Dánska speváčka Emmelie de Forest sa stala víťazkou tohtoročného kola pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest, ktorá sa konala v švédskom Malmö. Zabodovala so svojou etno ladenou piesňou s motívom flauty a bubnov s názvom Only Teardrops (Iba slzy).

Po minuloročnom víťazstve Švédky Loreen sa dejisko 58. ročníka Veľkej ceny Eurovízie presunulo do Malmö vo Švédsku. Miliónom divákov pred televíznymi prijímačmi či internetovým live streamom to ukázal príbeh húsenice, z ktorej sa tesne pred mostom Øresund vykľul motív tohtoročnej súťaže. Motýľ s farbami všetkých krajín Európy oznamoval "We Are One" (Všetci sme jedno)

Bez nafúkanosti, ale exkluzívne

Hostiteľkou večera bola 41-ročná komediantka a moderátorka Petra Mede. Tá svojimi bonmotmi či vtipnými vsuvkami oživila večer a predošlých moderátorov spolu s nútenou nadnesenosťou a pátosom poslala s prehľadom do zabudnutia. V polčase medzi posledným umelcom a vyhodnotením hlasovania si nezabudla urobiť žarty zo švédskej nátury. V grotesknom čísle tak nesmela chýbať IKEA, H&M, film Muži, ktorí nenávidia ženy, ale aj ekologickosť a státie v rade. 


Aj keď sa večer niesol v uvoľnenom duchu, začiatok bol priam exkluzívny s poctami príznačnými pre Olympijské hry. Zástupcovia krajin sa prešli po veľkom móle nad hlavami divákov spolu so svojimi vlajkonosičmi. Toto všetko na podklade novej eurovíznej hymny, ktorú pre tento večer zložila špeciálna medzigeneračná kombinácia. DJ Avicii a mužskí členovia skupiny ABBA (Björn Ulvaeus a Benny Andersson) predstavili skladbu We Write The Story prednesenú speváckym zborom. Ani na toto si moderátorka neodpustila krátky bonmot: "Avicii, Björn a Benny. Hmmm, ABBU sme nezohnali, ale máme ABB."


Sme naozaj všetci jedno?

Hlavným posolstvom Eurovízie už od jej vzniku je zjednotenie Európy. Definície hovoria o súťaži pesničiek a skladateľov v rámci Európy. Niektoré krajiny však tento fakt "s radosťou" zanedbávajú. Ich produkcie v krojoch s textami o nekonečnej jednote a sláve všetkých Európanov vyznievajú skôr gýčovo, násilne a namiesto lichôtok pôsobia ako propaganda, marketing či prosba o hlasy. Veď organizovanie takéhoto večera priláka aj turistov z celej Európy. 

Ďalším zosobnením gýču je večná baladickosť dvoch zaľúbených ľudí nevediacich nájsť svoj smer na malom eurovíznom pódiu. Na druhej strane tej istej rieky bizarnosti stoja aj fínske príšerky Lordi, ľudská diskoguľa Verka Serduchka z Ukrajiny, jej sado-maso krajanka Svetlana Loboda, ktorá v jednom z minulých ročníkov priniesla ohne, reťaze a otrokov, ale aj dance-popové ruské Babushki. V tomto ročníku sa našiel snáď len jeden exemplár. Rumun Cezar spojil všetko vyššie vymenované dokopy, prihodil dubstep, gotické oblečenie a operné tóniny.


O rok u susedov

V roku 2013 ovládla Eurovíziu 20-ročná speváčka Emmelie de Forest, zástupkyňa Dánska, s dánskymi koreňmi po mame, ale aj švédskymi po otcovi. Jej etno pieseň s výraznou flautou Only Teardrops je z rovnomenného albumu. Vyšiel 6. mája tohto roka, čiže týždeň pred celoeurópskym ošiaľom. Víťazstvo sa jej podarilo nadobudnúť s 281 bodmi, čo je o 91 bodov menej ako vlaňajší bodový zisk Loreen Talhaoui.

"Cítila som energiu a vnímala fanúšikov v aréne. Je to zážitok na celý život. Som najšťastnejšie dievča na svete," povedala de Forest po podujatí. Hudobníčka, ktorá vystúpila bosá, dodala, že je hrdá, že zvíťazila práve vo Švédsku, keďže jej otec bol Švéd a bol fanúšikom Eurovízie. Dánsko vyhralo túto šou už trikrát, naposledy sa to v roku 2000 podarilo formácii Olsen Brothers so skladbou Fly on the Wings of Love.


Druhé miesto tento rok patrilo Azerbajdžancovi Faridovi Mammadovovi s baladou Hold Me. Ten predbehol ukrajinskú interpretku Zlatu Ognevičovú, ktorá spievala pieseň Gravity a skončila tretia. Finálovej megašou predchádzali tento týždeň dva semifinálové súboje, ktoré počet súťažiacich znížili zo 40 na 26. Slovensko sa tento rok Eurovízie nezúčastnilo, hoci na jeseň minulého roka sa špekulovalo o tom, že by nás mohla reprezentovať Celeste Buckingham (prečítajte si viac). Keďže Slovensko do Malmö nikoho nevyslalo, žiadna televízia v krajine nevysielala ani priamy prenos.

Loreen dala poslucháčom minulý rok nádej a vieru v zmysel eurovízneho publika pre originálnosť. Tento rok však víťazstvo opäť získala skladba, ktorá, hoci sa fanúšikom súťaže teraz páči, bude neskôr dôvodom pre preklínanie celej Veľkej ceny EurovízieVytvoria žáner "eurovízny pop" a budú oplakávať Loreen na celé generácie. 

Emmelie de Forest - víťazka Eurovízie 2013 Zdroj: Sander Hesterman (EBU) - Eurovision.tv
Radosť mladých Dánov z víťazstva - pozrite si viac fotiek z tohtoročnej Eurovízie

Autor: Marek Majzon (zdroj niektorých častí textu: TASR, SITA)
Foto: Sander Hesterman (EBU) - Eurovision.tv