzikant vydať štúdiovky, z ktorých pochádzajú také hity ako Don't Stop The Music, Everlasting Love, I'm All Over It, These are the Days alebo Love for Sale. Za skladbu Gran Torino z rovnomenného filmu slávneho Clinta Eastwooda bol nominovaný na Zlatý glóbus. Na konte má aj nominácie na Grammy a Brit Awards.


Sinatra v teniskách

Tak ako Cullum rástol na štúdiových nahrávkach, rástol aj na koncertných pódiách. Vzhľadom na univerzálnosť svojej tvorby si ho vyberali promotéri jazzových podujatí i festivalov, kde jazz takmer nemá svoje miesto. Hral na Glastonbury, Coachelle, North Sea Jazz, v Európe, USA, ale aj v Japonsku, Indonézii, Spojených arabských emirátoch alebo Singapure.

"Vnímam ho ako veľkú osobnosť, vynikajúceho speváka a šoumena. Jeho vystúpenie v parížskej Olympii je pre mňa jedným z najsilnejších hudobných zážitkov," povedal o sympatickom Angličanovi slovenský spevák Richard Müller, ktorý si jeho slovenskú premiéru taktiež nenechá ujsť.

Cullum je hudobníkom, ktorý ľuďom dokáže podať jazzové skladby tak, ako nikto iný. Počas koncertov nielen spieva a hrá na klavíri, ale svoj obľúbený nástroj využíva aj ako perkusie, keď udieraním na rôzne častí vytvára rytmický podklad k svojmu spevu. Sinatra v teniskách, ako ho často nazývajú, je skvelým hudobníkom, no rokmi sa vypracoval aj na šoumena.

Vystúpenie Jamieho Culluma bude otváracím koncertom festivalu BA City Beats, ktorý sa bude konať 20. a 21. júna na Pláži pod Ufom v Bratislave. Predstavia sa na ňom John Newman, James, Jazzanova, Fink, Lulu James, Tamir Grinberg, Deja-vu Walter Schnitzelsson, Modré hory, Dynamo Team, L Plus, IM Cyber a mnohí ďalší.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu BA City Beats.

Foto: Jamiecullum.com - Michael Agel

Súvisiaci interpreti: Jamie Cullum