Prvý ročník megafestivalu Rock In Vienna prinesie hneď na začiatku leta do našich končín lineup s headlinermi, o akých môžu organizátori slovenských rockových festivalov len snívať. Termín konania je od 4. do 6. júna a dejisko sa nachádza len 80 km od Bratislavy - priamo vo Viedni na dunajskom ostrove Donauinsel.

Populárny Nova Rock má od tohto roka novú, veľmi silnú konkurenciu. Vďaka novému ambicióznemu festivalu sa hlavné mesto Rakúska na tri dni zmení na centrum rocku a metalu. V pohodlí areálu plného zelene, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti centra Viedne, bude fanúšikov čakať nabitý program na dvoch otvorených scénach, pričom programu vládnu tie najväčšie kapely svojich žánrov. Pred niekoľkými dňami sa do predaja uvoľnili k permanentkám aj jednodňové lístky.

Prvým festivalovým dňom je štvrtok 4. júna, kedy svoje umenie predvedú Faith No More, Broilers, A Day To Remember, Body Count na čele s raperom Ice-T, Testament, Three Days Grace, Gojira a headliner úvodného dňa, kapela Metallica. Najslávnejšia metalová skupina všetkých čias sa u západných našich susedov predstaví už po niekoľkýkrát. Skupina založená v roku 1981 v Los Angeles do dnešného dňa vydala 12 albumov a získala množstvo ocenení. Tohtoročné európske festivalové turné odštartuje legendárna úderka 29. mája v Nemecku a o pár dní neskôr sa na Jamesa Hetfielda, Kirka Hammetta, Roberta Trujilla a Larsa Ulricha môžete tešiť aj vo Viedni.


Veľkou udalosťou bude aj koncert Faith No More s excentrickým spevákom Mikeom Pattonom. V máji kapela vydá nový album Sol Invictus, prvý po 18 rokoch, z ktorého určite zahrajú aj vo Viedni. Momentálne sú z neho zverejnené dve skladby - Motherfucker a Superhero.

Aktualizácia (19.3.):
Faith No More pár dni po Viedni zahrajú aj na Slovensku!


Druhý deň budú vrcholom festivalu britskí Muse, ktorí práve 5. júna vydajú svoj očakávaný siedmy album s názvom Drones. Jedna z najväčších britských kapiel posledných dvoch dekád už z novinky zverejnila skladbu Psycho. Štúdiovka ponúkne dovedna dvanásť skladieb, medzi nimi bude aj singel Dead Inside, ktorý by mal oficiálne vyjsť 23. marca. Na albume sa podieľal aj producent Robert John "Mutt" Lange, ktorý spolupracoval napríklad aj s AC/DC, Def Leppard, Maroon 5 či Bryanom Adamsom.

Ďalšími kapelami, ktoré sa na Rock in Vienna predstavia v piatok, sú Incubus, The Hives, Within Temptation, Turbonegro, Triggerfinger, Bonaparte, Saint Vitus a Arcane Roots.


Záverečný deň, 6. júna, poteší aj staršie ročníky, hlavnou hviezdou sú totiž legendárni glam-metalisti Kiss. Okrem nich v sobotu vystúpia aj Američania Limp Bizkit, ktorých pár dní na to čaká aj samostatný koncert v Bratislave, Sabaton, Heaven Shall Burn, Airbourne, Babymetal, Opeth, Coal Chamber, Hellyeah a The Dead Daisies.


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol PR manažér Zdenko Hanout. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Kiss Catalog Ltd.

Súvisiaci interpreti: Metallica, Muse