Každý úspešný umelec má za sebou akýsi rozprávkový príbeh. Inak na tom nie je ani Scott Bradlee, otec projektu Postmodern Jukebox. Prečítajte si, čo v jeho prípade predchádzalo statusu celosvetovej senzácie, ktorá v apríli prinesie originálne prerábky aktuálnych popových hitov aj na Slovensko.

Asi málokto by tipoval, že nápaditého hudobníka, ktorý dáva Rihanne, Beyoncé alebo Nickelbacku swing-jazzový kabát, vyhodili zo školy a videá začal robiť kvôli dlhom. "Mal som niečo vyše dvadsať rokov, vyhodili ma zo školy a na krku mi zostali tony študentských dlhov. Tvorba Youtube videí určite nebola tou správnou cestou na to, aby som sa z toho vyhrabal, ale aspoň bola dostatočným kreatívnym únikom," začína klavirista a skladateľ Scott Bradlee svoj príbeh na webstránke virálnej senzácie Postmodern Jukebox.

Po niekoľkých sólových videách nakrútil prvú kolektívnu coververziu svojpomocne v roku 2010. Vtedy si na paškál vzal skladbu Paparazzi od Lady Gaga. Skontaktoval sa so svojimi najtalentovanejšími priateľmi z vysokej školy a pozval ich na spoluprácu. Už tu vznikol koncept charakteristický pre Postmodern Jukebox - hudobné teleso, kvalitná vokalistka a popový hit v úplne iných aranžmánoch. Nakrúcať sa začalo 20. februára 2010 bez akýchkoľvek jasných predstáv o hudobnej stránke celého experimentu.

Basgitarista Chris Anderson, saxofonista Ben Golder-Novick, harfista Brandee Younger a speváčka Emma Walker dostali len veľmi jednoduché inštrukcie, vďaka čomu celé video pôsobí dojmom improvizácie. Walker dokonca zabudla v druhej strofe text dovtedy pre ňu neznámej skladby, čím videoklip iba nabral na autentickosti. Ako Bradlee píše ďalej, neočakával veľkú odozvu a tešilo ho aj zopár tisíc videní. Dnes má video reprezentujúce začiatok značky Postmodern Jukebox vyše 320-tisíc prehratí. V porovnaní s neskoršími virálnymi hitmi ťahá za kratší koniec, ide však o zaujímavý pohľad na to, ako to celé vlastne začalo.


Na titulke internetu

Slovné spojenie Postmodern Jukebox sa dostalo do širšieho povedomia až jazzovou coververziou singla Thrift Shop dvojice Macklemore & Ryan Lewis. Rap o "sekáčoch" nadobudol svoju spievanú podobu a vrátil sa v čase z roku 2013 do roku 1930.

Jednou z charakteristík projektu je meniaca sa zostava. Scott Bradlee poskytuje priestor talentovaným vokalistom, a to bez ohľadu na to, či sú ostrieľaní alebo nie. Takýmto spôsobom sa k sláve dostala aj Robyn Adele Anderson. Sympatická pin-up girl si pôvodne vo videoklipe k spomínanej coververzii nechcela ani zahrať, pretože sa na to necítila dostatočne profesionálna. Bradlee ju však presvedčil a počet prehratí, ktorý sa v tomto prípade už krátko po zverejnení rátal na stovky tisícok (dnes má video takmer 10 miliónov), jej zabezpečili status dvornej speváčky tohto originálneho hudobného telesa. Navyše sa Postmodern Jukebox v tom čase dostal na "titulku internetu", ako sa sociálna sieť Reddit sama nazýva, čo znamenalo stály prísun nových fanúšikov.


V apríli aj na Slovensku

Medzitým stihol spolok venujúci sa nestarnúcim žánrom ako jazz, swing a ragtime prezliecť do očarujúceho tradičného šatu aj skladby od Adele, Coldplay, Radiohead, či dokonca Skrillexa. Internetová sláva dokáže byť zradná, v prípade Scotta Bradleeho však nešlo o krátkodobé očarenie fanúšikov. S počtom fanúšikov rástol aj dopyt po živých vystúpeniach, a tak dnes Postmodern Jukebox zbiera úspechy aj na koncertoch po celom svete.

Na prvú polovicu roka 2016 si formácia naplánovala európske turné, v rámci ktorého prvýkrát zavíta aj na Slovensko. Pod hlavičkou série koncertov projektu Orange Music Live v Starej tržnici sa slovenskému publiku predstaví už 21. apríla.  O zahriatie návštevníkov milujúcich černošské žánre v kombinácii s tanečnou elektronikou sa postará dvojica dídžejov Swing Thing a Papa Django. Vystupovali už v metropolách ako Berlín, Viedeň, Varšava či Budapešť a boli predskokanmi projektom ako Parov Stelar Band, Nouvelle Vague, Dunkelbunt alebo DJ Kormac.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Matej Šálek, promotér a PR manažér koncertov City Sounds. V rámci tohto cyklu na jar do Bratislavy zavíta aj Stanley Clarke so svojím bandom. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/csbratislava.