Priaznivci už nefungujúcej americkej rockovej kapely Grateful Dead sa môžu tešiť na box set, ktorý bude obsahovať remastrované záznamy štyroch koncertov z mája 1977. Nahrávka s názvom May 1977: Get Shown The Light Box vyjde 5. mája, teda v deň 40. výročia koncertu vo Veterans Memorial Coliseum v New Haven, ktorý je jedným zo spomínaných štyroch vystúpení.

Zvyšnými tromi sú koncerty v Boston Garden, na pôde Cornellovej univerzity v Ithace v štáte New York a v Buffalo Memorial Auditorium. Box set bude obsahovať celkovo jedenásť CD a tiež doteraz nevydanú knihu s názvom Cornell ‘77: The Music, The Myth And The Magnificence Of The Grateful Dead’s Concert At Barton Hall od Petra Connersa.

Novinka sa dostane na trh v limitovanom náklade 15-tisíc kusov, pričom každý bude mať samostatné číslo. Koncert na Cornellovej univerzite okrem toho vyjde v rovnaký deň aj samostatne pod názvom Cornell 5/8/77, a to buď vo forme troch CD alebo piatich vinylových platní.

Gitara Jerryho Garciu ide do dražby

Newyorský aukčný dom Guernsey’s ponúkne 31. mája gitaru zosnulého amerického hudobníka a speváka Jerryho Garciu z už nefungujúcej kapely Grateful Dead. Nástroj, ktorý muzikant volal Wolf (vlk, pozn. SITA) vyrobil Doug Irwin. Hudobník na ňom po prvý raz hral v roku 1973 v New Yorku počas koncertu pre Hell’s Angels.

Po Garciovej smrti v roku 1995 získal gitaru spomínaný Doug Irwin a v roku 2002 ju vydražil za takmer milión dolárov. Teraz sa ju majiteľ rozhodol ponúknuť do dražby, pričom výťažok chce použiť na podporu neziskovej organizácie Southern Poverty Law Center, ktorá bojuje za občianske práva. "Som fanúšikom Grateful Dead už od detstva a hrať na túto ikonickú gitaru ostatných 15 rokov bola pre mňa veľká česť. Ale je čas, aby sme použili Wolfa na správnu vec. Moja manželka a ja už nejaký čas podporujeme Southern Poverty Law Center a sme si istí, že takúto organizáciu teraz potrebujeme," uviedol nemenovaný predajca hudobného nástroja. 


Grateful Dead vznikli v roku 1965 v Kalifornii. Debutový, eponymný album vydali o dva roky. Neskôr uviedli na trh nahrávky ako Anthem Of The Sun (1968), Workingman's Dead (1970), American Beauty (1970), Wake Of The Flood (1973), From The Mars Hotel (1974), Blues For Allah (1975), Go To Heaven (1980), In The Dark (1987) či Without A Net (1990).

V roku 1994 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o desať rokov neskôr ich americký magazín Rolling Stone zaradil na 57. miesto v zozname 100 najlepších interpretov všetkých čias a v roku 2007 im udelili prestížnu cenu Grammy za celoživotný prínos. Frontman kapely Jerry Garcia zomrel 9. augusta 1995 vo veku 53 rokov. Po jeho smrti ohlásili ostatní členovia koniec činnosti. Neskôr vystupovali pod názvami ako The Other Ones, The Dead a ďalšími. 

Zdroj: SITA (Guernseys.com, archív)
Foto: Dead.net

Súvisiaci interpreti: Grateful Dead