Medzinárodný hudobný festival Colours of Ostrava pridáva do tohtoročného programu ďalšie veľké mená súčasnej svetovej hudby - austrálskych psychedelikov Tame Impala, britských rockerov Nothing But Thieves a tiež štvoricu popredných afrických kapiel a hudobníkov.

Najväčšou hviezdou z najnovšej várky oznámených mien je austrálska kapela Tame Impala, päťčlenný projekt okolo speváka, hudobníka a skladateľa Kevina Parkera. Hudba "surfujúca" na hladine psychedelického rocku a popu očarila hudobných kritikov aj organizátorov najväčších festivalov po celom svete a priniesla kapele nominácie na Grammy či BRIT Awards. Návod k počúvaniu Tame Impala vystihla jedna z recenzií: "Je to psychedelická hudba. Nie ako pomenovanie hudobného žánru, ale skôr ako skutočný popis toho, ako sa rozširuje vaše vedomie, keď Tame Impala počúvate."


Nothing But Thieves z Veľkej Británie sa stali jedným z najväčších britských objavov roku 2015. Ich hudba založená na hlase frotmana Conora Masona, ráznych rockových gitarách a silných refrénoch už zaznela na koncertoch pred Arcade Fire alebo Muse. Ich eponymný debut vyšiel na jeseň 2015 a v prvom týždni sa dostal na 7. miesto britského rebríčka, pričom v rámci vinylových releasov bol najpredávanejší.


Zoznam nových mien uzatvárajú štyria hudobníci a kapely, ktoré patria k tomu najlepšiemu zo súčasnej africkej hudby: na Grammy aktuálne nominovaný reggae spevák z Ghany Rocky Dawuni, rocková kapela z Mali Songhoy Blues, majstrovský hráč na upravenú 21-strunovú koru Joel Sebunjo z Ugandy so svojou afro-funkovou kapelou Sundiata a z Konžskej demokratickej republiky prídu elektronicko-rockoví Mbongwana Star. Frontmanmi poslednej menovanej formácie sú dvaja speváci na vozíčku z formácie Staff Benda Bilili a ich debutový album From Kinshasa patril medzi najlepšie hodnotené albumy minulého roka.


Pätnásty ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla 2016 opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic v Ostrave. Prvými oznámenými menami sú napríklad Of Monsters and Men, Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, Mariachi El Bronx, CC Smugglers, The Unthanks, Freeborn Brothers alebo My Baby. V predaji je v túto chvíľu limitovaná edícia 5000 štvordenných vstupeniek za 77,03 eur. 

Colours of Ostrava v roku 2015 navštívilo viac ako 43-000 návštevníkov a ponúkol cez 300 programových bodov na 16 otvorených a krytých scénach. Tím festivalu tento rok organizuje aj samostatný koncert britského speváka Miku, uskutoční sa 25. mája 2016 v pražskom Fóre Karlín.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér a fotograf Zdenko Hanout.

Súvisiaci interpreti: Tame Impala