Ak člen kapely po odchode založí novú, nie je na tom väčšinou nič výnimočné ani prekvapujúce. V prípade skupiny N.O.H.A. však prišlo k zaujímavej situácii, keď sa jedna kapela rozdelila na dve a obe pokračujú pod (takmer) rovnakým názvom a s takmer identickým repertoárom. Ktorá N.O.H.A. je tá pravá, je otázkou, na ktorú asi neexistuje správna odpoveď - fanúšikovia sa zrejme rozhodnú na základe koncertov. Na Slovensku sa do konca roka predstavia obe formácie.

"Štiepenie" medzinárodnej kapely, ktorá u nás už niekoľko rokov pravidelne vypredáva koncerty a láka ľudí na festivaly, sa začalo v máji 2011 po vydaní albumu Die In The Process. Pre skupinu, ktorá vznikla už v roku 1995 a presadila sa vďaka energickej kombinácii drum&bassu, breakbeatu, flamenca, balkánskej hudby, jazzu a rapu, nebolo obdobie jeho nahrávania jednoduché.

Tesne po vydaní albumu vyšla na novozaloženej stránke kapely tlačová správa, ktorá určite prekvapila aj slovenských fanúšikov. Len dva mesiace predtým (19.3.2011) totiž N.O.H.A. v Bratislave ukončila svoje jarné turné na vypredanom koncerte v MMC, ktorý bol, rovnako ako všetky predchádzajúce, plný energie, optimizmu, radosti z hudby a interakcie s publikom. Bol však v mimoriadne úspešnej a plodnej zostave - Minerva Diaz Pérez (spev), MC Chevy (vokály, rap), Philip Noha (saxofón, produkcia), Jochen Eickenberg (klávesy a sample), Tim Rashid (basgitara) a Tobias Belker (bicie) - ich posledným...

"Naše individuálne predstavy o spontánnej, neriadenej kreativite a inšpirujúcej, strhujúcej hudbe už do seba nezapadali. Nakoniec sme boli vystavení skúške ťahom," vysvetlila v máji španielska speváčka Minerva Diaz Pérez. Tá sa síce stálou členkou kapely stala až dekádu po jej založení, no vďaka výnimočnému hlasu, skladateľskému talentu (napísala napr. hit Tu Café) a pódiovej charizme sa veľmi rýchlo stala jej tvárou a pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou.

Dôsledkom vnútorných rozporov bol nečakaný odchod zakladajúceho člena a dlhoročného kreatívneho lídra skupiny Filipa Šebánka alias Philipa Nohu. Saxofonista, producent a skladateľ dal kapele v polovici 90. rokov aj jej medzinárodný názov, ktorý, okrem toho, že vychádza z jeho umeleckého mena, reprezentuje aj skratku slovného spojenia Noise Of Human Art (Hluk ľudského umenia). Okamžite po odchode z kapely založil Philip Noha projekt Circus Underground a zdalo sa, že pôjde o štandardné odlúčenie člena, po ktorom bude zvyšok kapely spokojne pokračovať v tvorbe a v koncertovaní pod pôvodným názvom.

N.O.H.A. - Tu Café

Zmätky na festivaloch i na webe - ktorá N.O.H.A. je tá pravá?

V tom čase však už mala kapela dávno potvrdené vystúpenia na letných festivaloch - aj na českom Trutnov Open Air či na slovenskom Grape festivale. Tieto vystúpenia (domnienka autora) pravdepodobne dohadoval Philip Noha, ktorý sa so zvyškom kapely nerozišiel v dobrom, preto chcel letné koncerty odohrať so svojím novým projektom. Zároveň si organizátori festivalov nemohli dovoliť zmeniť názov kapely v programe z populárnej skupiny na úplne neznáme meno, preto sa zrazu na scéne objavili namiesto jednej skupiny dve - N.O.H.A. a N.O.H.A. Circus Underground (koniec domnienky autora). Vzniknutý zmätok najlepšie dokumentuje úryvok z článku o prípravách "českého Woodstocku":

"Na trutnovský festival přijede i N.O.H.A., jen se neví která, neboť kapela se před nedávnem rozdělila na dvě části – českou a německou. Českou představuje její zakladatel Filip Šebánek alias Philip Noha a Chevy Headley, kteří ji založili v roce 1995. Německou část tvoří především drobná španělská zpěvačka se silným hlasem Minerva Diaz Perez, která se postupem času stala hlavní tváří kapely. Když jsme se domluvili, zjistili jsme, že N.O.H.A. už není jedna, ale že jsou dvě. Kapela se totiž rozdělila v době naší úmluvy. Čert aby se v tom vyznal. Nepřísluší nám hodnotit, k čemu v kapele došlo a proč už nemohli společně být. Je komplikované a těžké rozhodnout, zda-li levá nebo pravá N.O.H.A. je ta pravá. Nejraději bychom pozvali obě, ať si sami vyberete a ohodnotíte."

Napokon sa tak aj stalo - jedna N.O.H.A. zahrala na Trutnove v piatok a druhá v nedeľu. Dôležitou informáciou z týchto riadkov však je, že k novej kapele Philipa Nohu sa pred letom potichu pridal i druhý zakladajúci člen MC Chevy, ktorý mal podľa májovej tlačovej správy zostať v "pôvodnej" kapele spolu s Minervou a nemeckými inštrumentalistami. V každom prípade na piešťanskom Grape sa v lete predstavila tzv. "česká N.O.H.A." (Circus Underground) a na Slovensku vtedy azda nikoho ani len nenapadlo, že existuje ešte nejaká iná - väčšina ľudí si skvelý koncert užila v domnienke, že sa len vymenila speváčka. V skutočnosti sú okrem Philipa Nohu a Chevyho všetci členovia v kapele noví - brazílska speváčka a gitaristka Camila de Oliveira a česká rytmická sekcia v zložení Jatrabass (basgitara, kontrabas) a Thom Herian (bicie).

Ak by to nebolo už teraz príliš komplikované, tak domovskou stránkou tejto prevažne českej kapely je www.n-o-h-a.de, na ktorej predtým sídlila "jednotná N.O.H.A.". V texte biografie na nemeckom webe česko-brazílskej kapely je Minerva spomenutá ako bývalá speváčka a nemeckí inštrumentalisti, z ktorých napríklad klávesák a producent Jochen Eickenberg pôsobil v kapele od začiatku, nie sú spomenutí vôbec. Philip Noha s Chevym sa zrejme rozhodli, že ich N.O.H.A. je tá pravá.

N.O.H.A. circus underground - Saxomat, Praha 2011

Minerva robí "poriadok"

V zmätkoch z leta sa teraz pokúša urobiť poriadok "nemecká N.O.H.A." na čele s Minervou, ktorá síce odmietla možnosť úplnej zmeny názvu, ale zmenila aspoň význam štyroch písmen na Nights Of Hedonistic Adventure (Noci hedonistického/pôžitkárskeho dobrodružstva). "Odlúčenie od saxofonistu a spoluzakladateľa Filipa Šebánka, ktoré sa uskutočnilo koncom marca 2011, žiaľ, nebolo príliš harmonické. Vytvoril nový projekt v Českej republike s rovnakým názvom, ale iným dodatkom: N.O.H.A. Circus Underground, ktorý spôsobil veľký zmätok ako pre fanúšikov, tak aj pre usporiadateľov koncertov," uvádza v najnovšom oficiálnom vyhlásení na novom webe www.nohamusic.com. Zároveň kapela tvrdí, že prežila v ostatných mesiacoch znovuzrodenie:

"Kapela N.O.H.A. v zostave s jej klenotom, Minervou Diaz Pérez, pokračovala v koncertovaní a má za sebou úspešné a krásne leto strávené na pódiách po celej Európe (Bulharsko, Grécko, Francúzsko, Nemecko, Česká republika, Litva...). Počas turné a v štúdiu kapela pocítila, že sa stále vyvíja, má skutočné vízie do budúcna a našla osviežujúci spôsob ako prezentovať svoj zvuk. Ďalšou dobrou správou je prijatie nového hudobníka v zostave, ktorým je Mike Romeo s karibskými koreňmi a obdivuhodným hudobným vplyvom v Londýne. Aj toto sú dôvody, prečo sa väčšina členov aj po nezhodách medzi sebou rozhodla vstúpiť do novej éry ich existencie a hrdo predstaviť staronovú kapelu N.O.H.A."

V skratke - aj Minerva verí, že jej N.O.H.A. je tá pravá.

N.O.H.A (Nights Of Hedonistic Adventure) - Cuerpo Y Alama, Electronic Beats, Praha 2011

Nech rozhodnú fanúšikovia

Dve nohy sú samozrejme v reálnom živote lepšie ako jedna, no nemôžu byť obe pravé. Alebo áno? Možno tú pravú po ťažkej zlomenine už nikdy neuvidíme a teraz sú obe ľavé... Podobne ako mali fanúšikovia možnosť porovnať kapely na Trutnove, môžu tak urobiť aj slovenskí priaznivci. V krátkom období po sebe sa obe skupiny predstavia v Bratislave.

Česká N.O.H.A. vystúpi už tento štvrtok 1. decembra na Beánii Fakulty manažmentu UK v Bratislave, ktorá sa uskutoční v budove bývalej Cvernovky (Ružový hrad). Túto kapelu sme v lete videli na Grape festivale a napriek energickému koncertu, ktorý nadchol všetky "N.O.H.A. panny a panicov", tam Minerva citeľne chýbala.

N.O.H.A. Circus Underground (Noise Of Human Art) - 1. 12. 2011 - Beánia FMUK 2011
(začiatok akcie je o 19:00, vystúpi aj Peter Lipa, skupina Para a DJi Junior a Vec)
Info: http://beania.fmuk.sk

Zostava kapely:

MC Chevy (rap)
Camila De Oliveira (spev+gitara)
Philip Noha (saxofón, elektronika)
Jatrabass (basgitara, kontrabas)
Thom Herian (bicie)

Nemecká N.O.H.A. v Bratislave odohrá svoj prvý koncert od leta. V sobotu 17. decembra vystúpi v Majestic Music Clube, kde mali oba koncerty pôvodnej skupiny - v apríli 2010 (reportáž) aj spomínané posledné vystúpenie jednotnej zostavy v marci 2011 - vynikajúcu atmosféru. Ale aj tak - N.O.H.A. bez Nohu a Chevyho??

N.O.H.A. (Nights Of Hedonistic Adventure) - 17. 12. 2011 - MMC
Info: www.majestic.sk // Ticketportal.sk

Zostava kapely:

Minerva Diaz Pérez (spev)
Mike Romeo (spev)
Jochen Eickenberg (klávesy)
Tim Rashid (basgitara)
Tobias Belker (bicie)

Videopozvánka na oba koncery:

N.O.H.A. - Bum, 30. 4. 2010, MMC, Bratislava

--
Text: Patrik Marflák (zdroj: N.o.h.a.de, Nohamusic.com, Festivaltrutnov.cz, archív Hudba.sk)
Foto a video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: N.O.H.A.