Skupina Ghymes minulý rok prekonala 30 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti vydáva naraz dva dvojalbumy, ktoré budú obsahovať výber štúdiových aj koncertných verzií skladieb. Tie si budú môcť fanúšikovia už v stredu 9. apríla v bratislavskej Starej tržnici vypočuť aj naživo.

Formácia Ghymes vznikla v roku 1983 z hudobníkov, ktorí hrali rockovú, ale aj vážnu, resp. "starú" hudbu. Základ skupiny tvoria bratia Tamás a Gyula Szarka, ktorí čerpajú inšpiráciu z koreňov maďarskej, stredoeurópskej i východoeurópskej ľudovej hudby. K folklórnym motívom pridali vlastné tvorivé ambície, vďaka čomu vznikla jedinečná hudba Ghymes. "Keď sme po prvý raz vystupovali v Budapešti, tak sa nás opýtali, ako sa voláme. Narýchlo som sa rozhodol kapelu pomenovať podľa slovenskej dediny Jelenec, kde sme hrali úplne na začiatku našej kariéry. Je to malá dedinka a hrad. Povedali sme si, že ak náhodou prerazíme, aspoň si budeme vždy pamätať, že odkiaľ vlastne pochádzame," objasnil názov skupiny Tamás.

Hrali po celom svete, nikdy neuvažovali nad koncom

Ghymes v svojej tvorbe obohatili tradičné hudobné nástroje husle, kontra, cimbal, gajdy, kobza, lutna, tekvicová citara o saxofón a bicie. Bez toho, aby si to samotní hudobníci uvedomovali alebo chceli, zoskupenie sa ocitlo v kategórii tzv. world music. Počas 30-ročnej kariéry koncertovali v krajinách najrozmanitejších kultúr a rás - v Japonsku, Fínsku, Maďarsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Iraku, Jordánsku, Španielsku, Grécku, USA aj Kanade. "Doteraz sme odohrali asi 3000 koncertov. Cestovali sme po celom svete. Iná krajina, iná kultúra, iné javisko, iné pocity, iné bolesti, iné radosti. Na začiatku kariéry sme hrali pre 20 ľudí a teraz aj na open air koncerte pre 400-tisíc... Tých 30 rokov, to je vlastne cesta, ktorá sa ešte neskončila. A ak nám zdravie dovolí, tak sľubujem, že sa tak skoro neskončí," konštatuje hudobník.

"Keď nás po prvý raz poslali do Ameriky, bola to veľká šnúra, na päť týždňov. Vtedy nám povedali, že Amerika je tmavá krajina a vraj sa odtiaľ hneď budeme chcieť vrátiť naspäť. Nebola to však pravda. V Amerike bola krásna kultúra. Japonsko bolo úplne iné, naozaj krásne, no ani v jednej z týchto krajín by som žiť nechcel. To nie je pre nás Európanov," dodal muzikant, ktorému robia oslavy jubilea veľkú radosť. "Ani na minútu, ani na sekundu sme nepremýšľali, že by sme s hudbou prestali. Máme za sebou dlhú cestu, ktorá nás priviedla na veľmi pekné miesta. Máme osem platinových platní, tisíce ľudí chodia na naše koncerty a spievajú moje básne. No tento vývin bol pomalý. Nám bolo lepšie vždy až po každých desiatich rokoch, ale vždy bolo lepšie. Nezažili sme pády, nerozmýšľali sme nad tým, že by sme prestali, lebo nebol dôvod. Keď človek vydrží 30 rokov na javisku, ale tak isto aj ľudia pred ním, je to skvelý pocit," vyjadril sa líder sedemčlennej formácie. 

Ghymes Zdroj: Jakub Fabián

V Bratislave prvýkrát po piatich rokoch

K 30. výročiu založenia kapely sa Ghymes rozhodli vydať dva dvojalbumy naraz. Pre fanúšikov si pripravili CD s najväčšími hitmi a koncertné CD. Výberovka Ghymes Best Of obsahuje dve cédečka a 17 populárnych skladieb. Na druhom dvoj-CD Ghymes Live nájdu priaznivci 18 piesní z koncertného záznamu. "Spravili sme s bratom každý svoj vlastný návrh skladieb. A fanúšikovia mohli na našom webe hlasovať v ankete a vyberať z piesní, ktoré sme nahrali počas 30-ročného pôsobenia. Na obal sme dali fotografiu z detstva, ktorú som vybral už dávno. Brat s ňou mal trochu problém, pretože ho tam ťahám za ucho," smeje sa Tamás Szarka. Líder kapely tiež uviedol, že chystajú aj vinylovú platňu. "Už som videl aj návrhy na obal. Keďže sa všetky skladby na vinyl nezmestia, bude to akýsi výber z výberu. Všetko to však musíme ešte raz zmixovať," povedal.

Skupinu Ghymes budete môcť vidieť už túto stredu 9. apríla v bratislavskej Starej Tržnici. Tamás a Gyula Szarka zahrajú v hlavnom meste po piatich rokoch. "Kedysi sme v Bratislave hrávali častejšie. Teraz už len občas, ale o to je to príjemnejší pocit. Na koncert sa veľmi tešíme aj preto, lebo sa bude konať v Starej tržnici, z ktorej sa, neviem akou náhodou, nestala banka, ale dom kultúry. Našťastie. Je to veľmi sympatické, že v roku 2014 môže hrať v centre Bratislavy, keďže tam vpustia aj hudobníkov a nie len biznismenov. Vystúpenie bude prekvapením od začiatku až po koniec, ako pre ľudí, tak aj pre nás," prezradil.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Zdroj: Propaganda House + SITA
Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Ghymes