Tvorcovia nového videoklipu skupiny Puding pani Elvisovej ukázali, ako spraviť z minima maximum. K najchytľavejšej bezrefrénovej skladbe albumu Tektonická platňa natočili vtipný videoklip plný retro outfitov a simplisticko-naivných scénok. Krásne tak podčiarkli hravý text o paranojách vyhoretej administratívnej pracovníčky.

"Máme radi tento vizuálny štýl a dosť sme sa pri natáčaní nasmiali. Bizarné tančeky, čudné účesy a retro svetríky, no proste úplne sme sa vybláznili," tešia sa z novinky členovia kapely. Výsledok ich bláznenia a kreativity tvorcov pripomína niečo medzi Kristíniným farebným retro klipom Ta ne (tu však v spojitosti s textom plným originálnych slovných hračiek prevažuje nad gýčom humor) a skvelým animákom Panika v mestečku (Panique au village).

"S nápadom natočiť videoklip ku Sisisisi nás oslovil Igor Smitka a hneď ako nám predstavil svoj nápad, sme nadšene súhlasili. Všetko mali s Philipom už dopredu vymyslené, jediné, čo sme pozmenili bola úloha stresujúceho šéfa, ktorú mal pôvodne hrať Dalibor, ale presvedčili sme ich, že Miloš je na to oveľa lepší typ. Daliborovi naopak skvele sadla rola mierne úchylne sa tváriacej návštevy, ktorá zazvoní na zvonček. Najviac sa pri natáčaní vybláznila Slivka, čo je pochopiteľné, keďže v skladbe veľa spieva a celý klip je ilustráciou diania z textu v retro-bizarnom štýle," priblížil pre Hudba.sk Pino.

Jeho slová potvrdzuje aj kreatívna dvojica Phil&Igor, ktorá klip vytvorila s pomocou študentov VŠMU a VŠVU. "Sisisisi sme mali možnosť počuť ešte pred vydaním platne a už od začiatku sme vedeli, aký videoklip by sme k nej chceli natočiť. Pár týždňov sme písali scenár a detaily a celý videoklip sme založili na minimalistických a oku lahodiacich záberoch, ktoré presne kopírujú text piesne. Prizvali sme šikovných kamarátov z VŠVU a VŠMU, bez ktorých by sme to určite nedali. A s Pudingom sa nám točilo tiež super." Ku klipu len dodáme, že kapela z neho plánuje zverejniť aj "Making of".


Tektonická vinylová platňa a "najslovenskejšie" turné

Kapela Puding pani Elvisovej je od minulého týždňa na turné Ľudovít Tour, v rámci ktorého od minulého týždňa obchádza slovenské kluby spoločne so skupinou Billy Barman. Na koncertoch si už fanúšikovia môžu zakúpiť aj horúcu novinku - album Tektonická platňa na vinyle. Vychádza v spoločnej opatere labelov Deadred / Starcastic na bielom vinyle a je dostupný aj prostredníctvom e-shopov oboch vydavateľstiev a v sieti Wegart. 

"Konečne môžeme povedať, že vydávame skutočnú Tektonickú Platňu. Už od vzniku názvu albumu nám bolo jasné, že to musíme vydať aj na vinyle a sme skutočne nadšení, že ten deň prišiel," uvádza kapela na margo novinky, ktorá tak poteší aj skalných fanúšikov a hudobných zberateľov. Tých určite príjemne prekvapí aj zvuk nahrávky.

"Doteraz sme všetky albumy nahrávali sami v skúšobni. Tento je prvý, ktorý sme zverili do rúk profesionálom a je to počuť. Nahrávali sme v Lavagance Studios, ktoré je našťastie hneď vedľa našej skúšobne, takže sme nemuseli chodiť ďaleko, ak sme niečo zabudli. Zvukovú postprodukciu sme zverili do rúk Medveďovi z Bad Karma Boy a finálny mastering robil jeden z najvychytenejších ľudí na Slovensku - Marek Šurin. Album má jedenásť skladieb, všetky texty sú v slovenčine a má zvuk jak mama," opisuje výrobný proces Pino.  

Práve nápadité ohýbanie slovenčiny v textoch skladieb oboch skupín inšpirovalo názov turné, ktoré pripomína aktuálne 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra. Na otázku, čo by asi kodifikátor spisovnej slovenčiny povedal na ich tvorbu, odpovedal v našom rozhovore Jozef Vrábel (Billy Barman): "Asi že je to hlučné a besné, slovenčina je akási divná, niektorým textom PPE by možno ani nerozumel (Sisisisi je ideálnym príkladom, pozn. red.). Ale v princípe by asi vyzdvihol, že sme ostali verní rodnému jazyku. Inak, málokto asi vie, že Štúr celkom v pohode spieval a obstojne hral na gitare. Keď chodili s kamošmi na tie ich výlety po bratislavskom okolí (najznámejší je ten na Devín), sedeli pri ohni a spievali si vlastenecké aj ľudové, čiže vlastne populárne pesničky."

A máme aj aktuálny rozhovor s Pinom z PPE, ktorý turné označil za vrchol snaženia po vydaní albumu. Najbližšie si môžete obe kapely pozrieť naživo už tento týždeň v Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

Zostávajúce koncerty Ľudovít Tour:

22. 10. - Banská Bystrica, Záhrada 
23. 10. - Prešov, Wave club 
24. 10. - Košice, Tabačka 
30. 10. - Trenčín, Klub Lúč 
31. 10. - Hruštín, Dom kultúry 
4. 11. - Bratislava, MMC

Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: PPE, Deadred Records)
Foto: Phil&Igor

Súvisiaci interpreti: Puding Pani Elvisovej