Je pondelok ráno a Vy sedíte v práci. Pravdepodobne ste si zapli počítač, uvarili kávu a začali čítať tieto riadky, pretože si viete určiť priority. Je vedecky dokázané, že motiváciu vie priaznivo stimulovať švédsky death metal a v spojení s čiernym nápojom predstavuje ideálny štart do nového pracovného dňa. Tak nech sa Vám v ňom darí!

Magnet týždňa

Švédsky old school death metal je ideálny žáner pondelkového rána. O tejto skutočnosti viem ja a tiež kolega Pavol, vedia to Entombed A.D. a teraz sa to dozvedáte Vy. Áno, je to pravda! Druhý album legendy vedenej vokalistom Larsom-Göranom Perovom s preliečeným line-upom, vyjde na konci februára a aktuálne sa prezentuje novou skladbou Midas in Reverse. Príjemne metalový obal novinky Dead Dawn prebudí Vaše vizuálne receptory, energická štvorminútovka zvýši produktivitu, pod pracovným stolom precvičí rytmickú koordináciu dolných končatín a teleportuje Vás o štyri minúty bližšie k obedu. No nie je to dobrý deal? (ak)


Šroty týždňa

Právnici nepatria medzi najobľúbenejších ľudí na tejto (a asi ani žiadnej inej) planéte. Dôvodov je mnoho, ale tu je jeden prípad za všetky. Minulý týždeň dostala kanadská kapela Sandman, ktorá hráva covery skupiny Metallica, 41-stranový list od právnika, ktorý ich žiadal, aby s okamžitou platnosťou prestali používať logo Metallica vo svojich príspevkoch na YouTube a Facebooku. Rolling Stone ich oslovil, aby poskytli vyjadrenie. Slávnejšia strana tohto sporu bola dosť prekvapená, keďže o celom tomto incidente ani len netušila. Vo svojom vyjadrení kapelu Sandman podporili v ich aktivite a prípad uzavreli tým, že svojho právnika poslali "chytať ryby na Aljašku". (pm)

O trabloch s právnikmi by mohli rozprávať aj Avenged Sevenfold, ktorí sa chystali sadnúť do štúdia a začať nahrávanie nového albumu. Skôr, než sa tak stane, ale budú musieť zavítať do súdnej siene, do ktorej ich úctivo pozvali právnici Warner Bros. Records. A7X totiž podľa kalifornského práva jednostranne vypovedali nahrávaciu zmluvu, ktorú s touto spoločnosťou uzavreli, pretože im to miestne zákony umožňujú. WBR sú ale opačného názoru a určite nechcú, aby im ušli peňáze z očakávanej novinky. Ako to celé dopadne zatiaľ jasné nie je, ale na nový album by sme si mohli siahnuť už tento rok. (pm)

Novinky

V podobne magnetickom tempe, aké nastolili švédski hrobári, môžete pokračovať aj pri počúvaní novinky od nemeckých technikov. Čítaním tohto článku predsa u Vás chceme znižovať deficit hluku, nie však produktivitu. Progressive metalisti Obscura sa hrdo hlásia s 52 minútami najrozsiahlejšej, najdynamickejšej a najinovatívnejšej hudby, akú doposiaľ stvorili. Album Akroasis dorazí 5. februára a určite naň nezabudnú vylisovať ani skvelú The Monist, bohatú na farby, odtiene a vrstvy! (ak)


Už dnes večer v hlavnom meste vystúpi najhlasnejšia kapela sveta. Aj keď je pravdou, že heavymetalisti Manowar boli s najvyšším počtom decibelov v Guinnessovej knihe rekordov zapísaní v rokoch 1984 a 1994, do Bratislavy si privezú tony najmodernejšej zvukovej a obrazovej techniky, takže určite nebude potichu ani Aegon aréna. Tešte sa na reportáž! (ak)


Brutal Assault pokračuje v odkrývaní line-upu na prichádzajúci ročník festivalu. Už po prvej várke sme mali čo robiť, aby sme vybrali iba pár zaujímavých mien. K nim navyše pribudli Voivod, EYEHATEGOD, Die Krupps, Shining, či SikTh. Opäť to vyzerá na veľmi podarené vydanie, na ktoré sa už teraz tešíme! Ak sa tešíte aj Vy, šup na stránku Brutal Assault nakupovať hotely, VIP kemp, či vstupenky. (pm)


V dohľadnej dobe sa neďaleko od nás (a samozrejme nie u nás) zastavia minimálne dve tlupy death metalových harcovníkov. Cannibal Corpse sprevádzaní Nórmi Hideous Divinity a Brazílčanmi Krisiun prídu 27. apríla do Prahy. A Suffocation v spoločnosti Cattle Decapitation a Abiotic odohrajú koncerty 3. marca v Prahe, 5. marca v Ostrave a 6. marca vo Viedni. (ak)


Rožňavčania Renaissense zverejnili svoj debutový videoklip. Je k skladbe Past in Motion, ktorá pochádza z prvotiny ...Like My Pain Never Lived z roku 2013. Zachytáva vystúpenie kapely na legendárnom festivale Wacken, kam sa dostala ako víťaz Wacken Metal Battle Slovakia. Aktuálne už banda usilovne nahráva novú dosku. Kedy bude vonku zatiaľ známe nie je. Ale pochopiteľne Vám dáme vedieť. (pm)


Z kapiel, ktoré sa neberú príliš vážne, nám už dlho imponujú Steel Panther. V našom názore nás utvrdzuje aj novinka That’s When You Came In. Stačí sa započúvať do textu. Ak neviete po anglicky, tak sa ospravedlňujeme, skladbu si až tak neužijete. (pm)


Holandskí páni obľúbujúci djentové textúry zverejnili singel, ktorého zvuk je v priamom rozpore s tvrdením z prvej časti vety, ktorá sa práve teraz končí. Textures totiž v novej skladbe Illuminate the Trail uplatnili iné postupy a žánre, než na aké sme pri nich zvyknutí. Guturálny rev objímajúci hutné gitarové riffy v úvode by ste čakali skôr od deathkórových mlátičiek. Refrénik je už ale príjemne boybandovský, tak ako to tomuto pofidérnemu žánru prináleží. Nechýba elektronika a rafinovane ukryté odkazy k ranej tvorbe Linkin Park. Celok pôsobí trochu chaoticky, určite však ide o autorský zámer a budete si musieť vypočuť celý nadchádzajúci album Phenotype, aby ste ho pochopili. Učiniť tak môžete od 5. februára. (ak) 


Progres, inovácie, technická dokonalosť - to sú presne veci, ktoré v skladbách Soulfly veľmi nenájdete. Ak ale máte radi dynamiku, tvrdé riffy a výborný groove, na lyric videu Titans si zgustnete. Mimochodom, podľa mňa sa jedná o najlepšiu skladbu z ostatného albumu Archangel. (pm)


Z podobného súdka je aj novinka od Black Tusk. Desolation of Endless Times je ideálny song do auta. Predstavte si ako vo svojom Mustangu kabrio uháňate naprieč USA po Route 66 a na hlavu vám pečie nevadské slnko. Ak máte ďaleko ku ktorejkoľvek veci z predošlej vety, máme tu aj nízkorozpočtovú verziu. Skladbu si pustite vo fabke, stojac v zápche cestou do práce. (pm)



Švédska extrémna supergrupa The Resistance, ktorá sa z neznámych dôvodov rozhodla hľadať "inšpiráciu" pre svoje logo u Hatebreed, už čoskoro vydá novú dosku. Z Coupe de Grâce pochádza aj nárez Death Blow. Odporúčam pustiť si ho po predošlých dvoch veciach. Len predtým prosím nehrajte GTA, lebo to by bola fakt nešťastná kombinácia. (pm)


Do playlistu by Vám mohol celkom zapadnúť aj pošahaný príbeh od Graf Orlock. Crime Traveler je "o francúzsko-kanadskom nájomnom vrahovi, ktorý objavil červiu dieru a cestuje späť v čase, aby prepísal dejiny v prospech Kanady". Že som Vás nevaroval? No prepáčte. Ale dajte si pesničku 600,000 Tons of Explosive Ordnance a možno mi odpustíte. Alebo aj nie. (pm)



Ak vám ešte čosi bude po predošlých príspevkoch chýbať, objavíte to u najnovšieho výplodu od Toothgrinder. Blue pochádza z albumu Nocturnal Masquerade, ktorý vyjde na konci januára a určite bude stáť za to. (pm)


Celý eponymný album Abbatha, o ktorom sa tu už písalo, si konečne môžete vypočuť na stránkach Blabbermouthu. Jeho fyzické vydanie prebehne 22. januára. Vhodné ku káve po obedňajšej prestávke. Odporúčajú traja corpsepaintovaní zamestnanci z piatich. (ak)

V slnkom zaliatej Barcelone vzniká prekvapivo chladný a vypočítavý progressive metal a to vďaka kapele Obsidian Kingdom. Tá vydá svoju druhú štúdiovku vo veľkej firme Season of Mist a jej názov A Year of No Summer napovie, že pätica pod ním podpísaná asi nebudú moc plážové typy. Presvedčte sa sami. Skladba Away / Absent znie sľubne. (ak)


Haluz týždňa

Berny & Kiese
sú dvaja nemeckí hardkóristi, ktorí spravili metalový cover na Jóžina z bažin od Ivana Mládka. Skladbu mládenci milí opatrili nabústrovanými gitarami a naspievali ju v češtine. Das ist das Maxim Turbulenc metal! (ak)


Neuveriteľné množstvo práce musel stáť tento mashup - zo 183 filmov poskladaná skladba In the End od Linkin Park. Keby ľudia všetko takéto úsilie vynaložili na niečo dobré, z celého sveta by zmizol hladomor, choroby, aj vojny. Miesto toho ale zatiaľ máme aspoň takéto super veci. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/EntombedAD

Súvisiaci interpreti: Entombed, Metallica