Zima ešte ani poriadne neskončila a niektoré kapely už začali s jarným upratovaním. O členov prišli Lacuna Coil, Hellyeah aj The Faceless. Na druhej strane zemegule sú zas AC/DC, ktorí ani po štyroch dekádach neprichádzajú o nikoho a o nič.


Magnety týždňa


Vrabce na streche uplynulý týždeň čvirikali, že AC/DC majú nové správy. V zásade sú dve: tento rok kapela oslávi štyridsať rokov kariéry a to štyridsiatimi koncertami po celom svete. Zároveň spevák Brian Johnson pre floridské rádio The Gater povedal, že v máji rokeri nahrajú nový album. Bude teda nástupcom šesť rokov starej nahrávky Black Ice. Tešíme sa velice-prevelice. (ak)


Jáj a či ste vedeli, že satanisti Ghost, okrem toho, že majú zmysel pre humor, sú zároveň ja uvedomelými hipstermi? V brutálne up-to-date outfite duchovného lídra Papa Emeritus II. badať kúsok elegantnej "bondoviny", "halfordoviny", ale ani hip-hoperom tento charizmatický pán nič neostáva dlžný. Štyria bezmenní ghúli, doprevádzajúci jeho dominantný vokál melódiami a rytmami (pardón, beatmi), sú len nemými svedkami tej elegancie. Pozrite si tri perfektne nazvučené živé videá a pokochajte sa pohľadom na "swagy" moderných okultistov. (ak)


Šroty týždňa

"S ťažkým srdcom oznamujeme, že naši dvaja bratia Cris "Pizza" Migliore a Cristiano "CriZ" Mozzati sa rozhodli ukončiť pôsobenie v Lacuna Coil." Takto oznámili zostávajúci kapelníci z talianskej kapely odchod ich gitaristu a bubeníka na svojom blogu. Obaja sa tak rozhodli kvôli zmenám v ich osobnom živote. Náhradníci zatiaľ známi nie sú. Známy je však dátum vydania nového albumu Broken Crown Halo – 31. marec. (pm)

Nie-celkom-úspešná supergrupa Hellyeah prišla o gitaristu (Greg Tribbett z Mudvayne) a basáka (Bob "Zilla" Kakaha z Damageplan). Náhradu za gitaristu ešte kapela neoznámila, na miesto basáka zasadne Kyle Sanders z Bloodsimple. Aj u nich je však na ceste nový album. Blood For Blood vypustia 10. júna. (pm)

A do tretice – o gitaristu ľahší sú aj tech-deathoví The Faceless. Kapela k tomu dala aj klasické diplomatické vyjadrenie o tom, že ich hudobné cesty sa rozišli. (pm)


Novinky

Na úvod tu máme pár informácií o prichádzajúcich albumoch. Prvými sú naši dlhoroční prog-metaloví obľúbenci Animals As Leaders. Ich novinka The Joy of Motion vyjde už 25. marca a nižšie nájdete ukážku. (pm)


Ešte stále sa neviem rozhodnúť, či je Devin Townsend génius alebo úplný pomätenec. Každopádne pripravuje pokračovanie úspešného Ziltoida! Nahrávanie začne v máji, takže to ešte chvíľu potrvá. (pm)

So slovami "nový album už čoskoro" sa minulý týždeň na Instagrame ohlásili Poliaci Decapitated. Ak bude novinka aspoň tak dobrá, ako ich posledný album Carnival Is Forever, tak dúfam, že čoskoro bude nozaj čoskoro. (pm)


O novom albume Deftones pokecal s redaktorom Rolling Stone frontman kapely Chino Moreno (teda aby som bol presný, kecal hlavne o bočnom projekte Crosses). Nový album začnú bohužiaľ písať až začiatkom budúceho roka, takže skôr ako v 2015 ho nečakajte. (pm)

A ako poslední sú tu Mastodon. "Bizarný" (ich slová, nie moje) nový album je už vraj nahratý. Podrobnosti zatiaľ známe nie sú, ale – ako správne predpokladáte – keď budú, tak ich napíšeme. (pm)

Minulý týždeň ma najviac zaujal nový klip / krátky film od kapely zloženej z členov Deftones a Isis – Palms. Snímka režírovaná Adamom Masonom je úplne úžasná a dopĺňa ju skvelý song s neuveriteľnou atmosférou. Mission Sunset patrí k najlepším momentom debutového EP tejto kapely. Pozerajte teraz! (pm)


Nové video má aj kapela Conan. Ak by ste ich nepoznali, hrajú extrémne ťažký doom strihnutý noiseom. Song Foehammer je peknou ukážkou tejto zmesky zvukov. A napodiv sa mi celkom páči. (pm)


A keby ste mali tento týždeň China Morena málo, po Defontes a Palms je tu ďalšia vec – tentokrát od projektu ††† (Crosses), ktorý založil spolu s Shaunom Lopezom (gitarista Far) a Chuckom Doomom. Chalani si spravili výlet a zahrali v americkej šou Jimmy Kimmel Live. (pm)


Líder sympatickej sludge metalovej úderky Torche, Steve Brooks, sa vrátil k svojmu staršiemu projektu, zvanému Floor. Tá funguje s prestávkami už 22 rokov a tento rok vydá tretiu štúdiovku. Vypočujte si singel War Party a rozhodnite, či kvalita prebíja kvantitu. Album Oblation učujeme 25. apríla. (ak)

Anette Olzon už je z Nightwishu preč a hrá sa na vlastnom piesočku. Jej prvý sólový album sa volá Lies a spieva na ňom o tom, ako s ňou zametal Tomáš Hólopainen. Pesničky vznikali už od roku 2009 a jednou z nich je aj Falling. Príjemná balada, pri počúvaní ktorej si môžete aj pospevovať. Milujem vynález karaoke singalong tuti-fruti metalových klipov. (ak)


Staroverní rockeri The Sword stále aktívne oživujú spomienky na ich dvojročnú nahrávku Apocryphon. Novým karaoke singalong tuti fruti videom chcú okrem nej poukázať aj na aktuálne prebiehajúce americké turné. Hádam sa po ňom pričupia v skúšobni a vypudia aj nahrávku novú. (ak)


Haluze týždňa

Nech už vás tento týždeň čaká čokoľvek, tento mashup Break Stuff od Limp Bizkit so znelkou rozprávky Lokomotíva Tomáš (Thomas the Tank Engine) vám ho určite spríjemní. Pri jeho počúvaní som si takmer cvrkol. (pm)


Keď Nemci Crematory vydávajú nové video, vždy spozorniem. Je to ukážka tak absolútneho vizuálneho a hudobného nevkusu, až sa mi to páči. Výnimkou nie je ani ich nový počin Kommt Näher. Len škoda, že oni to myslia vážne. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: blogs.courant.com

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Lacuna Coil