Už 21. júna vyvrcholí projekt Viva zbor!, v rámci ktorého si žiaci 4. a 5. ročníkov deviatich základných škôl nacvičili piesne k hudobno-dramatickému dielu Legenda o rytieroch zo Sitna. Zimný štadión Ondreja Nepelu svojím spevom rozozvučí osemsto detí v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

Okrem žiakov sa na najväčšom pódiu, aké kedy na Slovensku stálo, vo viacerých hereckých scénkach ukážu Táňa Pauhofová, Zuzana Kronerová, Marián Čekovský, Lukáš Latinák, Ivo Gogál, Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný. Autorom hudby, ktorú sa deti učili počas školského roka 2012/2013 na hodinách hudobnej výchovy, je Oskar Rózsa. Legendu o rytieroch zo Sitna otextoval Peter Kollár a o réžiu sa postaral známy divadelný režisér Jakub Nvota.

Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že ak sa dobrý nápad spojí s dobrou vôľou, podarí sa malý zázrak. "Podľa mňa to bude výnimočné predstavenie," zhrnul na dnešnej tlačovej konferencii. Cieľ projektu je pritom hlbší, a to zabezpečiť deťom aktívny kontakt s hudbou a spevom, motivovať ich k tvorivosti, podporovať zodpovednosť, kolektívneho ducha a tímovú prácu, vzájomnú sebaúctu, disciplínu a rešpekt. To tvorcovia projektu zabezpečili aj tak, že vo Viva zbore! vystúpia celé triedy, nie vybraní jednotlivci. Ako sa vyjadril riaditeľ agentúry Viva Musica! Matej Drlička, účasť odriekli len dvaja chlapci a mnohé z detí, ktoré spočiatku nemali o spev vôbec záujem, dnes nesmierne baví.

dirigentom Viva zboru je Oskar Rózsa Zdroj: Facebook.com/VivaZborJedna z posledných skúšok Viva zboru - pozrite si viac fotografií

Na talente nezáleží, spievať dokáže každý

"Projekt Viva zbor! nie je súťaž, v ktorej vyhrávajú najlepší speváci. Princíp spoločného spievania dáva šancu hudobne sa prejaviť aj menej talentovaným alebo introvertnejším deťom. Projekt svojím charakterom zároveň chce pomôcť k zlepšeniu postavenia predmetu Hudobná výchova medzi žiakmi, učiteľmi aj rodičmi a prostredníctvom skupinovej aktivity v nich motivovať a upevňovať záujem o hudbu, umenie a vo všeobecnosti o kultúru," dodal Drlička, podľa ktorého deti motivovali peknými textami a hudbou.

"V tomto Oskarovi išla karta. Je tam 800 detí a keď zdvihne paličku, tých 800 detí je ticho," opísal. Tiež vyzdvihol učiteľky, ktoré deťom obetovali množstvo času. Maďarič zas ocenil, že Viva zbor! u detí spopularizuje nielen spev, ale aj dejiny. Do pilotného ročníka projektu sa zapojili výlučne bratislavské školy, pričom o jeho priebehu vznikne aj deväťdielny dokument. Ak bude odozva verejnosti pozitívna, organizátori by radi v budúcich rokoch privítali deti z celého Slovenska.

Jediné predstavenie Legendy o rytieroch zo Sitna v rámci premiérového ročníka projektu Viva zbor! sa uskutoční v piatok 21. júna na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Viac informácií o unikátnom projekte nájdete na stránkach www.vivazbor.skFacebook.com/VivaZbor.

Pozrite si jednu z reportáží o projekte:


Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/VivaZbor

Súvisiaci interpreti: Oskar Rózsa