Podľa obrazu, ktorý v poslednom desaťročí vytváral nebohý Slávik, to vyzeralo, že slovenská scéna je stále o tom istom. Že to nie je pravda už niekoľko rokov dokazujú ceny Radio_Head Awards, ktoré zviditeľňujú najmä zaujímavé alternatívne a žánrové projekty. Našou ambíciou je vytvoriť anketu, ktorá bude slovenskú populárnu hudbu prezentovať ako celok.

Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) bude po dlhoročnej prestávke opäť oceňovať nielen rádiá, hudobných redaktorov či organizátorov, ale aj hudobných interpretov. Pri tejto príležitosti organizátori cien ZAI oslovili Hudba.sk s návrhom spolupráce pri vytvorení ankety, v ktorých o držiteľoch ocenení v kategóriách Album roka, Skupina / interpret roka a Objav roka rozhodnú fanúšikovia.

Aktualizácia (27.1.2014:): Anketa je spustená, viac info TU

So spoluprácou sme súhlasili pod podmienkou rozšírenia pôvodných nominácií v týchto kategóriách, aby išlo o anketu, ktorá bude čo najlepšie reflektovať dianie na slovenskej scéne v uplynulom roku. Vybrali sme preto 27 skupín/interpretov, ktorí boli v roku 2013 z nášho pohľadu najaktívnejší (koncertovanie, výročia, vydávanie albumov, singlov, videoklipov, atď.), 12 albumov, ktoré sú podľa nás tým najlepším, čo v minulom roku na domácej scéne vyšlo, a 12 objavov, teda interpretov, pre ktorých bol rok 2013 nejakým spôsobom prelomový.

Nominácií by vzhľadom na relatívne voľné kritériá výberu mohlo byť samozrejme v každej kategórii aj viac. Rozhodli sme sa však, aj za cenu istej subjektívnosti výberu a "nespravodlivosti" obmedziť nominácie na maximálne 30 skupín/interpretov a maximálne 15 albumov, resp. objavov. V každej kategórii teda nechávame priestor na tri dodatočné nominácie od čitateľov. Svoje návrhy môžete uvádzať pod článkom alebo na Facebooku. Pri dopĺňaní nominácií prednostníme intepretov, ktorí ešte nie sú nominovaní v inej kategórii a prednosť dostanú návrhy s čo najväčším počtom pozitívnych hodnotení (like-ov).

Hlasovanie bude prebiehať formou špeciálnej aplikácie na Facebooku, o spustení ankety budeme informovať na budúci týždeň spolu so zverejnením finálnych nominácií. Ceny pre víťazov sa budú odovzdávať 13. februára v bratislavskom V-klube spolu s oceneniami, o ktorých rozhodujú členovia ZAI.

Nominácie Hudba.sk na poslucháčske ceny v ankete ZAI:

Skupina / interpret roka

AMO
Andrej Šeban Band
Celeste Buckingham
Cigánski diabli
Delik (Moja Reč)
Dominika Mirgová
Hex
Horkýže Slíže
Chiki Liki Tu-a
IMT Smile
Inekafe
Jana Kirschner
Katarína Knechtová
Komajota
Kontrafakt
Kristína
Lavagance
Le Payaco
Majk Spirit
Miroslav Žbirka
Nela Pocisková
Para
Peter Bič Project
Polemic
Richard Müller
Smola a hrušky
Zuzana Smatanová
+ tri fanúšikovské nominácie

Album roka 

Autumnist - Sound of Unrest 
Jana Kirschner - Moruša Biela 
Kolowrat - Pobiť sa/Utiecť 
Korben Dallas - Karnevalová vrana 
Modré hory - Big Beat 
Nvmeri - Nvmeri 
Peter Lipa a Milan Lasica - Návšteva po rokoch 
Richard Müller + Fragile - HLASY 
Robert Pospiš a Martin Sillay - Doba 
Sima Martausová - Dobrý deň, to som ja 
Walter Schnitzelsson - Fever 
Zdenka Predná - Amulet
+ tri fanúšikovské nominácie

Objav roka

4D
Anna Veselovská
Bloom
Hodek & Gajlík Factory
Katarzia
King Shaolin
Korben Dallas
Sima Martausová
Štefan Itcho Pčelár / Jamestown
The Paranoid
Walter Schnitzelsson
Zlokot
+ tri fanúšikovské nominácie 

Text: Hudba.sk
Foto: archív ZAI