Americká formácia Rage Against The Machine neplánuje nahrávať žiaden nový materiál. V rozhovore pre magazín Billboard to prezradil jej gitarista Tom Morello. Fanúšikovia kapely však predsa len majú dôvod na radosť. 26. novembra totiž v reedícii vyjde jej eponymný debutový album, ktorý sa na trh po prvý raz dostal pred 20 rokmi.

Na margo debutovej nahrávky inštrumentalista povedal, že taký úspech nečakal. "Neexistovala žiadna krištáľová guľa, do ktorej by sme sa mohli pozrieť, keď sme tie piesne v roku 1991 písali, a ktorá by nám povedala, že sa o tejto nahrávke bude hovoriť aj dvadsať rokov po jej vydaní," uviedol Tom Morello, známy aj z projektov Audioslave a The Nightwatchman.

Album Rage Against The Machine (1992) vyjde v troch verziách, pričom okrem digitálne zremastrovaného debutového albumu si fanúšikovia budú môcť zaobstarať i boxset obsahujúci CD s demoverziami skladieb a nevydanými piesňami, vinylovú platňu, 40-stranový booklet a DVD s rôznymi koncertnými záznamami a videoklipmi. O reedícii kultového albumu sme informovali už skôr v našom týždni v hard & heavy.

Rage Against The Machine - Killing In The Name

Biografia

Skupina Rage Against The Machine kombinujúca rock, metal a rap sa sformovala v roku 1991 v Los Angeles. Prerazila hneď so spomínaným debutovým albumom, z ktorého pochádzal napríklad hit Killing in the Name. Po ňom nasledovali štúdiovky Evil Empire (1996) a The Battle of Los Angeles (1999) a napokon zbierka coververzií Renegades (2000). V roku 2000 kapela po avizovanom odchode speváka Zacka De La Rochu ukončila činnosť. Zvyšní traja členovia - Tom Morello, Brad Wilk a Tim Commerford - následne spolu so spevákom Chrisom Cornellom založili kapelu Audioslave.

Rage Against The Machine ohlásili svoj comeback vo februári 2007. Tento návrat mal koncertný charakter, keď kapela nenahrávala nový materiál, ale odohrala vystúpenia po celom svete. V rokoch 2007 a 2008 sa predstavila na najväčších amerických festivaloch Coachella a Lollapalooza a na veľkých európskych festivaloch ako Rock am Ring/Rock im Park, Pinkpop, T in the Park, Hultsfred, Nova Rock, Reading/Leeds alebo Oxegen. Okrem toho absolvovala množstvo koncertov na protest proti vláde amerického prezidenta Georgea W. Busha.

Keď sa už zdalo, že sa skupina zo scény opäť vytratí, objavila sa kampaň, v rámci ktorej chceli jej fanúšikovia dostať skladbu Killing In The Name v predvianočnom čase roku 2009 na prvé miesto v britskom singlovom rebríčku. Keďže bola táto kampaň úspešná, Rage Against The Machine odohrali za odmenu v Londýne koncert zadarmo. "Naša kampaň bola viac ako len reakciou mladých ľudí vo Veľkej Británii na dlhotrvajúci monopol sterilného popu," uviedol v decembri po zverejnení výsledkov spevák De La Rocha.

Po londýnskom koncerte nasledovalo ešte niekoľko vystúpení v Európe, USA a Južnej Amerike. V roku 2011 kapela odohrala iba jediný koncert, keď sa ukázala na letnom podujatí L.A. Rising. Odvtedy nikde nevystúpila a nič konkrétne jej členovia nepovedali ani k tvorbe nových skladieb. Napriek tomu fanúšikovia dúfali, no podľa aktuálneho Morellovho vyjadrenia to boli plané nádeje... 

Informácie pochádzajú z webstránky www.gigwise.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine