Americký producent Butch Vig prezradil, že nový album Foo Fighters už je z polovice hotový. Kapela pritom ešte v januári prostredníctvom služby Instagram zverejnila fotografiu viacerých nosičov s označením Foo Fighters LP 8, čím naznačili, že začali nahrávať.

"Nahrávali sme na viacerých miestach, no máme za sebou takmer polovicu nahrávania a všetko ide tak, ako má. Znie inak - do mixu sme v procese nahrávania hodili zopár vecí, ktoré dodajú záznamu iný zvuk a iný pocit. Bola to výzva, ale zároveň je to vzrušujúce," vyjadril sa Butch Vig, ktorý pôsobí aj ako bubeník vo formácii Garbage.

Dave Grohl zas pre BBC Radio 1 nedávno dodal, že nový album bude zrejme pre fanúšikov prekvapením. Štúdiovku vraj mali napísanú už minulý rok. "Poviem vám, boli sme v štúdiu a počas ostatných niekoľkých týždňov sme napísali album. Urobíme ho spôsobom, aký zatiaľ nikto nevyskúšal, a veľmi sa na to tešíme," uviedol vtedy Grohl v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Xfm.


Zbierka na návrat domov

Zaujímavosťou je, že fanúšikovia kapely iba pred krátkou dobou odštartovali kampaň, ktorou chcú Foo Fighters dotiahnuť do mesta, kde vznikli. "Je to jednoduché. Foo Fighters nehrali v Richmonde (Virginia) od 17. mája 1998. To je viac ako 15 rokov dozadu a to je naozaj príliš dlhá doba. Situáciu sme preto zobrali do vlastných rúk a chceme ich priviezť späť," píšu organizátori netradičnej akcie.

Na webstránke kampane, kde je k dispozícii 1400 vstupeniek za $50, sa dosiaľ vyzbieralo viac ako $10 000. Foo Fighters však zatiaľ žiaden koncert v danom meste neoznámili. "Sme iba fanúšikovia, ktorí by chceli aby sa to stalo. Napadlo nás to a mysleli sme si, že by bolo skvelé to aspoň vyskúšať. Je vidieť, že kapela sa rada zabáva, a preto by sa to naozaj mohlo stať," dodal Andrew Goldin, ktorý kampaň koordinuje.


Biografia

Foo Fighters založil multiinštrumentalista Dave Grohl v roku 1994 po tom, čo zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na svojom konte zatiaľ sedem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) a Wasting Light (2011).

Na prestížne hudobné ceny Grammy ich nominovali dovedna 25-krát, pričom 11 nominácií sa im podarilo premeniť na sošku. Po vydaní šiesteho albumu mali v rokoch 2009 až 2010 neoficiálnu prestávku, keď jednotliví členovia spolu nenahrávali ani nekoncertovali a sústredili sa na vlastné projekty. Napríklad bubeník Taylor Hawkins nahrával druhý album so svojou skupinou Coattail Riders a Grohl pôsobil na scéne ako člen superskupiny Them Crooked Vultures.

Zdroj: SITA, Nme.com
Foto: AP Photo/PA, Anthony Devlin

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters