Od dnešného rána je oficiálne spustené hlasovanie v prvom kole siedmeho ročníka ankety Radio_Head Awards, ktoré potrvá do 1. februára. Poslucháči Rádia_FM sa môžu do hlasovania zapojiť na webe Radiohlavy.sk.

V prvom kole môžete vyberať svojich favoritov v štyroch kategóriách. Oproti minulým ročníkom zostávajú kategórie Album roka a Singel roka, ďalšie dve sa zmenili tak, aby boli viac zviditeľnené nové mená na scéne. Stalo sa tak na úkor kategórie Najlepšia koncertná kapela/interpret roka. Kategóriu Nováčik roka nahradil Objav roka pre nováčikov bez oficiálne vydaného albumu, Debut roka bude zase ocenením pre interpretov, ktorí podľa poslucháčov vydali minulý rok najlepšiu prvotinu.

Spolu s poslucháčskym hlasovaním sa začalo aj hlasovanie porotcov v žánrových kategóriách Hard and Heavy, World Music/Folk, Hip Hop/Rap/R'n'B, Elektronická hudba, Jazzová hudba a Klasická hudba. Posledné dve spomenuté kategórie, ktoré mali svoju premiéru len v minulom roku, zastrešuje Rádio Devín. Víťazov v kategórii Album roka - Cena kritikov vyberú hudobní redaktori a promotéri. Druhou odbornou kategóriou je cena Hudobný počin roka, ktorou bude ocenený výnimočný hudobný, interpretačný, vydavateľský, koncertný alebo festivalový počin v oblasti vážnej, jazzovej alebo experimentálnej hudby.

Druhé kolo hlasovania odštartuje 2. februára, kedy bude odhalených päť najúspešnejších nominantov v každej kategórii a následne budú víťazov (okrem Ceny kritikov) vyberať priamo fanúšikovia. Rovnako ako v prípade 6. ročníka, aj tento rok bude odovzdávanie cien sprevádzať dvojdňový festival na pôde Slovenského rozhlasu. Rádio_FM udelí hudobné ceny Radio_Head Awards už po siedmykrát 15. marca v bratislavskej Starej tržnici. Hlasovanie prebieha na webe Radiohlavy.sk, nominácie nájdete TU.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Juraj Kadáš z RTVS.

Komentár k zmenám
(autor: Patrik Marflák)

Novinky v rámci hlavných kategórií sú logickým krokom - ťažiskovým projektom Rádia_FM na podporu novej slovenskej hudby je hitparáda Demovnica_FM, ktorá za necelé dva roky svojej existencie predstavila poslucháčom množstvo zaujímavých nováčikov. Tých, ktorí poslucháčov zaujali najviac, zviditeľní práve kategória Objav roka.

Zároveň vychádza čoraz viac debutov, ktoré stoja za pozornosť. Stále ich však nie je tak veľa, aby bolo možné pochopiť vynechanie niektorých nahrávok z longlistu debutantov. Napríklad vyzretú prvotinu kapely Funny Faces, ktorá zapadá do formátu alternatívneho rádia pre mladých, no svoj hlas v kategórii Debut roka jej dať nemôžete. Zatiaľ však hádam nebol jediný ročník, kedy by niekto necítil krivdu, že ostal mimo longlistov.

Rádio_FM v minulosti argumentovalo tým, že do širších nominácií sa môžu dostať len interpreti, ktorí sa počas roka objavili vo vysielaní. V prípade kategórie Debut roka podľa štatútu ocenení zostavila longlist hudobná rada Rádia_FM. Prečo redaktori rádia na debut piešťanskej skupiny zabudli alebo čo ju diskvalifikovalo je záhadou, no žiadna hudobná anketa nie je stopercentne spravodlivá a objektívna. Je to škoda, ale napriek "muchám" stále platí, že Radio_Head Awards sú pre slovenskú scénu veľkým prínosom.

Vynechanie kategórie Najlepšia koncertná kapela/interpret roka možno niekoho prekvapí, podľa mňa je to však správne rozhodnutie. V predchádzajúcich rokoch sa totiž ukázalo, že práve táto kategória najviac trpí "slávikovským syndrómom" - o víťazoch rozhodovala predovšetkým popularita a jej zotrvačnosť, čoho dôkazom je aj fakt, že je to jediná kategória, v ktorej tri roky po sebe zvíťazila tá istá kapela. Napokon, ako môžu fanúšikovia zodpovedne rozhodovať o najlepšej koncertnej kapele, keď každý v danom roku videl úplne iné koncerty? Platí to samozrejme aj o albumoch a singloch, no nie až v takej miere, keďže tie si, napriek dĺžke longlistov, môže aspoň teoreticky počas hlasovania napočúvať skutočne každý.

Foto: Marko Erd