Legenda svetovej populárnej hudby už v stredu 19. augusta v rámci podujatia Vivien Exclusive Night vystúpi na Západnej terase Bratislavského hradu. Počas zajtrajšieho dňa si dokonca pred koncertom vyhradil čas aj na stretnutie s fanúšikmi. Tí budú môcť potvrdiť chýr, ktorý o Tomovi Jonesovi koluje po celom svete - vraj je to skutočný džentlmen.

O stretnutie s Tomom Jonesom však má záujem aj viceprezident Art Film Festu Peter Hledík, ktorý aktuálne pripravuje dokument o slávnom slovenskom rodákovi Dežovi "Dezovi" Hoffmannovi. "Spolupracoval s Beatles, Rolling Stones, Frankom Sinatrom, Marylin Monroe, Charliem Chaplinom a desiatkami ďalších svetových umelcov, vrátane Toma Jonesa. Je pravdepodobné, že Sir Tom Jones si bude Deza pamätať," hovorí Peter Hledík o Hoffmannovi. Viac sa dočítate v krátkom rozhovore nižšie.

So spevákom by sa Hledík rád stretol osobne v stredu večer, či sa však ich stretnutie podarí zrealizovať, zatiaľ nie je známe, keďže Tom Jones sa momentálne naplno sústreďuje len na svoje turné. Z Británie si odskočí na svoj slovenský koncert. Priznal, že už sa nevie dočkať, keďže na rozdiel od ostatných miest, u nás nebude spievať v koncertnej hale, ale pod holým nebom na Bratislavskom hrade. Predpovede meteorológov sľubujú, že počasie by sa malo "umúdriť" a fanúšikovia si budú môcť vychutnať jedinečný koncert v skvelej atmosfére.

Pokyny usporiadateľa:

Ak sa chystáte na koncert, venujte pozornosť pokynom usporiadateľa. Areál Bratislavského hradu bude sprístupnený od 18:30 cez Viedenskú bránu (hlavná brána oproti budove NR SR). Na plynulý príjazd k areálu Bratislavského hradu odporúčame všetkým divákom využiť taxi služby. V prípade príchodu vlastným autom môžete využiť priľahlé parkovacie plochy v bočných uličkách alebo podzemné parkovisko oproti vstupu. V prípade využitia podzemného parkoviska rátajte pri odchode so zdržaním.

Odporúčame sa po koncerte v areáli zdržať pri drinku a počkať pár minút na opadnutie náporu pri výjazde z garáže. Predpoveď počasia sľubuje ubúdanie zrážok, dáždniky preto nechajte doma, vstup s nimi je z dôvodu bezpečnosti divákov do areálu hradu zakázaný. V prípade dažďa dostane každý návštevník pršiplášť. Počas celého koncertu platí prísny zákaz fotografovania a filmovania, nosenia alkoholu, fliaš, sklenených predmetov, zbraní, kamier a fotoaparátov do priestorov Bratislavského hradu.

Tom Jones v roku 1965 objektívom Deza Hoffmanna Zdroj: RockPaperPhoto.com / PR / Vivien

Peter Hledík: Dezo Hoffmann objavil Beatles v pohybe

Natáčate film o Dežovi Hoffmannovi, fotografovi hviezd ako Beatles, Rolling Stones, Tom Jones… Poznali ste sa osobne?

Ja som ho osobne nepoznal, poznám ho predovšetkým z archívnych materiálov, ktoré nakrúcal môj asistent. Poznám aj ho z rozprávania jeho dcéry Dolores, ktorú som navštívil v Londýne. A tiež z rozprávania jeho spolupracovníkov, s ktorými som nakrúcal 10-dielny  dokumentárny seriál o hudobnom festivale Bratislavská lýra v rokoch 1966 - 1985.

Prečo ste sa rozhodli sfilmovať práve jeho príbeh?

Fotograf Dežo "Dezo" Hoffman je mimoriadna osobnosť svetovej fotografie. Jeho životný príbeh však pozná málokto doma a možno iba o niečo viac ľudí vo svete. Osobnosť fotografa, ktorý spolupracoval s Beatles, Roling Stones, Frankom Sinatrom, Marylin Monroe, Charlie Chaplinom a desiatkami ďalších svetových umelcov je treba predstaviť doma i vo svete.

Rozhodli ste sa zistiť, či si Tom Jones ešte spomenie na fotografa, ktorý s ním kedysi spolupracoval. Čo očakávate od vášho stretnutia, ak sa ho podarí uskutočniť?

Dezo fotografoval v 60. rokoch minulého storočia, patril v tom čase medzi najznámejších fotografov, bol to on, kto vlastne objavil Beatles "v pohybe". Je nanajvýš pravdepodobné, že Sir Tom Jones si Deza pamätať bude. My mu ho môžeme, samozrejme, pripomenúť archívnymi fotografiami. Predpokladám však, že on bude o Dezovi Hoffmannovi vedieť viac ako my a svojimi autentickými spomienkami výrazne obohatí pripravovaný film, ktorý vzniká vo veľkej medzinárodnej koprodukcii. Pripojená fotografia je z roku 1965.

Rozprával pán Hoffmann o svojich stretnutiach s hviezdami? Ako ich opisoval?

Dezo Hoffmann bol veľmi skromný človek. V archívnych filmových materiáloch, na ktoré vlastníme práva, samozrejme tieto spomienky sú. My však hľadáme práve tých, ktorých portrétoval, fotografoval, aby sme s ich pomocou odkryli tajomný život tak trochu zabudnutého slovenského rodáka. Aby sme popísali cestu od stretnutia s Ernestom Hemingwayom v Španielsku, život v centre šoubiznisu až po jeho niekoľkoročnú spoluprácu s Bratislavskou lýrou, kam priviedol nielen Josephine Baker, Les Reeda, skupinu Shadows, Cliffa Richarda, Sandie Shaw, Juliu Driscoll, ale mnohé ďalšie hviezdy - iba nemal šťastie a Sir Tom Jones v Bratislave vtedy nebol. Jeho piesne tu spieval malý škótsky chlapec Neil Reed.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Lucia Šuková z agentúry Vivien. Všetky podrobnosti o bratislavskom koncerte sa dozviete na www.vivien.sk.

Súvisiaci interpreti: Tom Jones