Hutný zvuk, dominantné gitarové riffy a osobité vokály. Takto by fanúšikovia pravdepodobne definovali slovenskú kapelu Millhouse. Svojím novým počinom ale určite prekvapia nejedného skalného poslucháča.

Štýl skupiny Millhouse sa opisuje ťažko, žánrovo sa však pohybuje na hranici medzi rockom a metalom. Nápad nahrať akustický album prišiel celkom spontánne po tom, ako kapela dostala príležitosť zahrať si pár skladieb v upravenej akustickej podobe. Millhouse to zobrali ako výzvu a keďže skvelého materiálu nakoniec vzniklo viac než dosť, vrátane úplne nových skladieb, rozhodli sa zvečniť ho vo forme albumu.

Nahrávku nazvali Owls on the Hunt - podľa titulnej skladby, ktorá práve vychádza ako prvý singel a znie naozaj veľmi sľubne. Ak máte radi rock s južanským nádychom a filmovou atmosférou, prídete si na svoje. Kapela už skladbu stihla odprezentovať aj naživo na streche vyhliadky UFO v rámci projektu BalconyTV.


Akustický album Owls on the Hunt (Sovy na love) bude obsahovať spolu desať skladieb, medzi ktorými okrem nových kúskov nájdete aj skladby z predošlých nahrávok v celkom novej akustickej podobe. Skupina na novinke využila (pre svoju tvorbu) neobvyklé nástroje ako balalajka, ukulele, mandolína či piáno. Táto kombinácia a spracovanie necháva viac vyznieť nosné melódie a harmónie. Skladby v novom šate by zároveň mohli osloviť aj širšie publikum.

Kapela Millhouse vznikla pôvodne v roku 2007, odvtedy sa v nej vystriedalo viacero hudobníkov až po aktuálne zloženie, ktoré si navzájom sadlo. "Kapela musí fungovať v prvom rade po ľudskej stránke, pretože ak toto nefunguje, fanúšikovia to okamžite vycítia," hovorí gitarista Baky.

"Názov Millhouse vyjadruje silu vetra, ktorý pôsobí na listy veterného mlyna, rovnako ako hudba, ktorá dokáže pôsobiť na poslucháča," hovorí o názve spevák a hlavný autor hudby aj textov Shorty, ktorý je dnes už jediným členom z pôvodnej zostavy. "Áno, niekto si to spojí aj s postavou zo seriálu Simpsonovci, kde sa tak volá chlapec pôvodom z Holandska, krajiny, ktorá je slávna aj týmito stavbami," dodáva s úsmevom.

Novinky predstavia naživo v decembri

Debutový album s názvom Event Horizon (recenzia) vydali Millhouse v roku 2014. Za sebou majú vystúpenia na viacerých festivaloch ako napr. Pohoda či Rockscape a pravidelne hrávajú v kluboch, prípadne predskakujú zahraničným hosťom. Na svojich koncertoch si dávajú záležať na hutnom a kvalitnom zvuku, čo v relácii Hudba Made In Slovakia potvrdil aj Rudi Rus, autor a moderátor rozhlasovej relácie o metale Headbanger_FM.

Svoj doposiaľ najväčší koncert odohrali minulý rok v júni na amfiteátri v Banskej Bystrici, kde si ako jedna z predkapiel fínskych Nightwish zahrali pred 6-tisícovým davom. Najbližšie môžete skupinu vidieť na dvoch koncertoch v Bratislave - 1. decembra budú spolu s Underdose predskakovať talianskej kapele Zippo v klube Fuga a 6. decembra zahrajú na podujatí Vianočné trhy pod Pyramídou.

Album Owls on the Hunt vydáva vydavateľstvo go2stage, ktoré sa prioritne venuje mladým začínajúcim kapelám alternatívneho charakteru. Okrem Millhouse doposiaľ na tejto značke svoje albumy vydali Fúzy Múzy, Martina Javor, Saténové ruky a Tante Elze (digitálne EP). Albumy Martiny Javor a Saténových rúk sa objavili medzi top slovenskými albumami roka 2015, pričom druhí menovaní získali na Radio_Head Awards 2015 poslucháčsku cenu Debut roka aj Cenu kritikov.

Redakciu Hudba.sk informovala za kapelu Millhouse PR manažérka Daniela Grečnerová z Tootoot Live Promotion. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.facebook.com/MillhouseSK.

Foto: artwork - Adam Pizurny

Súvisiaci interpreti: Millhouse