Koncom týždňa sa dostal do slovenských a českých rádií nový singel asi najpopulárnejšej skupiny na oboch brehoch rieky Moravy. Má byť signálom, že reči o ďalšom albume skupiny Elán s pracovným názvom 'Anjelská daň' nie sú len falošnými správami. Ten posledný – 'Tretie oko' – vyšiel pred šiestimi rokmi. Poďme si teda novinku vypočuť...

Vašo Patejdl spolu s Borisom Filanom pripravili pre Elán novú pesničku s netradičným názvom 'Rockerhotel'. Tak ako vo väčšine prípadov aj teraz má hlavné slovo Jožo Ráž, vo vokáloch ho tradične dopĺňajú hlasy Jana Baláža i samotného Vaša.

Skladba je hneď na prvé počutie návratom ku chutným receptúram z obdobia albumu 'Hodina slovenčiny' (1985). Zvuk je – samozrejme – o 24 rokov modernejší, ale patrične dynamicky rockový, skladba sa po úvodonom rozbehu preleje do skvelej údernej atmosféry, je podávaná s ľahkosťou a nadhľadom, Balážove gitary majú perfektný "drajv" aj ako za čias 'Netvora z čiernej hviezdy Q7A' (1991), Ráž je počuteľne a potešiteľne v skvelej forme. Filanov text prináša momentky zo života ako takmer vždy, tentokrát z toho kapelového. Nakoniec – posúďte sami.

Tak nahliadnime za oponu... Pesničku si vypočujete tu a nájdeteju v našom katalógu skupiny Elán.

Rockerhotel
(Vašo Patejdl/Boris Filan)

Čas melie na prášok slávu aj omyly
Všetko sme zožrali, zlomili, vypili
Útulné hotely sú naše azyly
Všetko sme poliali a všetko sme rozbili

Ľahko sa lúčime, ľahko si zvykáme
Sme v každom hoteli jak ruka v rukáve
Všade nás poznajú, s každým si tykáme
Panák na večeru a aj ráno ku káve

Rocker a hotel, to patrí k sebe
Rocker a hotel, to patrí k sebe
Rocker a hotel, to patrí k sebe
Rocker a hotel

Hotel je rockerov domov
Prvá aj posledná pomoc
Rocker a hotel patria k sebe
V ňom sa tak senzačne keď máš záujem
Spí keď sa chlastá a miluje
Spí keď sa chlastá a miluje
Spí keď sa chlastá a miluje

Polnoc, mi s babami a v bare iný nik
V kúte hrá na klavír opitý bubeník
Čo bolo – nebolo, zajtra je vlastne dnes
Včerajšie úspechy – ako vždy sral ich pes

Rocker má na kľúči najradšej trinástku
Hodí sa na všetko, na sex aj na lásku
Môžete nakuknúť, prosím vás nefotiť
Zajtra je vážny kšeft, musím sa vypotiť

Hotel je rockerov domov
Prvá aj posledná pomoc
Rocker a hotel patria k sebe
V ňom sa tak senzačne keď máš záujem
Spí keď sa chlastá a miluje
Spí keď sa chlastá a miluje
Spí keď sa chlastá a miluje



Singel je teda na svete. Pokiaľ patríte medzi "elánistov" a čakali ste, že sa dozviete niečo viac aj o pripravovanom albume – musíme vás sklamať. Partia okolo Joža Ráža sa vyznačuje okrem precíznosti aj výraznou časovou zaneprázdnenosťou ďalšími hudobnými i nehudobnými aktivitami - nie je tajomstvom, že Jožo Ráž predáva motorky, Vašo Patejdl píše muzikály a Jano Baláž sa venuje najmladšiemu potomkovi. A pravdou je aj to, že občas potrebuje Elán okrem inšpirácie či presviedčania o tom, že už nahratý materiál je dobrý aj ponaháňať.

Elán má však trpezlivých fanúšikov a možno už tušia, že celá nová kolekcia piesní sa objaví niekedy okolo momentu, v ktorom sa bude konať ďalšie slávne turné skupiny. Tohto roku to však podľa stránky Elan.cz určite nebude. Zatiaľ sú naplánované dva koncerty a ich počet určite neprekročí číslo päť. Oficiálne je potvrdený iba ten v Pardubiciach 20. júna a podľa našich informácií na ňom skupina koncertne odpremiéruje aj 'Rockerhotel'. Ak teda máte chuť a budete mať cestu okolo...

Text: Peter Lehotský
Foto: Sony Music

Súvisiaci interpreti: Elán