Minulý rok sa nórsko-slovensko-český hudobný projekt Angrusori naživo predstavil na renomovanom Cheltenham Jazz Festivale v Spojenom kráľovstve, kam sa v týchto dňoch opäť vrátil.

V pondelok 15. januára projekt Angrusori očaril publikum v londýnskom kostole sv. Márie Magdalény a čakajú ho ešte ďalšie koncerty v Midlands Arts Centre v Birgminghame, Band on the Wall v Manchestri a v Pavilion Theatre v Glasgowe na festivale Celtic Connections, kde vystúpi spoločne s ukrajinskou formáciou DakhaBrakha.   

Pred britským turné sa medzinárodné zoskupenie s významnou slovenskou účasťou zastavilo tiež v kultúrnom centre Ogna Scene v Nórsku, ktoré je jednou z najkrajších koncertných siení v krajine. V zasneženej dedine Ogna žilo mnoho slávnych umelcov, jej rázovitá krajina inšpirovala viacerých renomovaných maliarov (Nikolai Ulfsten, Kitty Kielland) a je domovom oceňovaného básnika, autora detských kníh, esejistu a literárneho vedca Helgeho Torvunda.

Turné v Británii nie je náhoda. Jedinou oficiálne vydanou nahrávkou Angrusori je album Live at Tou, ktorý vyšiel v roku 2021 v britskom vydavateľstve Hudson Records. Tvorcovia projektu z tento album o rok neskôr získali cenu Radio_Head Award v kategórii World Music / Folk. Jedno z najdôležitejších britských médií, denník The Guardian, ho označil za album mesiaca a oslavné recenzie pribúdali aj v hudobných časopisoch ako The Wire, Jazzquad či Muzikalia.

Medzinárodné zoskupenie Angrusori, z ktorého vyčnievajú mená Iva Bittová a Nils Henrik Asheim, vo svojej tvorbe kombinuje tradíciu slovenských rómskych piesní so súčasnou, experimentálnou improvizáciou. Ako vysvetľuje Nils Henrik Asheim, skladateľ, organista a dirigent nórskeho Kitchen Orchestra, v tomto projekte sa "profesionálne vzdelaní hudobníci musia učiť od Rómov, musia odložiť perfekcionizmus, nepožadovať presné inštrukcie a jednoducho si to užiť". 

Angrusori teda rozhodne nie je štúdiovým projektom, dá sa naplno pochopiť a precítiť len naživo. Vznikol z iniciatívy Lukáša Berbericha, ktorý nórskych hudobníkov zoznámil s etnomuzikologičkou Janou Belišovou, pôsobiacou na Katedre muzikológie FiF UK a zároveň v občianskom združení Žudro.

Jej terénne nahrávky piesní z vylúčeného rómskeho prostredia Nórov očarili, a tak sa začala dlhodobá spolupráca, ktorej súčasťou sú okrem Nilsa Henrika Asheima (harmónium) a Ivy Bittovej (spev, husle) aj hudobníci Roman Harvan (violončelo), Marcela Dreveňáková (spev), Jozef Dreveňák (gitara, spev), Patrik Žiga (husle), Petter Frost Fadnes (dychové nástroje), Signe Irene Time (spev), Ståle Birkeland (bicie), Gjertrud Økland (husle) a Johan Egdetveit (akordeón).

Ako prezradila Jana Belišová: "Názov projektu Angrusori je prevzatý z rómskej piesne a v preklade znamená prstienok. Páči sa mi tento symbol kruhu, rovnosti, stretnutí, návratov, nekonečnosti, vernosti, krásy... A doplňte si každý, čo ešte vnímate pri slove prstienok."

Pozrite si krátky dokument Debory Pastirčákovej zo slovenského turné Angrusori:  

Koncertné videá Angrusori:

Projekt ANGRUSORI – Rómska hudba, dedičstvo, prelínanie a improvizácia získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je spojiť hudobníkov z rôznych kultúrnych a etnických prostredí a vytvoriť tak nové hudobné diela fúziou toho najlepšieho, čo každý člen tohto nevšedného hudobného súboru ponúka. Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Mária Hejtmánková. Správu sme upravili.