Máme za sebou prvý priamy prenos, počas ktorého sme mali možnosť počuť súťažiacich spievať o čosi dlhšie ako v kastingových a divadelných kolách. Semifinále rozhodlo o tom, ako bude vyzerať finálová dvanástka a prekvapením bolo i udelenie divokej karty. Diváci prenosu sa však nedozvedeli, kto za ňu môže porote ďakovať.

Spomínate si ešte na záver minulotýždňovej Dlhej cesty? Rozhodnutie o postupe či vypadnutí nedostali Sabina KřovákováTereza Mandzáková, o ktorých osude mali rozhodnúť televízni diváci. Nakoniec však bolo všetko inak. Šéf poroty Paľo Habera totiž navrhol udeliť divokú kartu napriek tomu, že išlo iba o prvý živý prenos tohtoročnej SuperStar. "Ani nechceme vedieť výsledok, vieme, že je to tesné. Zaspievajte si dneska aj vy. Vieme, že dnes štyria vypadnú, možno to budete aj vy," okomentoval rozhodnutie Paľo Habera. A porotcovia rozhodli skutočne dobre. Po vystúpeniach oboch speváčok rozhodne neľutovali, že im dali šancu.

Výsledky diváckeho hlasovania sme sa teda v priamom prenose nedozvedeli, napriek tomu ich český portál Sazkovky.info zverejnil. Víťazkou v diváckom hlasovaní by sa podľa pôvodných podmienok stala Sabina Křováková, ktorá získala 56% hlasov. S podielom 44% by vypadla Slovenka Tereza Mandzáková. Speváčku, ktorú užívatelia portálu Topky.sk zvolili za Miss SuperStar, tak v súťaži zachránila divoká karta.

Títo sa porote páčili najviac

Favoritka divákov v spomínanom pred-semifinálovom súboji, Sabina Křováková, bola jednou z tých, ktorá si vypočula veľkú chválu poroty za jej interpretáciu hity Who Knew od speváčky Pink. "Paradox. Dievča, ktoré bolo na vypadnutie, ma zaujalo viacej ako polovica ľudí, ktorá tu dnes odspievala. To, ako pôsobíš na javisku, tvoje gestá, pohyby, to je tak prirodzené, všetko ti zožeriem. Ty si jednotka prirodzenosti a výborne spievaš." Habera. Ondřej Soukup jeho hodnotenie ešte vylepšil. "Bolo to lepšie viac ako deväťdesiat percent z tých ľudí, čo tu dnes boli."

Martin Šafařík, ktorý sa dostal do semifinále už z Dlhej cesty a rockovu piesňou Use Somebody od Kings Of Leon potvrdil, že sa porota rozhodla správne. "Spievaš výborne, výborná farba, neskutočne moderný rockový spevák, hotový som z toho," vychválil ho spokojný Habera. "Poďakuj rodičom, veľmi dobrá práca," dodal Soukup. Ani Ewa Farna sa netajila tým, že je Martinova fanúšička.

Potešiť porotu sa podarilo aj jednej z favoritiek súťaže Veronike Stýblovej, ktorá vsadila na song od Jennifer Hudson One Night Only. Prvý sa slova ujal Habera: "Zaspievať takto s kalciovou injekciou, ktorú si dostala pred hodinou, to je fyzický boj. Ty máš na to spievať takéto pesničky, si tu jediná speváčka, ktorá má takýto rozsah. Si veľký talent a ja ti držím palce, aby si zostala v tejto súťaži, pretože ty ako jedna z mála môžeš spievať veľké veci, ktoré ja mám rád." Svojim hodnotením však prekvapila najmä Farna "Poviem ti jednu vec, ktorá ma na tebe strašne štve, a to, že si oveľa lepšie speváčka ako som ja," vyslovila svoju poklonu.

Posledný song večera Johnny B. Goode od Chucka Berryho priniesol ovácie publika i pozitívne ohlasy zo strany poroty Adamovi Kukačkovi. "Zaspieval si to úžasne, máš fantastickú farbu. Ja som strašne rád, že si medzi nimi. Perfektné," netajil nadšenie Habera. "Bolo to výborné, gratulujem," zhodnotila stručne i Ewa.

Mená a tváre ostatných postupujúcich si pozrite v galérii

SuperStar 2013 - poznáme finálovú dvanástku Zdroj: Superstar2013.nova.cz

Vypadli hneď štyria súťažiaci


Pravidlá sú neúprosné. Zo šestnástich semifinalistov museli vypadnúť hneď štyria súťažiaci, z toho dvaja Slováci a dvaja Česi s najnižším počtom diváckych hlasov. Napätie v sále by sa dalo počas vyhlasovania vypadávajúcich krájať. Súťaž museli napokon opustiť Karolína Vrbová, Ladislava Maníčková, Jan Zamec a Mário Bendik. Čo hovoríte na výsledky hlasovania? 

Už o týždeň súťaž plynulo prechádza do finálových kôl. V tom prvom z nich zabojuje o ďalší postup aktuálna dvanástka spevákov a speváčok. Tematicky bude prvé finálové kolo venované hitom, ktoré obsadili prvé priečky hitparád. Ako sa s notoricky známymi hitmi popasujú finalisti sa dozvieme už budúcu nedeľu.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Superstar2013.nova.cz