Ruské pseudo-lesbické duo t.A.T.u. bude spolupracovať s kapelou Horkýže Slíže. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil frontman slížov Peter "Kuko" Hrivňák a členka t.A.T.u. Júlia Volkovová. Zatiaľ informovali o štyroch spoločných koncertoch, ktoré budú súčasťou turné Nas nedogoňjat, nazvaného podľa hitu z roku 2001.

Prvý z nich by mali odohrať 27. mája v Ostrave, ďalšie dva v Košiciach (29.5.) a Žiline (31.5.), a napokon 1. júna v Bratislave. Predaj vstupeniek by sa mal spustiť v utorok 18. februára. Bližšie informácie ako aj termíny ďalších koncertov budú organizátori postupne zverejňovať na webstránke 212.sk.

Júlia Volkovová prišla na tlačovú konferenciu do Bratislavy len pár dní po otvorení olympijských hier v Soči, kde t.A.T.u. spievali práve hit Nas nedagoňat. "Bolo to príjemné, štadión vstal, keď prichádzala naša ruská výprava a všetci spievali," povedala na dnešnom stretnutí s novinármi speváčka, ktorá vo štvrtok (20.2.) oslávi 29. narodeniny.

Netradičné spojenie - aby bolo aj na čo pozerať

Obe strany sa už podľa vlastných slov veľmi tešia na spoluprácu. Rozmýšľajú aj o spoločnej piesni. "Kapela Horkýže Slíže sa nikdy nesnažila robiť tradičné veci, preto aj spojenie s t.A.T.u.," povedal na úvod dnešného stretnutia s médiami líder nitrianskej skupiny Peter "Kuko" Hrivnák, ktorý verí, že táto spolupráca kapele umožní posunúť sa ďalej, keďže hudobný trh na Slovensku a v Česku je pomerne malý. "Nikdy sme sa nespájali so zahraničnou skupinou, pre nás je to niečo nové, ale treba sa posunúť ďalej. Videli sme spojenie tejto ruskej formácie s nemeckou skupinou Rammstein, aj to nás motivovalo. Sme radi, že si zahráme s touto skupinou," uviedol.

Hoci sa obe formácie venujú rozličným hudobným štýlom, podľa Kuka je spolupráca oboch kapiel na mieste práve preto, že sa snažia robiť netradičné veci. "Pre niektorých sa kombinácia zdá byť od veci, ale pre nás to divné nie je. Verím, že sa príde pozrieť toľko ľudí, ktorí nám potvrdia, že to bolo dobré rozhodnutie," hovorí Kuko, podľa ktorého ľudia už na koncerty nechodia len preto, aby si vypočuli hudbu, ale preto, že čakajú, čo zaujímavé sa udeje. Horkýže Slíže podľa neho nechcú skončiť ako nudná kapela, a preto premýšľajú o tom, ako a čím ľudí prekvapiť.

Horkýže Slíže sú v týchto dňoch na koncertnom turné s Polemicom, podľa nich však koncerty s t.A.T.u budú iným zážitkom. "Vždy sú tie koncerty iné, bola by chyba, boli rovnaké. Nesmie to byť to isté, ľudia to nemajú radi. Majú radi, keď ich niečo prekvapí. Do mája sa to musí vymyslieť tak, aby to ľudí prekvapilo, aby sa tešili. Prečo nie t.A.T.u.? Baby sme ešte nemali, dajú sa využiť všelijako, nebudú pôsobiť kontroverzne, aj keď na tom si postavili kariéru. Myslím, že ten 'smrad' budú robiť Slíže a ony budú na to, aby bolo na čo pozerať," dodal Kuko pre TASR.

Kuko z Horkýže Slíže a Júlia Volkovová z t.A.T.u. Zdroj: Martin Baumann - TASR

Duo t.A.T.u. tvoria Júlia Volkovová a Lena Katinovová. V roku 1999 prišiel s projektom takejto skupiny režisér a producent Ivan Šapovalov. V máji 2001 vydali debutový album 200 po vstrečnoj. Na tomto albume boli aj úspešné skladby Ja sašla s uma a Nas nedagoňat. V decembri 2002 vyšla anglicky spievaná verzia prvého albumu a v septembri 2003 album remixov. V októbri 2005 vydali druhý štúdiový album Dangerous and Moving (s hitom All About Us) a v októbri 2008 tretí ruský štúdiový album Vesyolye ulybki. V anglickej singlovej hitparáde mali tri piesne. V decembri 2009 vydali album Waste Management, tretí anglicky naspievaný album. Už čoskoro by dvojica mala vydať novú štúdiovku The Re-Invention, z ktorej Júlia a Lena na Valentína v rámci megaakcie Big Love Show v Moskve predstavili skladbu Lubov v každom mgnovenii (Láska v každom momente). Ide o prvý singel t.A.T.u. po šiestich rokoch.

Punk-rocková skupina Horkýže Slíže vznikla v novembri 1992 v Nitre. Vo februári 1993 absolvovala prvý koncert v dome kultúry Ivanka pri Nitre. V októbri 1997 vydali prvý album s názvom V rámci oného, rok nato druhý album Vo štvorici po opici. Na konte majú aj albumy Ja chaču tebja (2000), Kýže sliz (2002), Alibaba a 40 krátkych songov (2003), Ukáž tú tvoju Zoo (2007), 54 dole hlavou (2009) či zatiaľ posledný St. Mary Huana Ganja (2012).

Zdroj: SITA, TASR
Foto: Martin Baumann - TASR

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže, Tatu