"Nasledujúci obsah môže byť emocionálne znepokojujúci, ale reflektuje každodennú realitu v školských internátoch," varuje text, ktorý sa objavil v úvode nového videa Lady Gaga. Speváčka sa tentokrát rozhodla upriamiť pozornosť na vážnu tému a v piesni Till It Happens To You podporuje boj proti znásilňovaniu.

Silne emotívna Till It Happens To You je totiž sprievodnou skladbou dokumentárneho filmu The Hunting Ground, ktorý je zameraný na problematiku znásilnení medzi mladými ľuďmi v školských internátoch. A hoci je známe, že 29-ročná speváčka si potrpí na šokujúce hudobné vizuály, v tomto prípade za kontroverzným videom, ktoré realisticky zobrazuje sexuálne násilie, stojí režisérka Catherine Hardwicke.

"Verím, že táto kampaň vyšle jasnú správu o tom, že treba podporiť odvážne obete násilia a ukončiť túto epidémiu, ktorá sužuje internáty našich vysokých škôl," uviedla Hardwicke vo svojom vyhlásení na margo verejnej kampane. Nielen hudobnú, ale aj slovnú podporu vyjadrila aj samotná Gaga, ktorá sa v minulosti údajne sama stala obeťou sexuálneho násilia: "Dúfam, že v tejto skladbe cítite našu lásku a solidaritu a snáď nájdete trocha pokoja vediac, že v tom filme nie ste sami."

Závažné posolstvo

Okrem Lady Gaga sa na tvorbe skladby Till It Happens To You autorsky podieľala aj skladateľka Diane Warren. Spoločne sa tak obe hudobníčky pokúsili o posolstvo, ktoré po textovej stránke žiada poslucháča, aby sa vžil do kože obete a do jej pocitov. Tento apel významne podporuje práve zobrazenie zlomových momentov v živote napadnutých, ktoré vo videoklipe stvárňuje napríklad aj známa herečka Nikki Reed

Videoklip je tak akýmsi minifilmom s presvedčivými scénami, v ktorých sa mieša brutalita s dojemnosťou. Za dva dni od zverejnenia má na konte už vyše 2,2 milióna prehratí a vrelé prijatie fanúšikov. No napriek tomu sa zo strany verejnosti ozývajú aj kritické hlasy - podľa nich bolo z celého problému vyčlenené sexuálne násilie páchané na mužoch. Vizuál však patrí k dokumentárnemu filmu, ktorý je primárne zameraný na konkrétne situácie dvoch konkrétnych žien. Jeho premiéra sa konala už tento rok v januári na filmovom festivale Sundance.


Text: Michaela Žureková (zdroj: SITA)
Foto: Facebook.com/ladygaga / Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga