Bratislavskí alternatívni rockeri Talkshow vydali 10. apríla dlho očakávanú nahrávku Epic, ktorej predchádzali dva z najsilnejších singlov v ich diskografii - Bones a Hurricane. Tie na EP ohraničujú ďalšie tri skladby, ktorých základy skupina položila počas nahrávania v štúdiu Red Bull Studios v Amsterdame.

Aj vďaka tomu má EP Epic zvuk porovnateľný so špičkovými kapelami vo svete. Popri čistokrvnejších zadumaných (Bones) či veselých (Hurricane) gitarovkách je pritom výrazne počuť aj vplyv rockovej hudby nasiaknutej elektronikou. Napríklad Raven je povznášajúcou dance-punkovou hymnou, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani Klaxons, štvorka City zase v úvodných sekundách doslova šokuje "depešáckou" atmosférou. Výborný refrén ju však posúva do hutnejšej rockovej polohy, akú by možno u svojich miláčikov ocenili aj mnohí fanúšikovia britskej legendy.

Prirovnávanie k známym svetovým kapelám však už v prípade Talkshow dávno nie je dôkazom nedostatku invencie. Svoje vzory síce nezapierajú (pri MDMA si vďaka špinavšiemu zvuku ľahko spomeniete na Nine Inch Nails), no zároveň je v každej skladbe dostatok nápadov a vlastnej esencie, ktorá novinky Talkshow od tvorby slávnejších kolegov odlišuje a robí svojskými. Ako celok je EP dôkazom veľkej výhody tohto formátu, ktorý nenecháva priestor na vatu. Hoci pred cestou do Amsterdamu sa hovorilo o novom albume, Talkshow sa rozhodli správne a nahrávka Epic stopercentne potvrdzuje, že menej je niekedy viac.

Rovnako pozitívne je, že sa s tvorbou novinky neunáhlili. Každá z rôznorodej pätice piesní tak ukazuje vyzretý rukopis skupiny, ktorá je na scéne už desiaty rok. Ostatný dlhohrajúci album Kunst ukázal potenciál nahrať silnú ucelenú platňu, po tomto EP sa však bude od Talkshow v súvislosti s ďalším veľkým štúdiovým počinom očakávať ešte viac. A možno by úplne stačilo pravidelne vydávať podobne kvalitné EP, akým je Epic, ale albumové ambície určite tlejú v každej kapele. Napokon, aj v rámci ocenení Radio_Head Awards je väčšia šanca uspieť s albumom ako s EP. V každom prípade je Epic tým najlepším, čo Talkshow doposiaľ nahrali, a zaslúžili by si minimálne nomináciu.


Epic je uceleným príbehom

Nahrávka Epic vznikla okrem spomínaných Red Bull Studios v Amsterdame aj v bratislavskom Pulp štúdiu. "Na EP sme spolupracovali s ľudmi z Islandu, Maďarska, Holandska, Anglicka a Izraela. Bola to celkom dlhá cesta, ale konečne máme EP v rukách. Prvýkrát sme si vyskúšali nahrávanie v zahraničí. V Red Bull Studios sme mali vynikajúci servis. Každý vedel, čo má robiť, všetci boli hrozne milí, pomáhali, kde sa dalo, bol to naozaj príjemný pocit. Hlavne sme dostali trošku iný pohľad na nahrávanie a myslím, že tie skúsenosti , ktoré sme nadobudli sa nám osvedčia aj do budúcnosti. Zvyšok ako mix a master sme už potom dokončili v Pulp studios s Matejom Turcerom a Jakubom Hríbikom," hovorí o vzniku novinky líder kapely Andreas Imrich.

Výnimočné miesto v diskografii skupiny má preňho úvodná pieseň Bones. "Je to naša najosobnejšia a najintímnejšia skladba, akú sme doposiaľ nahrali. Kosti (ang. Bones) sú metaforou na krehkosť a zraniteľnosť každého jedného z nás, a zároveň aj reminiscencia na stratu milovanej osoby. S vokálmi na tejto skladbe nám pomohol Jožko Rezník z Walter Schnitzelsson. Celkovo je Epic ladený ako jeden príbeh, kde všetky pesničky na seba nadväzujú a zachytávajú jednu etapu života, ktorú máme svojím spôsobom všetci za sebou. O vizuál EP sa postaral Matúš Bence," dodáva Andreas.

Od vydania spomínaného druhého albumu Kunst (2013) stihli Talkshow vystúpiť na najväčšom showcaseovom festivale SXSW v americkom Austine, ako aj na tunajších najväčších festivaloch Pohoda a Grape. Odohrali tiež miniturné s poľskými The Dumplings a singel Hurricane ako jedinú skladbu od slovenskej kapely zaradilo do dennej rotácie rakúske rádio FM4.


EP Epic oficiálne vyšlo 10. apríla na všetkých digitálnych hudobných službách (Deezer, Spotify, iTunes, Bandcamp...), fyzický nosič vyjde iba ako vinyl v limitovanom náklade.

Viac sa o kapele Talkshow dozviete na oficiálnom webe www.tlkshw.sk, nájdete ju aj na Facebooku, Youtube, Instagrame a Twitteri.

Vypočujte si celé EP Epic:





Text: Patrik Marflák (recenzia EP nad videom), TS Talkshow (zvyšok článku)
Foto: Matúš Bence

Súvisiaci interpreti: Talkshow