Cena Košický zlatý poklad za rok 2015 zostala doma v metropole východu. Z víťazstva sa v sobotu večer tešila košická kapela Stark Band, ktorá sa v 31. ročníku celoslovenskej súťaže predviedla so skladbou Len ty a ja. Len na jar tohto roka pritom formácia vydala svoj debutový album, na ktorom táto pieseň ešte nefigurovala.

Pod víťaznou piesňou sú ako autori podpísaní nová speváčka kapely Katarína Demská, gitarista Juraj Kováč a hráč na klávesové nástroje Peter Telepčák. Ďalšími členmi osemčlennej funk-popovej formácie sú Lukáš Korchňak (bicie), Peter Kočiš (basgitara), Tomáš Javnický (tenor saxofón), Ivan Kopeček (trombón) a František Babčák (trúbka).

Spomínaný debutový album s eponymným názvom vyšiel v máji tohto roka a obsahuje aj skladby s bývalou speváčkou Dankou Starkovou. Stark Band album pokrstili v septembri v košickom GES klube. Víťazstvo v Košickom zlatom poklade priniesol kapele šek na sumu 450 eur a zároveň aj možnosť nakrútiť videoklip k víťaznej skladbe. Tú si môžete vypočuť exkluzívne na webe RTVS.

Aktualizácia: Kapela pár dní po súťaži zmenila názov a víťaznú skladbu zverejnila na Youtube ako Jungle Label.


Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. O víťazoch rozhodovala odborná porota v zložení Igor Timko, Zoltán Šallai (obaja členovia skupiny No Name, ktorá túto súťaž vyhrala v roku 1996), ďalej päťnásobný slovenský zlatý slávik Peter Cmorik, Peter Bič (Peter Bič Project), známy košický lekár a spevák Juraj Vančík, riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník a riaditeľ Štúdia RTVS Košice Juraj Hidvéghy.

Finálový koncert Košického zlatého pokladu, ktorý sa uskutočnil v Kulturparku, si mohli v sobotu v priamom prenose aj vypočuť aj poslucháči Rádia Slovensko a Rádia Regina. Počas večera vystúpil aj minuloročný víťaz Kristián Dufinec so skupinou Iconito a finalista Košického zlatého pokladu 2001 Peter Cmorik so skupinou. Vo finále súťažilo 12 nových, po slovensky spievaných skladieb v podaní spevákov a skupín z celého Slovenska. Prvú šesticu vybrala zo 170 prihlásených výberová komisia, druhú šesticu vybrali SMS hlasovaním poslucháči Slovenského rozhlasu. Strieborná priečka za rok 2015 patrí Ele Martinčekovej a pesničke Ako motýľ z pera autorskej dvojice Pavol Kusý - Štefan Svetský. Tretie miesto so skladbou Fantázia si vyspievala formácia Jana Jonášová kvartet, zložili ju Pavol Brezina a Jana Jonášová.


Prvý ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa uskutočnil v roku 1980. Podpora pôvodnej slovenskej populárnej hudby a vytváranie priestoru na jej prezentáciu a propagáciu sú prvoradým zámerom organizátorov súťaže. V priebehu predchádzajúcich 30. ročníkov na Košickom zlatom poklade zaznelo 325 piesní. Medzi ich najznámejších interpretov, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria napríklad Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupina No Name, Marián Čekovský či Peter Cmorik.

Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/starkbandsk

Súvisiaci interpreti: Stark Band