Na 19. ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne, vystúpia okrem viacerých novo potvrdených zahraničných interpretov aj obľúbené slovenské kapely - kultová skupina Bez ladu a skladu a víťazi Radio_Head Awards Fallgrapp.

Bažant Pohoda bude jediným letným vystúpením zoskupenia Bez ladu a skladu. Odštartujú tu sériu koncertov k svojim tridsiatym narodeninám. Bez ladu a skladu vznikli v roku 1985, hneď po prvom vystúpení ich lídri vtedajšej trenčianskej alternatívnej scény CHVM vzali na koncert do Bratislavy. Od nej nasledovalo pozvanie na pražský Rockfest 86 a odvtedy kapela hrávala prevažne po českých alternatívnych kluboch a festivaloch.

Pamätnými koncertami do roku 89 boli napríklad aj slovenské festivaly Čertovo kolo 87 a 88, akási predzvesť multimediálnych festivalov, ktoré začali vznikať v deväťdesiatych rokoch. Do roku 1989 mala skupina viacero problémov s oficiálnou mocou, po nežnej revolúcii začala vydávať CD a hrávať okrem Československa aj v západnej Európe. Po troch platniach sa v roku 1997, kedy vznikol festival Pohoda, rozpadla. 


Čerstvý vietor slovenskej hudobnej scény zavanie na Pohode aj tento rok. Originálne videoklipy, netradičný prístup k práci so slovenčinou, ambientná elektronická hudba s výraznými sláčikovými sekciami, nezameniteľné hlasy speváčok, zaujímavo vrstvené aranžmány, zvuková a harmonická pestrosť - to všetko zdobí debutový album kapely Fallgrapp s názvom Rieka. Juraj "Jureš" Líška trafil prvým výstrelom štyrikrát do čierneho, keď jeho projekt ovládol odovzdávanie cien Radio Head Awards.


Okrem Fallgrapp sa v rámci spomínaného žánru hudby predstaví aj Jimmy Pé. Ten patrí medzi najtalentovanejších súčasných slovenských producentov elektronickej hudby. V roku 2008 založil s kamarátom (GLGN) internetový GERGAZ NETLABEL, s ktorým spolupracuje aj Fallgrapp, FVLCRVM a ďalšími.


Ak si chcete na Pohode vychutnať poriadne reggae, tak so skupinou Medial Banana. Tá o sebe tvrdí, že jej jednotlivých členov dala dokopy túžba vyjadriť nespokojnosť a názory, ale aj tolerancia, chill, láska k prírode, slnko a pohoda. Základným pilierom tvorby Banánov je reggae, ktoré spája ich vášne a presvedčenia, no často ho obohacujú o dancehall, hip-hop, jazz, funk, dub či ska.

Skupina vznikla v roku 2009. Čoskoro vydala EP Naturally lifted a debutový album Uplifted. Dve piesne na albume im mixovalo legendárne jamajské štúdio Tuff Gong, ktoré založil Bob Marley. Aktuálne pripravujú ďalší album, ktorý by mal vyjsť v priebehu tohto roka.Kapela aktuálne končí svoje veľké Česko-Slovenské turné k 5. výročiu založenia. Priaznivcov si úspešne získavajú vtipnými textami a energickými vystúpeniami. 


Spleť žánrov spoza hraníc

Kapela Gonsofus a ich energická a pozitívna show je jednoducho až príliš v pohode na to, aby chýbala na Bažant Pohode. Lídrom projektu je mladý ruský umelec Sasha Mamaev. Pod týmto názvom vystupuje od svojich študentských čias v Bostone s rôznymi muzikantmi, alebo v štýle one-man-show. Tejto kapele nehrozí, že z nej odíde spevák, gitarista, basgitarista, klávesák ani saxofonista.

Všetky tieto pozície totiž vykrýva s pomocou rôznych efektových a loopovacích krabičiek Sasha sám. Na bicích a perkusiách ho sprevádza Gábor Tokár z Maďarska. Gonsofus produkuje mnohojazyčný a tanečný mix reggae, dub, hip hopu, funku, folku a afrobeatu. Na konte majú 3 nezávislé albumy a 5 úspešných turné v rámci celej Európy. Slovenských fanúšikov môže tešiť aj to, že Gonsofus momentálne pôsobí v Bratislave.


Charlotte OC, vlastným menom Charlotte Mary O'Connor, je rodáčkou z anglického Blackburnu, jej otec však pochádza z Írska a matka má zas indicko-malawijský pôvod. Už ako šestnásťročná podpísala zmluvu s vydavateľstvom Columbia Records, no táto spolupráca nevyšla a label s ňou následne kontrakt ukončil. Speváčka debutovala koncom roka 2013 EP nahrávkou Colour My Heart, po ktorej nasledovalo vlani ďalšie EP s názvom Strange. Jej tvorba je ovplyvnená interpretmi ako Alicia Keys, Leonard Cohen, Lou Reed, Joni Mitchell, Aretha Franklin, Billie Holiday či Marvin Gaye.


Na 19. ročník multižánrového festivalu Bažant Pohoda príde aj anglická kapela PinsŽenské kvarteto z Manchestru tvoria Faith, Anna, Lois a Sophie. V roku 2013 vydali debutový album Girls Like Us. Vlani ponúkli EP Come Back. Svoj druhý album s názvom Wild nights plánujú uviesť na trh 8. júna. Nahrávka bude obsahovať jedenásť skladieb, medzi ktorými bude aj singel Too Little Too Late. "Kapela Pins je dôkazom, že struny na basgitarách a blany na bicích môžu praskať aj pod tlakom energie žien muzikantiek," napísali o zoskupení zástupcovia festivalu na oficiálnej webstránke.


Zdroj: SITA, pohodafestival.sk
Foto: archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu, Fallgrapp