10. ročník festivalu, ktorý prináša do liptovského regiónu špičkový jazz z domova i zo sveta, sa uskutoční od 25. do 27. júla na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši. Okrem iných na ňom zaznie aj podmanivý hlas Sisy Fehérovej a kozmopolitný street jazz z Nemecka v podaní Honest Talk.

K už dávnejšie ohláseným menám jubilejného Mikulášskeho Jazzového Festivalu ako sú Chris Woods Groove, Jazzabell či Martin Chodúr, sa nedávno pridali aj zástupcovia domácej scény Katarzia a Michal Motýľ Tentet. Celkovo však organizátori sľubujú takmer 40 hudobníkov z ôsmich krajín. Dnes ohlasujú tretiu várku zaujímavých mien.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Druhou sobotňajšou kapelou na 10. ročníku Mikulášskeho jazzového festivalu bude formácia Fehero Rocher. Kvartet speváčky Sisy Fehérovej je zoskupenie fungujúce na pomedzí jazzu, bluesu a alternatívy, pričom hlas a pódiový prejav rodenej Košičanky býva prirovnávaný k osobnostiam ako Amy Winehouse či Janis Joplin.

Repertoár kapely predstavuje autorské skladby a nápadité aranžmány jazzových aj nejazzových kompozícií. Hudba plná napätia a emócií je vedená Sisiným energickým prejavom a zamatovým hlasom. Jazzovému publiku na Liptove sa formácia predstaví v alternatívnej zostave podporená zvukom klavíru spod rúk Federica de Vittora. O rytmiku sa postarajú Matěj Černý na kontrabas a Marek Urbánek na bicích.
 

O vrchol piatkového úvodného večera sa postará energický kvintet z Nemecka s názvom Honest Talk. Formácia má nesmierne kozmopolitné zastúpenie, keďže jeho členovia pochádzajú z Poľska, Lotyšska, Bulharska a Ruska. Títo mladíci, ktorí sa spoznali na štúdiách v Mníchove a hrajú spolu už od roku 2010, predvedú, ako znie živelný street jazz súčasnosti. Kapela sa totiž zišla a svoje prvé skúsenosti naberala tak, že sa rozhodla oživiť mníchovskú pešiu zónu živou hudbou.

Klavirista Daniel Vasiliev, študent legendárneho profesora Leonida Chizhika vyučujúceho na hudobnom konzervatóriu Richarda Straussa v Mníchove, prišiel s názvom Honest Talk, keďže hranie má podľa neho byť predovšetkým otvorenou a úprimnou konverzáciou s publikom. Spolu s ním v kapele hrajú Jan Grinbert (altsaxofón), Michael Schreiner (vibrafón), Nikolaj Czarkowskij (kontrabas) a Nevian Lenkov (bicie). Skupina za sebou množstvo koncertov po celom svete, okrem iného v hoteli Burj Al Arab v Dubaji, v múzeu BMW, počas Bielej noci v New Castle Meersburg, na festivale vo Frankfurte nad Mohanom a na mnohých ďalších podujatiach.

Vstupenky na kvalitnou hudbou nabitý Mikulášsky jazzový festival 2014 sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Martin Budaj, PR manažér festivalu.