Organizátori súťaže "Jednou ranou na Sziget" zverejnili zoznam dvanástich kapiel, ktoré sa zúčastnia druhého kola. Trinástou skupinou, ktorá má šancu vyhrať miesto v lineupe najväčšieho stredoeurópskeho festivalu, je česká formácia VEES, ktorá postúpila priamo do finále.

Hrať na najlepšom veľkom festivale Európy (podľa ankety European Festival Awards 2014) v rovnaký deň ako Robbie Williams alebo Florence and the Machine. V deň, kedy sa v areáli bude pohybovať 85-tisíc návštevníkov. Taká bude odmena pre víťaza súťaže Jednou ranou na Sziget. Jej úvodná časť, ktorú tvorilo prihlasovanie a selekcia, je minulosťou. Odborná porota do druhého kola vybrala šesť z 82 prihlásených slovenských a šesť zo 128 českých kapiel. Najvyššie hodnotenie poroty v prvom kole získala kapela VEES, ktorá postupuje priamo do finále.

O postupe ďalších dvoch skupín budú rozhodovať fanúšikovia, resp. poslucháči partnerských rádií. Druhé kolo totiž prebehne formou špeciálneho vysielania spojeného s hlasovaním. V českom Radiu 1 sa tak udeje už dnes (19.3.), na Slovensku sa môžete do výberu zapojiť, keď si v nedeľu 22. marca o 19:00 naladíte Rádio_FM

Za Slovensko pôjde do finále jedna z týchto kapiel: Nvmeri, Purist, Fallgrapp, Talkshow, Fresh Out Of The Bus alebo Bloom.

V Česku zabojujú o postup ZrníKittchenNylon JailKieslowskiGhost of You a Calm Season

O víťazovi rozhodnú koncerty

Traja vybraní finalisti (VEES + po jednom z každého rádia) sa potom stretnú vo finálovom koncertom súboji. Z neho vzíde víťazná kapela, ktorá bude 10. augusta reprezentovať Slovensko a Česko v Budapešti. Finálové koncerty sa budú konať v troch mestách – 4. mája v Bratislave (KC Dunaj), 5. mája v Prahe (Roxy) a 6. mája v Brne (Fléda).

Víťaza vyberú návštevníci koncertov - každý návštevník s platnou zakúpenou vstupenkou môže na danom koncerte hlasovať za svojho favorita. Hlasy jednotlivých kapiel sa sčítajú a zvíťazí kapela s najväčším celkovým počtom hlasov zo všetkých odohraných koncertov. Vyhlásenie víťaza súťaže prebehne na poslednom koncerte v brnianskom klube Fléda.

Podrobnejšie informácie o súťaži nájdete aj na stránke www.szigetfestival.sk.

V rámci tohtoročného Sziget festivalu, ktorý sa uskutoční od 10. do 17. augusta, sú okrem Robbieho Williamsa a Florence and the Machine potvrdené aj vystúpenia ďalších hviezd, ako sú Martin Garrix, Gogol Bordello, Alt-J, Passenger, Ella Eyre, Babylon Circus a mnohí ďalší. Práve dnes organizátori zverejnili ďalších 20 mien, o ktorých budeme informovať v samostatnom článku.

Takto to na Szigete vyzeralo minulý rok:


Redakciu Hudba.sk informovala Silvia Turnerová, PR manažérka Sziget festivalu pre Slovensko.

Foto: PR / Sziget