V programe 20. ročníka festivalu Pohoda dnes pribudli dve skvelé aktuálne mená z Londýna. Na trenčianskom letisku v slovenskej premiére vystúpi víťaz Mercury Prize, hudobný experimentátor a majster elektronickej melanchólie James Blake a obľúbená kapela Geoffa Barrowa z Portishead, post-punkové Amazonky Savages.

James Blake sa koncom minulej dekády objavil ako jedno z najzaujímavejších nových mien čoraz viac stagnujúcej dubstepovej scény. No hoci jeho prvými fanúšikmi boli práve fanúšikovia tejto "bass-heavy" odnože elektronickej tanečnej hudby, jeho cieľom nikdy nebolo robiť generickú párty hudbu pre masy. Už od prvých trackov sa výrazne vyčlenil melanchóliou, kreatívnou prácou s vokálnymi samplami, a experimentálnejším, viac pesničkovým prístupom k beatom postaveným na nízkych basových frekvenciách.

Ešte pred vydaním debutového albumu sa tak stal popri menách ako Mount Kimbie, Jamie xx alebo Darkstar priekopníkom post-dubstepu. Ani táto voľne definovaná škatuľka však jeho emotívne elektronické pesničkárstvo nevystihuje dosť presne. Jeho hudba je veľmi špecifická a zároveň prístupná pomerne širokému publiku, čo mu okrem množstva pozitívnych hodnotení kritikov a umiestnení jeho singlov a EPčiek v koncoročných rebríčkoch prinieslo aj nomináciu v ankete BBC Sound of (nakoniec v nej skončil druhý za popovou speváčkou Jessie J).


Žánrová nezaraditeľnosť je najlepším znakom originality, a tak neprekvapilo, že za eponymný debut (2011), na ktorom k experimentálnej elektronike pridal precítený soulový spev, si vyslúžil prvú nomináciu na Mercury Prize. Po vydaní druhého albumu Overgrown (2013) už toto prestížne ocenenie získal. Medzi jeho úspechmi nechýbajú ani nominácie na Grammy a BRIT Awards. Tento rok vydá dlho očakávaný tretí album Radio Silence, ktorý predstaví aj slovenskému publiku.

Medzi jeho najznámejšie skladby patrí geniálna coververzia skladby Limit to Your Love speváčky Feist, z druhého albumu zase najviac zarezonovali piesne Overgrown a Retrograde. Viac než o hitoch je však jeho tvorba o podmanivej atmosfére a experimentovaní so zvukom (a s tichom). Jeho originálny prístup zaujal známych hudobníkov z rôznych žánrových sfér od hip-hopu (RZA z Wu-Tang Clanu, Kanye West), cez indie folk (Justin Vernon z Bon Iver) až po legendárneho producenta Briana Ena, ktorý s ním nahral skladbu Digital Lion. Z tretej štúdiovky ako prvý singel zverejnil pieseň Modern Soul, ktorá je tým najlepším dôkazom, že v lete na Pohode môžeme tešiť na poriadnu dávku hudobných zimomriavok.


Post-punkové umenie divokých labutí

Aj Savages sú kapelou, ktorá zaujala odborníkov a kolegov z hudobnej branže ešte pred vydaním debutového albumu, za ktorý potom taktiež získali nomináciu na Mercury Prize. Inak sú však hudobne úplným protipólom voči Blakeovi. Podľa redaktorov denníka Guardian umožňujú vidieť, ako vyzerali začiatky kultových kapiel Public Image Ltd či Joy Division a v recenziách nechýbajú ani prirovnania k PJ Harvey či Nickovi Caveovi. The Observer o nich zase napísal, že ide o najväčšie priblíženie k umeniu, aké doposiaľ post-punk ponúkol. Medzi prvými si ich zamiloval aj producent a multiinštrumentalista Geoff Barrow, ktorý ich pozval ako predkapelu na turné kultovej skupiny Portishead.

Zostavu Savages (divosi, resp. divošky) tvoria štyri hudobníčky na čele s francúzskou herečkou a speváčkou Camille Berthomier. Tá sa v Londýne v roku 2011 spojila s gitaristkou Gemmou Thomson, basgitaristkou Ayse Hassan a bubeníčkou Fay Milton. Ich spoločné očarenie hudbou minulosti je zjavné, no svoje inšpirácie dokážu pretaviť do súčasne znejúcich nahrávok.


"Dievčatá sa akurát chystali nahrať album na konci 70-tych rokov, no počas výletu na Antarktíde spadli do diery a boli zamrazené až do roku 2012. Po rozmrazení sa oboznámili s hudobnými novinkami a nahrali úchvatný album. Bez debaty jeden z troch najlepších, aké priniesol rok 2013," zhodnotil ich debut Silence Yourself (2013) veľmi trefne jeden z fanúšikov na portáli Metacritic, kde má album podľa recenzií svetových médií priemerné hodnotenie 82 bodov zo 100.

Nadupaný debut má nemenej úspešného pokračovateľa v podobe nového albumu Adore Life, ktorý vyšiel 22. januára. Ani teraz kritici nešetria expresívnymi superlatívmi, pričom Brandon Stosuy z Pitchforku reaguje aj na občasné výčitky, že kapela je príliš vážna. Podľa neho je to ich intenzitou, s akou hľadia aj na lásku ako na mocný živel. "Ani od labutí nikto neočakáva, že sa budú smiať," uvádza v recenzii. Elegantný, no miestami špinavý, naliehavý a pritom veľmi priamy post-punk zahrajú Savages aj na dvadsiatej Pohode.


Návrat izraelských miláčikov a senzácia z Konga

Z mien, ktoré do lineupu pribudli v apríli, treba krátko vypichnúť ešte dve. Prvou je indie-popová kapela Lola Marsch, ktorá sa pre veľký úspech ako jediný zahraničný interpret predstaví na Pohode už tretí rok po sebe. Nečudo, veď na pódiách trenčianskeho letiska sa Izraelčania za dva roky z neznámeho mena stali jednou z najžiadanejších skupín (v 2014 hrali na malom pódiu, vlani už pred zaplnenou plochou na hlavnom). Nejde pritom len o lokálne očarenie a chémiu so slovenským publikom. Podobne ich hviezda rastie po celej Európe a ich prvý tohtoročný singel You're Mine je na streamingových službách hitom (aktuálne má viac než 3,5 milióna prehratí na Spotify).

Za zmienku rozhodne stojí aj fenomenálny konžsko-írsky projekt Mbongwana Star, ktorého album From Kinshasa patrí medzi najlepšie hodnotené nahrávky minulého roka a bodoval na vysokých priečkach v mnohých koncoročných rebríčkoch. Zmes afrických rytmov, elektroniky a psychedélie vrelo odporúčame aj ľuďom, ktorí world music scénu príliš nesledujú.


Doposiaľ potvrdení účinkujúci Pohody 2016: 

The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, James Blake, Flying Lotus, Parov Stelar, Nina Kraviz, The Vaccines, Gogol Bordello, Savages, Odesza, Nederlands Dans Theater, Ernest Ranglin & Friends, Spor, Poliça, Easy Star All stars, Monsieur Periné, Saul Williams, Dub Pistols, Thundercat, Public Service Broadcasting, Lola Marsh, Astronautalis, Vaults, Hollie Cook, Digital 21 + Stefan Olsdal, Ester Rada, Chicks on Speed, Anna Meredith, Eagulls, My Baby, Mbongwana Star, Alex Vargas, Bazookas, H09909, Honeyblood, Moonlandingz, Xenia Rubinos, Max Jury, Ash Koosha, Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?, Sonido Gallo Negro, K-X-P, Hańba, Oratnitza, Kiran Leonard, It's everyone else. 

Text: Patrik Marflák (James Blake) + TS (Anton Repka z agentúry Pohoda Festival)
Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: James Blake, Savages