Organizátori multižánrového festivalu Bažant Pohoda zverejnili line-up 19. ročníka podujatia, ktorý sa bude konať od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne. Novinkou aktuálneho ročníka je, že sa predĺžili sety hudobníkov, ktorí vystúpia vo večerných hodinách. Namiesto 60 minút väčšina z nich odohrá 75- až 90-minútové koncerty.

Headliner otváracieho dňa Manu Chao s kapelou La Ventura dokonca sľubuje dvojhodinový koncert. Predstaví sa vo štvrtok 9. júla o 23:00 na hlavnom pódiu (Bažant stage). Pred ním vystúpia aj Para, Monikino Kino, Bez ladu a skladu alebo Tricot.

Dlhšie ako hodinové koncerty odohrajú aj ďalšie veľké hviezdy festivalu - Björk ponúkne v sobotu 11. júla na hlavnej scéne 90-minútové vystúpenie, v ktorom si prídu na svoje fanúšikovia nového albumu Vulnicura aj staršej tvorby islandskej hudobníčky. Hodinu a pol budú hrať aj napríklad aj Einstürzende Neubauten (piatok, 21:30, Orange stage), Beardyman (piatok, 21:30, Space aréna), Young Fathers (sobota, 21:30, Space aréna), Roni Size Reprazent (sobota, 0:00, Space aréna), Seward (sobota, 20:00, Europa stage) alebo Irie Révoltés (sobota, 21:30, Nay Tanečný dom).

Björk, 2015 Zdroj: Facebook.com/bjorkBjörk príde prvýkrát na Slovensko 

FFS, čiže Franz Ferdinand a Sparks odohrajú v piatok o 20:00 na hlavnom pódiu 75-minútový set. Najkratší koncert z headlinerov odohrajú v piatok o 23:00 Die Antwoord. Ponúknu klasickú festivalovú hodinku, môžeme si však byť istí, že bude intenzívna. To isté platí aj pre freak-folkové sestry CocoRosie, ktoré vystúpia o polnoci zo soboty na nedeľu v na druhom najväčšom pódiu Orange stage.

Na to isté miesto vám odporúčame zamieriť aj pár hodín predtým, bezprostredne po koncerte Björk, aby ste nezmeškali projekt Korben Dallas Symphony. Bratislavské trio predvedie to najlepšie zo svojej tvorby v sprievode orchestra počas 75 minút od 21:30. Program mal premiéru vlani na festivale Viva Musica! a naozaj sa oplatí vidieť. Z domácich kapiel tento rok na Pohode vystúpia aj Billy Barman, Fallgrapp, Chiki Liki Tu-a, Puding Pani Elvisovej, Le Payaco, Vec & Škrupo, gitarista a skladateľ David Kollar s projektom KOMARA a ďalší.

Detailný program nájdete na oficiálnej stránke festivalu.  V klasickej prehľadovej verzii je program zoradený do troch stĺpcov podľa dní. V timeline verzii sú kapely zoradené na časovej osi. Kompletný chronologický zoznam účinkujúcich nájdete aj pod jednotlivými dňami, s viacerými možnosťami zoradenia. Súčasťou timeline verzie je aj obľúbená funkcia "vyklikávania" umelcov. Vďaka nej si môžete navoliť vystúpenia, ktoré chcete vidieť, a následný zoznam si môžete vyexportovať do excelu, v ňom si dáta upraviť a vytlačiť.

Špeciálna vlaková doprava aj vlastné autobusy

Okrem toho organizátori oznámili, že aj tento rok v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko vypravia špeciálne festivalové rýchliky. Vlak z Košíc vyštartuje vo štvrtok 9. júla 2015 o 9:05 a z Bratislavy v ten istý deň o 12:26. Spiatočné vlaky majú odchod z Trenčína naplánovaný v nedeľu o 11:00 pre smer Bratislava a 12:05 pre smer Košice. V čase príchodov a odchodov špeciálnych vlakov organizátori posilnia kyvadlovú dopravu zo stanice na letisko.

Festivalový vláčik budú môcť využiť aj návštevníci, ktorí využili iný spôsob dopravy. Jeho zmenšená verzia bude premávať aj na trenčianskom letisku. Cestovné lístky oddnes v predaji. V minulom roku využilo špeciálnu dopravu až 918 návštevníkov festivalu. Väčšie skupiny si môžu zabezpečiť aj vlastnú autobusovú dopravu, ktorej výhodou je, že každý vopred nahlásený autobus organizátori pustia až k bráne areálu a v nedeľu po skončení festivalu rovno pred hlavný Bažant stage.

Permanentky na festival sa v súčasnosti predávajú po 99 eur. V prípade, že sa festival v predstihu nevypredá, budú vstupenky na mieste predávať za 119 eur. Okrem klasických permanentiek sú v predpredaji aj lístky na parkovanie, parkovanie karavanov i zľavnené vstupenky pre držiteľov preukazu ZŤP/ZŤP-S či dvojlístok pre držiteľa preukazu ZŤP-S a jeho sprievodcu. Kapacita festivalu je znova 30-tisíc ľudí.

Všetci potvrdení účinkujúci:
Björk, Manu Chao La Ventura, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, Hudson Mohawke, Young Fathers, CocoRosie, of Montreal, Eagles of Death Metal, Ibeyi, Beardyman, Irie Révoltés, Tom Vek, RL Grime, Tiken Jah Fakoly, Kate Tempest, Les Ambassadeurs, Bilderbuch, Omar Souleyman, Turbowolf, Kiasmos, Hybrid Minds, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Bez ladu a skladu, Para, Midi Lidi, Puding pani Elvisovej, Korben Dallas Symphony, Chiki liki tu-a, Billy Barman, SĽUK, Sendreiovci Le Orchestroha, Le Payaco, Polemic, Charlotte OC, Acollective, Fat White Family, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Dÿse, Elektro Guzzi, Too Many Zooz, Lola Marsh, Tricot, Seward, Darkstar, Dakh Daughters, PINS, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Koven, Repetitor, Fallgrapp, Vec & Škrupo and Band, Medial Banana, Sendreiovci, Anton Maskeliade, Kippi Kaninus, DJ Click, Click Here, Mourn, Pearls Negras, Ghostigital, Kurkus, B-Complex, Genius Locci, Jimmy Pé, Zlokot, Purist, Gonsofus, Elections In The Deaftown, Čercheňora, Malalata, Fresh Out of The Bus, Komara, Transmusic Comp., Stručné dejiny vesmíru, Swingless Jazz Ensemble, Hevi Dubi Komiks Band, Supa, The Ugly Selectors, Matwe Drappenmadchenfeller, Martina Javor, Carpet Cabinet, Saténové ruky, Vogjetgaik, Dalekko, Jamka, We Will Fail, Triple Sun, Imre Kiss, Nina Pixel, Drakh, Project 2501, Turbosampler, Anton Maskeliade, RSS B0YS, HRTL, Synus0006, Makkatu, STX.

Informácie pochádzajú od PR manažéra festivalu Antona Repku, z webstránky Pohodafestival.sk a z archívu agentúry SITA.

Súvisiaci interpreti: Björk