Klady kľudu je "značka" gitaristu, skladateľa a textára Mária Oravského. Niekedy v časoch covidových dostala nový obsah v podobe úplne nového zloženia skupiny. To posunulo originálne, harmonicky bohaté a textovo košaté Máriove piesne do trochu iných území v presvedčivo pulzujúcich, ale aj rozjímavých polohách.

Mário Oravský má pri tvorbe pesničiek ambíciu nezostať na povrchu, ale zároveň nechce poslucháča trápiť a nútiť ho počúvať s vráskou v čele. Pretože, ako tvrdí, život je príliš krátky na hudbu, cez ktorú sa musí človek prebíjať. Výsledkom jeho snaženia s novou zostavou vystupujúcou pod názvom Klady kľudu 4.0 je album Žiadne mená, ktorý kapela pokrstí už v utorok 21. novembra o 19:30 v bratislavskom Klube pod lampou.

"Keď som počul raz Mária na nejakej oslave brnkať na gitare, povedal som mu, že sú to krásne akordy a linky a kedykoľvek s ním čokoľvek nahrám," hovorí hudobník Marian Jaslovský, ktorý sa v kapele zhostil okrem dychových nástrojov aj klávesov a syntetizátorov.

"Mário Oravský je úplný originál, nesmierne komplexný pesničkár. Čosi sme nahrali a potom som počul jednu skladbu, ktorú si len tak nezáväzne hrali s Oliverom Ďurčom na bicích a Ivanom Galanským na basgitare a povedal som opäť raz, po dlhom čase, tú magickú vetu – chalani, urobme kapelu. Lenže oni už kapela boli a som rád, že ma zobrali. Slúžiť týmto pesničkám je to najlepšie, čo sa mi mohlo v súčasnosti stať," dodáva Jaslovský.

Prvý koncert skupina v tomto zložení absolvovala v júni 2022 v Klube pod lampou. "Nebola to taká utajená premiéra typu 'nech to uvidí čo najmenej ľudí'," hovorí Mário Oravský. "Mali sme to nacvičené. Nahrávali sme ju s profesionálnym zvukom, na niekoľko kamier a myslím, že covidové roky v skúšobni sa zúročili. Ja mám v tejto zostave veľkú radosť – okrem nového soundu s klávesmi, dychmi a bezpražcovou basou, že v kapele máme veľmi schopného vokalistu, Olivera Ďurča, a že s nami rady spolupracujú dve fantastické speváčky – Silvia JosifoskáKristína Prablesková. Na albume majú po tri skladby a sme radi, keď si nájdu čas aj na živé hrania."

"Klady kľudu som počula náhodne na videu a cítila som, že bolo na nej čosi veľmi pútavé – je to veľmi originálna a svojská hudba s hlbokými textami. Aj keď v slovenčine momentálne nespievam, teším sa, že som mohla prispieť," vyznáva sa Silvia Josifoská. Zaujímavosťou je, že Marian Jaslovský a Silvia Josifoská sa na jednom albume stretli prvýkrát od klasiky Jara Filipa Cez okno, kde obaja účinkovali.

Skupina Klady kľudu 4.0 má počas svojej pomerne krátkej existencie za sebou niekoľko prestížnych akcií, ako sú Spomienka na Deža v roku 2022 alebo živý koncertný prenos z RTVS v rámci programu Sone Horňákovej Folk fórum.

Album Žiadne mená charakterizuje sugestívna atmosféra, groove a vždy dôkladná produkcia. Nahrával a mixoval sa vo viacerých štúdiách, výsledný zvuk je konsolidovaný vďaka masteringu Jána Machúta. Na albume sa nachádza aj skladba Život mimo osnov venovaná bubeníkovi Ďurovi Černému.

Zdroj: Klady kľudu (Hudba.sk edit)