Vo veku 73 rokov zomrel americký bubeník Clyde Stubblefield. Smutnú správu potvrdila americkému dvojtýždenníku Rolling Stone manželka zosnulého Jody Hannon a dodala, že muzikant, ktorý trpel posledné roky zdravotnými problémami, skonal v dôsledku zlyhania obličiek.

Clyde Stubblefield sa narodil 18. apríla 1943 v meste Chattanooga v Tennessee. V prvej polovici 60. rokov minulého storočia spolupracoval napríklad s Otisom Reddingom a v roku 1965 sa pridal k Jamesovi Brownovi. Jeho talent je možné počuť napríklad v skladbách Cold Sweat, There Was a Time, I Got The Feelin', Say It Loud – I'm Black and I'm Proud, Ain't it Funky Now, Mother Popcorn, Get Up, Get Into It, Get Involved či na albume Sex Machine (1970).

Jeho bicie party z piesne Funky Drummer použili v skladbách mnohí interpreti ako Public Enemy, N.W.A, Run-D.M.C., Beastie Boys alebo Prince. Na konte má aj sólové albumy ako The Revenge of the Funky Drummer (1997), The Original Funky Drummer Breakbeat Album (2002) či The Original (2003).

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: Facebook.com/pages/Clyde-Stubblefield