Po prvých dvoch vydaniach novej SuperStar sa zdá, že po Paľovi Haberovi ašpiruje na post najobávanejšieho autora nekompromisných výrokov aj ďalší porotca. Ani najstarší z hodnotiacej trojice sa totiž nebráni tvrdým hodnoteniam smerom k súťažiacim. Kto je vlastne druhý mužský člen súčasnej poroty SuperStar, Ondřej Soukup?

Pre väčšinu Slovákov je takmer neznámy, pred SuperStar bol viac-menej medializovaný len ako partner slovenskej speváčky Lucie Šoralovej. V Čechách je však úspešným skladateľom, producentom a už ostrieľaným porotcom talentových súťaží, v ktorých sa objavuje od prvej série Česko hledá SuperStar v roku 2004. Už vtedy boli jeho hodnotenia postrachom menej nadaných kandidátov.

Krutý a nekompromisný?

Šesťdesiatjedenročný Ondřej Soukup už pred niekoľkými desaťročiami zasvätil svoj život hudbe a stal sa váženým autorom mnohých skladieb či už pre filmy, muzikály, ale samozrejme aj pre hudobné albumy speváckych hviezd. Obsadenie "profesionálneho ucha" tohto hudobníka a zároveň človeka s množstvom skúseností z brandže, aké má Soukup, je pre porotu talentovej šou typu SuperStar priam nevyhnutné. 

Okrem svojich hudobných poznatkov však ostrieľaný producent stihol v súťaži zarezonovať už aj niekoľkými zaujímavými výrokmi na adresu súťažiacich. Svojimi vyjadreniami ako "Si moja smrť!" či "Ty môžeš postúpiť len v prípade, že tvoj priateľ je Mike Tyson, ktorý by nám všetkým rozbil držku" môže hravo konkurovať perlám obávaného Paľa Haberu, ktorý je v tvrdej kritike ako doma. No skôr než sa Ondřej Soukup dostal do terajšej pozície kritizujúceho, musel si preskákať pomyselné prekážky na svojej muzikantskej ceste aj on.

Všestrannosť od počiatkov až dodnes

Absolvent pražského konzervatória začínal ako basgitarista v legendárnych zoskupeniach ako Pražský výběr, Orchestr Karla Gotta alebo Orchestr Ladislava Štaidla. Smerodajnými sa mu však stali 80. roky, kedy si zvolil dráhu skladateľa a okúsil aj prvé pokusy produkovania hudby. V súčasnosti existuje viac než 20 filmových počinov, pri ktorých v kolónke hudba nájdete práve meno Ondřeja Soukupa. Medzi nimi vyčnieva najmä kultovka Bony a klid (1987) oscarová snímka Jana Svěráka Kolja (1996), Jakubiskova Nejasná správa o konci sveta (1997), či romantická vojnová dráma Tmavomodrý svět (2001).


V Soukupovom živote zohrali významnú úlohu ženy, a to nielen v partnerstvách či manželstvách. Práve speváčkam ako Lucii Bílej, Helene Vondráčkovej a taktiež kolegyni z poroty Ewe Farnej produkoval albumy, či dokonca šil songy priamo na mieru. Je zároveň aj producentom a spoluautorom skladieb na albume Púšť, ktorý v roku 2005 vydala jeho dlhoročná partnerka, speváčka Lucia Šoralová.

Zaujímavosťou v rámci spoluprác Ondřeja Soukupa je však bezkonkurenčne dlhoročná kooperácia s textárkou Gabrielou Osvaldovou, ktorá je ešte stále manželkou tohto českého producenta. A podľa všetkého ňou aj naveky ostane, keďže dvojica má spolu výborný vzťah a na súčasnom stave nechce nič meniť ani napriek tomu, že každý z nich má už roky iného partnera.

Od Johanky z Arku až do SuperStar

Na začiatku nového milénia sa Ondřej Soukup uviedol aj ako zdatný autor muzikálov. V roku 2000 odpremiéroval Johanku z Arku, ktorú zhliadlo niekoľko stotisíc divákov nielen v Čechách, ale aj v zahraničí. Jeho meno je podpísané i pod muzikálmi Láska je láska, Elixír života a Robin Hood.


Aj vďaka týmto faktom sa stal jedným z najúspešnejších českých hudobných skladateľov. Nie je teda žiadnym prekvapením, že v roku 2004 mu prišla ponuka robiť porotcu v prvej českej superstar, ktorú prijal a zopakoval si ju aj v druhej sérii tejto šou. V roku 2008 sa zase vysielala súťaž X Factor, kde do poroty zasadol so svojou manželkou Gábinou Osvaldovou a Daliborom Jandom.

Tento rok sa opäť podujal kritizovať aj chváliť nové talenty a v úlohe porotcu zatiaľ dokazuje, že o zaujímavé situácie nebude núdza. Potvrdili to už prvé dve odvysielané časti relácie, kde preukázal nielen svoju citlivú stránku, keď objal plačúcu súťažiacu, ale tiež nemilosrdnosť vyslovených ortieľov.

Čo myslíte, preberie Ondřej Soukup žezlo obávaného kata po Paľovi Haberovi? Vyjadrite svoj názor v diskusii.

Pikoška na záver: Pozrite si Soukupov alternatívny úlet Slušný člověk z roku 1987. S týmto speváckym výkonom by zrejme v súťaži ďaleko nepostúpil :-)


Autorka: Michaela Žureková
Foto: TV Markíza