"Povstalecký" album, dva mesiace v USA a premiéra muzikálu s jeho hudbou. Tak vyzerala druhá polovica roka slovenského speváka a skladateľa Martina Haricha. Pred pár dňami vydal ako vianočný singel jednu z piesní zo spomínaného muzikálu, ktorá vznikla počas jeho pobytu na Bermude.

"Koncertovať sa nedá, tak sa snažím tvoriť, ako sa len dá. Dva roky komponovania hudby do muzikálu A Christmas Carol pre divadlo Yorktown Stage v štáte New York mi pomáhalo neupadnúť na duchu. Teraz máme po premiére a ja mám pred sebou čistý kreatívny priestor," hovorí Martin Harich o zaujímavom období svojho života a kariéry. Fanúšikom sa pred koncom roka pripomína vianočnou piesňou Carol of the bells.

Pieseň o snehových vločkách napísal na Bermude

"Pôvodne som ju napísal práve do muzikálu. Niekoľkokrát sa v príbehu vyskytne v rôznych náladách. Kvôli pandémii bol tento medzikontinentálny pracovný proces pekne farebný. Pôvodne mal mať muzikál premiéru už minulý december. Divadlá boli ale zavreté. Počas pandémie som do USA musel cestovať vždy cez akúsi tretiu krajinu, kde som trávil 14 dní mimo Schengen. Až potom som mohol legálne prekročiť hranice Spojených štátov. Toto pravidlo platilo pre všetkých občanov EU. Minulú jeseň som sa takto ocitol na Bermude a okrem toho, že ma tam zrazila motorka, vznikla tu práve skladba Carol of the bells," prezrádza spevák a skladateľ.

"Bavil som sa faktom, že píšem vianočnú pieseň o snehových vločkách na tropickom ostrove. Dokonca som vo finálnej verzii nechal pôvodnú nahrávku môjho demo spevu z Bermudy, takže ak sa do nej trochu započúvate - v pozadí je počuť cikády a exotické vtáčiky... Práve keď som na prechádzke po okolí počúval demo toho, čo som vytvoril, narazila do mňa motorka. Asi aj preto som s touto piesňou zvláštne prepojený a rozhodol som sa ju vydať a naspievať ako vlastný vianočný singel. Symbolizuje pre mňa akúsi kapitolu života a dva roky práce na muzikáli v Amerike."


Karol Pajer na CD

Martin Harich tento rok stihol vydať aj album zhudobnených povstaleckých básní učiteľa a bojovníka proti fašizmu Karola Pajera. Nahrávku s názvom Karol Pajer - utajený hrdina vydal na výročie SNP (a svoje 26. narodeniny) 29. auguste v digitálnej podobe. Po takmer štyroch mesiacoch vychádza aj na fyzickom CD nosiči. Na albume je 10 piesní vrátane bonusovej úspešnej skladby Tichý večer z roku 2015. 


Redakciu Hudba.sk informovali Ladislav Harich a Milana Bazanac Kadlčíková. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Martin Harich