Belgicko-austrálsky hudobník Gotye a novozélandská speváčka Kimbra sú so spoločnou skladbou Somebody That I Used To Know už štvrtý týždeň po sebe na vrchole britského singlového rebríčka. Celkovo táto dvojica strávila na prvom mieste päť týždňov. Pred pár mesiacmi ich pritom poznal len málokto...

Gotye, vlastným menom Wouter De Backer, sa narodil v roku 1980 v belgickom Bruges, no jeho rodičia sa o dva roky neskôr presťahovali do austrálskeho Melbourne. Hudobník, ktorého kritici prirovnávajú k Stingovi či Peterovi Gabrielovi, od roku 2002 pôsobí v kapele The Basics. Popri tom však vydal v nezávislých vydavateľstvách už tri sólové albumy - Boardface (2003), Like Drawing Blood (2006) a Making Mirrors (2011).

Gotye & Kimbra - Somebody That I Used To Know

Práve z tretieho albumu Making Mirrors pochádzajú prelomové skladby Eyes Wide OpenSomebody That I Used To Know, s ktorými sa indie/electro-popový multiinštrumentalista, spevák a skladateľ preslávil po celom svete. Prvá pritom vyšla ako singel ešte v októbri 2010, aktuálny hit, ktorý naspieval s Kimbrou, je na trhu už od minulého leta. Singlu z albumu, ktorý vyšiel na malom austrálskom labeli, tak trvalo vyše pol roka, kým dobyl Britániu a následne bol ako "novinka" nasadený aj do slovenských rádií.

Kimbra Johnson sa narodila v roku 1990 a patrí medzi najväčšie hudobné talenty z Nového Zélandu. Už vo veku 12 rokov spievala národnú hymnu pred 27-tisíc divákmi vo finále novozélandskej rugbyovej ligy (NPC). V roku 2011 vydala debutový album Vows, ktorý je kombináciou alternatívneho popu a soulu. Vďaka úspechu spolupráce s Gotyem sa v Austrálii presadili aj jej sólové single ako Settle Down, Cameo Lover a Good Intent. Jej zviditeľnenie v ďalších krajinách je zrejme len otázkou času.

Kimbra - Cameo Lover (live - Sing Sing Studios, 2010)

Gotye a Kimbra ukázali, že kvalitná a nápaditá skladba, hoci aj od interpretov, ktorí sú známi iba lokálne, nemusí zapadnúť prachom. Naopak, pri troche šťastia sa môže aj s odstupom času stať celosvetovým hitom. Úspech ich spoločného singla vyvolal aj aktuálny zvýšený dopyt po ich albumoch. Napríklad Gotyeoho Making Mirrors je v Austrálii už trojnásobne platinový, fanúšikov má samozrejme aj v Belgicku, ktoré je jeho druhým domovom. Veľký úspech však dosiahol aj v Poľsku, kde sa nahrávka stala platinovou už deň po jeho vydaní v tejto krajine.

Britský rebríček singlov (11. marca 2012 - 17. marca 2012):

1. Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used To Know
2. Nicki Minaj - Starships
3. Alexandra Burke feat. Erick Morillo - Elephant
4. Emeli Sandé - Next To Me
5. Flo Rida feat. Sia - Wild Ones
6. David Guetta feat. Sia - Titanium
7. DJ Fresh feat. Rita Ora - Hot Right Now
8. David Guetta feat. Nicki Minaj - Turn Me On
9. StooShe feat. Travie McCoy - Love Me
10. Jay-Z & Kanye West - Niggas In Paris

Gotye - Eyes Wide Open

Kimbra - Good Intent

Gotye - State of the Art

Kimbra - Settle Down

Gotye - Bronte

Text: Patrik Marflák (rebríček: SITA)
Foto: Kimbramusic.com

Súvisiaci interpreti: Gotye, Kimbra