Mladá slovenská kapela Teskohippies vydala koncom januára svoj debutový album Trying to make u stay (2011), ktorý v súčasnosti propagujú na koncertnom turné po Slovensku. Zastavia sa aj v Bratislave, kde nahrávku vo štvrtok 10. februára pokrstia v Nu Spirit Clube na Šafárikovom námestí. Na turné hrajú s kapelami ako The Ills, Tučnolist, A Banquet, The Bright Eye, The Wids, Dead Pope's Company a Talkshow. Posledná menovaná bude ich hosťom v Bratislave.

Teskohippies pôsobia na scéne od roku 2007. Pred plnohodnotným štúdiovým albumom vydali EP nahrávku I lie q (2007), ktorú si ich fanúšikovia môžu zadarmo stiahnuť na ich oficiálnej stránke Teskohippies.com. Na tej istej adrese si môžu bez poplatkov stiahnuť aj nový album. Nahrávku je však možné aj kúpiť v tradičnom CD formáte.

"Prvé ohlasy na album sú pozitívne. Spolupracovalo na ňom s nami množstvo ľudí aj zvierat. Všetci sú spomenutí v ďakovačke bookletu. Nahrával a mixoval ho Marián Kratochvíl, druhý mix a mastering mal na starosti Miloš Fedor. Vokály nám naspievala slečna Darina Bláhová a ústnu harmoniku nám do dvoch piesní nahral Erich Boboš Procházka. Pracovali sme na ňom dva roky," uviedla kapela v rozhovore pre agentúru SITA.

Nahrávka obsahuje dovedna 11 skladieb, vrátane singlov Billionaire's Trade Center, Do You Remember a Jack And Coke. Všetky sú až na jednu výnimku naspievané v angličtine. Skupina pri skladaní piesní dilemu slovenčina-angličtina podľa vlastných slov neriešila a ani nerieši. "Keď chceme anglickú vec, urobíme anglickú, keď slovenskú, tak slovenskú. Vždy niekto príde s istým surovým nápadom a potom sa na dotváraní piesne už podieľa celá kapela. Občas piesne vzniknú následkom spoločného jamovania," priblížili muzikanti.

Teskohippies, ktorí sa objavili aj v longliste nominácií na Radio_Head Awards, priznávajú, že majú radi a ovplyvňuje ich množstvo štýlov - nielen punk-rock, ale i alternatívny rock, klasický rock, blues, jazz, elektronika aj klasická hudba. "Okrem hudby sa nechávame inšpirovať aj ostatnými odvetviami umenia. Umenie nás fascinuje," uviedli na záver rozhovoru mladí hudobníci.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Teskohippies